Translate

Saturday 17 October 2015

Το κατεχόμενο Χωριό Καλό χωριό Καπούτι - Kapouti village - Cyprus

see also

Αιωνόβιες ελιές στο Καλό χωριό - Καπούτι - Centuries old Olives at Kapouti village - Cyprus

Φράγμα στο Καλό χωριό Καπούτι - Dam at Kapouti village - Cyprus


Κεφαλόβρυσο στο Καλό χωριό Καπούτι - Kefalovriso (fountain) at Kapouti village - Cyprus


Εκκλησία Άγιος Γεώργιος στο Καπούτι - Agios Georgios - Kalo Xorio Kapouti


Kapouti (GreekΚαπούτι or Καλό Χωριό (Μόρφου) is a village in Cyprus, near Morphou, and 32 km north-west of Nicosia
Το χωριό Καπούτι βρίσκεται 31χλμ δυτικά της πόλης της Λευκωσίας και 6χλμ βορειοανατολικά της πόλης της Μόρφου, στις νότιες υπώρειες του Πενταδακτύλου στη γεωγραφική περιφέρεια Μόρφου, σε υψόμετρο 150μ.



Το χωριό συνδέεται στα βόρεια με το χωριό Διόριος (9χλμ), στα νοτιοανατολικά με το χωριό Κυρά (5,5χλμ) και στα νοτιοδυτικά με την κωμόπολη της Μόρφου (7χλμ). Στα νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος στην τοποθεσία Τούμπα του Σκούρου. Το τοπίο του χωριού διαμελίζεται από τους ποταμούς Αλουπός, στα βόρεια του χωριού, και Οβγός στα νότιά του

Η ονομασία Καπούτιν αποτελεί παραφθορά του ιταλικού ονόματος Καπούτσι, και μας παραπέμπει στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Στους παλαιούς χάρτες βρίσκεται σημειωμένο ως Capuci, ονομασία με την οποία αναφέρει το χωριό και ο Mas Latrie στον κατάλογο των αρχοντικών φέουδων που απετέλεσε αργότερα περιουσία της βασιλικής οικογένειας της Κύπρου.

Ο πληθυσμός του χωριού το 1960 ανερχόταν σε 766 κατοίκους και το 1973 αυξήθηκε στους 933.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών (κιτρόμηλα και πορτοκάλια), λαχανικών, κτηνοτροφικών φυτών και σιτηρών.


Στα βόρεια και ανατολικά του χωριού μια μεγάλη έκταση είναι ακαλλιέργητη και σ’ αυτή φυτρώνουν πεύκα και θαμνώδης φυσική βλάστηση. Υπάρχει επίσης περιοχή με ερείπια με το τοπωνύμιο Ντεμαντονα. Η ονομασία παραπέμπει στα χρόνια της φραγκοκρατίας.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και είναι κτίσμα του 15ου – 16ου αι.

Στο χωριό πριν την τουρκική εισβολή λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο που σε αυτό φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 1973-74, 141 μαθητές.

Οι Τούρκοι στην προσπάθεια τους για παραχάραξη της ιστορίας και της εξαφάνισης των ελληνικών ονομάτων μετονόμασαν το χωριο σε Kalkanli (ασπίδα).

Πηγή http://www.immorfou.org.cy/occupied-morfou/occupied-villages/91-kapouti.html

  * Χρησιμοποιήθηκαν εκτενή αποσπάσματα από τα λήμματα της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας 1981-1990, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσίας

Photos   16/10/2015 by George Konstantinou




















Αιωνόβιες ελιές στο Καπούτι




Κεφαλόβρυσο στο  χωριό Καπούτι






No comments:

Post a Comment