Translate

Thursday 28 July 2016

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου ποζάρει κρατώντας μια αλεπού [εικόνες & βίντεο] - City Free press - Sigmalive - 28/7/2016

ΓΡAΦΕΙ Ο ΜΙΧAΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ


«Όταν είσαι φιλικός μαζί τους, δεν τις πειράζεις και τις ταΐζεις, γίνονται φιλικές ακριβώς όπως και οι σκύλοι».
Οι φωτογραφίες του Γιώργου είναι τραβηγμένες στην επαρχία Πάφου. Όπως αναφέρει ο ίδιος στη CITY, η συγκεκριμένη αλεπού είναι περίπου 3 χρόνων, ενώ μαζί με ακόμα μια αλεπού προσεγγίζουν το σημείο όπου έβγαλε τις φωτογραφίες, αφού ένας φίλος του συνηθίζει να τις ταΐζει. Εξ ου και έχουν εξημερωθεί.
«Παρότι ζουν ελεύθερες, έρχονται συχνά για φαγητό. Ειδικά η μία είναι πολύ φιλική. Ανήκουν στο ενδημικό υποείδος της Κύπρου ‘Red fox (Vulpes vulpes)’».
«Πλέον είναι όπως τα σκυλιά» μάς αναφέρει και συμπληρώνει πως, ακόμα και όταν μεγαλώσουν περισσότερο αυτό δεν αλλάζει. Δεν μπορούν δηλαδή στην πορεία να γίνουν άγριες. Εξάλλου, σε καμιά περίπτωση οι αλεπούδες δεν είναι επιθετικές απέναντι στον άνθρωπο. Μόλις δουν άνθρωπο, φοβούνται και φεύγουν.
Και τι προσφέρουν οι αλεπούδες στη βιοποικιλότητα; Ποιος είναι ο ρόλος τους στη φύση, πέραν του ότι κάνουν κάποιες ζημιές όπως λέμε συχνά; Θέσαμε το ερώτημα στον Γιώργο και η απάντησή του ήταν η εξής:

«Η αλεπού ενεργεί σαν καθαριστής της φύσης. Τρώει βλαβερά έντομα και ποντίκες, καθώς και ψοφίμια».
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Γιώργος Κωνσταντίνου έρχεται σε επαφή με το συγκεκριμένο ζώο, αφού ουκ ολίγες φορές έχει φωτογραφίσει άγριες αλεπούδες στην Κύπρο.
Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες είχε τραβήξει και ένα βίντεο όπου μια μικρότερη σε ηλικία αλεπού προσέγγισε τον εγγονό και τη σύζυγό του. Δείτε πιο κάτω το πραγματικά ασυνήθιστο στιγμιότυπο…
«Αυτές τις εμπειρίες πρέπει να έχουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές από τη φύση και τα ζώα. Να μάθουν να σέβονται και να αγαπούν την μητέρα φύση. Όχι να θεωρούν τους εαυτούς τους φυσιολάτρες και να πιάνουν ένα όπλο και να σκοτώνουν τα πάντα, όπως τους περισσότερους κυνηγούς στην Κύπρο. Κυνήγι σημαίνει δολοφονία της φύσης», λέει η περιγραφή που πρόσθεσε ο ίδιος κάτω από το εν λόγω βίντεο.
Να αναφέρουμε πως ο Γιώργος Κωνσταντίνου είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου.
Δες επίσης: Ένα εντυπωσιακό βίντεο με πανέμορφα τοπία της Κύπρου






No comments:

Post a Comment