Translate

Tuesday 30 August 2016

Η εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου στο χωριό Κολόσσι - Cyprus

See also

Η Παναγία η Βουναρκώτισσα στο χωριό Κολόσσι της επαρχίας Λεμεσού - Cyprus


Η εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου κτίστηκε τον 12ον αιώνα, αλλά της έγιναν σημαντικές επιδιορθώσεις και μετατροπές κατά τα μέσα του 15ου αιώνα.
Φαίνεται πως αυτήν χρησιμοποιούσαν οι ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, κτήτορες του παρακείμενου κάστρου, γιατί μέχρι το 1930 στην αψίδα του Ναού σωζόταν ακόμα το οικόσημο του Μεγάλου Διοικητής τους Λουίς ντε Μανιάκ. Το ίδιο οικόσημο υπάρχει και σε διάφορα σημεία του κάστρου. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό το όνομα του Αγίου Ευσταθίου να δόθηκε στην βυζαντινή εκκλησία που προϋπήρχε, από τους ίδιους του ιππότες, ένεκα της στρατιωτικής ιδιότητας του Αγίου και της λατινικής καταγωγής του.
Ο Άγιος Ευστάθιος ο Μεγαλομάρτυρας καταγόταν από την Ρώμη και ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού επί Τραϊνού (98 –117 μ.χ.). Το ειδωλολατρικό του όνομα ήταν Πλακίδας και της γυναίκας του Τατιανή. Τον Άγιο αυτό περιβάλλει ένας θρύλος που λεει πως μια μέρα ενώ κυνηγούσε παρουσιάστηκε μπροστά τους ένα ελάφι με σταυρό στο μέτωπο το οποίο τον παρακινούσε να γίνει Χριστιανός. Ο Πλακίδας έγινε τελικά Χριστιανός μαζί με όλη την οικογένεια του. Αυτός πήρε το όνομα Ευστάθιος, η γυναίκα του Θεοπίστη και οι δύο γιοι του Αγάπιος και Θεόπιστος. Όμως επειδή έγινε Χριστιανός πέρασε από πολλές δοκιμασίες, έχασε τα αξιώματα και την περιουσία του και η οικογένεια του διασκορπίστηκε.
Όταν αυτοκράτορας έγινε ο Ανδριανός (117- 138 μ.χ.) ανακλήθηκε στον στρατό τον οποίο οργάνωσε και νίκησε τους εχθρούς. Όταν όμως μετά την νίκη του κλήθηκε να κάμει θυσίες στους θεούς της Ρώμης αυτός αρνήθηκε και οδηγήθηκε μαζί με όλη την οικογένεια του σε μαρτυρικό θάνατο μέσα σε μεγάλο πυρακτωμένο χάλκινο δοχείο όπου τους έριξαν.
Η Εκκλησία είναι θολωτού, σταυροειδούς και τετράγωνου σχήματος, 9.60 Χ 9.60 μέτρα εκτός του Ιερού. Εσωτερικά έχει τρεις αψιδωτές καμάρες, οι δυο βρίσκονται στην βόρεια και νότια πλευρά με πλάτος 3.85 μέτρων και ύψος 2.90 μέτρων, ενώ η Τρίτη στην ανατολική πλευρά και έχει ύψος 3.10μ και πλάτος 2.70μ.
Στο θόλο σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. Στη κορυφή του θόλου διακρίνεται ο Παντοκράτορας ενώ στα σφαιρικά τρίγωνα που στηρίζουν τον θόλο απεικονίζονται οι τέσσερις Ευαγγελιστές, Ιωάννης, Ματθαίος, Λουκάς και Μάρκος.
Αρκετά καλά διατηρημένη είναι η τεράστια τοιχογραφία που φιλοτεχνήθηκε και αυτή τον 15ον αιώνα και παριστάνει τον Άγιο Ευστάθιο έφιππο να φέρει στον αριστερό του ώμο ασπίδα και στο δεξιό του χέρι δόρυ, ενώ ο μανδύας του κυματίζει στον αέρα. Κάτω δεξιά της τοιχογραφίας διακρίνεται το ελάφι με τον σταυρό ανάμεσα στα κέρατα του.

Στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου τελείται λειτουργία δύο φορές τον χρόνο, την Δευτέρα του Πάσχα και στις 20 Σεπτεμβρίου ημέρα της γιορτής του Αγίου Ευσταθίου.
Πηγή http://www.kolossi.net/ekklisies-eksoklisia/agiosefstathios/

Photos 3/8/2016 by George Konstantinou






No comments:

Post a Comment