Translate

Tuesday 20 September 2016

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο χωριό Άρδανα της επαρχίας Αμμοχώστου - The church of Agios Georgios in the occupied village of Ardana in the province of Famagusta - Cyprus

See also

Το ξωκλήσι του Άγιου Δημητρίου στο κατεχόμενο χωριό Άρδανα της επαρχίας Αμμοχώστου - The chapel of Agios Dimitrios in the occupied village of Ardana in the province of Famagusta


Το χωριό έχει μόνο μία εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο. Το πότε κτίστηκε η εκκλησία για πρώτη φορά είναι άγνωστο. Σύμφωνα όμως με γραπτές μαρτυρίες που έχουμε η εκκλησία κτίστηκε αρχικά περί το τέλος του 17 αιώνα ίσως δε και παλαιότερα και ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το 1778 επί Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου.

Η σημερινή εκκλησία η οποία είναι ορθογώνια καμαροσκέπαστη κτίστηκε περί τα μέσα του 19 αιώνα και εγκαινιάσθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1874 επί Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου. Η δυτική είσοδος της εκκλησίας που είναι νεοκλασικιστικού ρυθμού προστέθηκε το 1893 και έτσι διαμορφώθηκε η σημερινή μορφή της εκκλησίας.

Η εκκλησία είχε σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε κοπάδι από κατσίκες, αρκετά κτήματα, ένα ελαιοτριβείο, ένα καφενείο, το οίκημα που στεγαζόταν το ΘΟΙ κ.α.

H μνήμη του Αγίου Γεωργίου εορτάζεται στις 23 Απριλίου ή την Δευτέρα του Πάσχα όταν η 23 Απριλίου τύχει να πέσει μέσα στην μεγάλη Τεσσαρακοστή ή την Μεγάλη Εβδομάδα. Το χωριό γιόρταζε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την μνήμη του Αγίου Γεωργίου ήμερά κατά την οποία επιτελείτο μεγαλοπρεπής πανήγυρης. Ο Αγιος Γεώργιος είχε μια ζωντανή παρουσία στο χωριό. Επιτέλεσε πολλά θαύματα και με θαυμαστά γεγονότα πρόσεχε και καθοδηγούσε τους κατοίκους του χωριού. Πιο παλιά, όταν οι άνθρωποι είχαν περισσότερη πίστη και αγαθή προαίρεση, κατά την διάρκεια της νύχτας πολλές φορές κάτοικοι του χωριού άκουγαν ποδοβολητό αλόγου. Πίστευαν ότι ήταν ο Αγιος Γεώργιος που φύλαγε το χωριό ή που πήγαινε να επισκεφθεί κάποια από την περιουσία της εκκλησίας.

Πολλές φορές η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου εζώνετο με νήμα. Αυτό οφείλεται σε ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο οι κοπέλες με προτροπή του ιερέα συνήθιζαν να ζώνουν την εκκλησία με νήμα προς αποτροπή της ανομβρίας και κάθε κακού από το χωριό. Το νήμα αυτό το προμηθεύονταν από όλα τα σπίτια. Σε καιρούς ανομβρίας οι κάτοικοι του χωριού μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας της Καντάρας στο χωριό. Ολοι οι χωριανοί με τον ιερέα μετέβαιναν στην Καντάρα και περπατητοί με παρακλήσεις και δεήσεις την έφερναν στα Αρδανα. Οταν η πομπή πλησίαζε στο χωριό, άλλοι χωριανοί έφερναν τηv εικόνα του πολιούχου Αγίου Γεωργίου και υποδέχονταν την εικόνα της Παναγίας. Στην συνέχεια όλοι μετέβαιναν στην εκκλησία και προσκυνούσαν τις εικόνες σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Πηγή http://kypros.org/Occupied_Cyprus/ardhana/Ardhana.htm

Photos 26/12/2014 by George Konstantinou












No comments:

Post a Comment