Translate

Saturday 6 August 2016

Η εκκλησία Αγία Μαρίνα στο κατεχόμενο χωριό Γιαλούσα στη χερσόνησο της Καρπασίας - Church of Agia Marina from Yialousa - Cyprus


Η Γιαλούσα χωρίζεται σε δύο ενορίες, του Αρχάγγελου Μιχαήλ και της Αγίας Μαρίνας (11ος -12ος αιώνας) ενώ υπάρχουν κι άλλες συνοικίες καθώς και ξωκλήσια όπως της Αγίας Σολομωνής, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Θέκλας, της Ζωοδόχου Πηγής.
Ο οικισμός της Γιαλούσας είναι διεσπαρμένου τύπου, αν και σχετικά συμπαγής στο κέντρο. Ακριβώς από το κέντρο του οικισμού ξεκινά ένα ακτινωτό οδικό δίκτυο προς όλες τις κατευθύνσεις. Το δίκτυο αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την οικοδόμηση των σπιτιών.
Η Γιαλούσα εμφανίζεται στους ενετικούς χάρτες  με την ονομασία lalusa. Τόσο ο Τζέφρυ όσο και ο Γκάννις μνημονεύουν ιδιαίτερα τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Γιαλούσας. Ο Λοΐζος Φιλίππου σημειώνει πως ο ναός της Γιαλούσας ανακαινίστηκε το 1793 χάρη στις ενέργειες του αρχιεπισκόπου Χρύσανθου. Σύμφωνα με τον ίδιο συγγραφέα το πρώτο σχολείο στο χωριό ιδρύθηκε το 1862, ο δε δάσκαλος ήταν ταυτόχρονα ιεροψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος. 'Ομως. ο Ι. Κ. Περιστιάνης αναφέρει πως μερικοί δάσκαλοι δίδαξαν στο χωριό τα γράμματα και πριν από το 1862.
Πηγή http://noctoc-noctoc.blogspot.com.cy/2013/01/blog-post_14.html

Photos 10/7/2016 by George Konstantinou













See also

Η φώκια της Γιαλούσας στο ακρωτήριο πλακωτή (Αχαιών Ακτή) - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 8/10/2017


Ξωκλήσι Αγίου Γεωργίου στο χωριό Γιαλούσα - Church Agios Georgios at Gialousa


Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα - Archangkelos Michail at Gialousa -


Οι παλιές πετρόκτιστες αποθήκες χαρουπιών στο χωριό Γιαλούσα στη χερσόνησο της Καρπασίας



Η Μονή Αγίου Γεωργίου του Σακκά στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας


Ξωκλήσι Αγίου Χρυσοστόμου στην Αγία Τριάδα


Εκκλησία Άγιος Θέρισσος στην Καρπασία - Church of Agios therissos at karpasia Cyprus



Ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Πύργου στην Αγία Τριάδα



Αρχαία αγάλματα στην Καρπασία



Η Βασιλική της Αγίας Τριάδας



Εκκλησία Αγιά Τριάδα στο χωριό Αγιά Τριάδα - Church Agia Triada at Agia Triada Cyprus


Αιωνόβια Τρεμιθκιά ή Τρέμιθθος (Pistacia terebinthus) στο χωριό Αγία Τριάδα (Γιαλούσας) Καρπασίας - Centuries old Pistacia terebinthus at Ayia Trias, Karpasias Cyprus



2 comments:

  1. I drove along the peninsula a few years ago, on the way to Rizokarpasi, where a friend's family is from. Glad the Church is still standing and visited by the Greek community. Thank you for the photographs. Jim (from Australia)

    ReplyDelete