Translate

Monday 19 September 2016

Κτήριο Κοινοτικού Συμβουλίου (Το σπίτι του Αμερικάνου) στο χωριό Πέρα Χωρίο – Νήσου - Cyprus

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Ειρήνης, στο Πέρα 
Χωρίο και αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα 
νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, με αστικές επιδράσεις, ένα από τα λίγα παραδείγματα στις αγροτικές κοινότητες του Πέρα Χωρίου και της Νήσου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Κτίστηκε το 1930, από το Γεώργιο Αμερικάνο και αποτελούσε για χρόνια την κατοικία της οικογένειας του. Το 1997 αγοράστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής του για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το 1999-2000 το Συμβούλιο προχώρησε στη συντήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου και την μετατροπή του σε γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Η επέμβαση περιλάμβανε και προσθήκη νέων χώρων για τη στέγαση πολυποίκιλων δραστηριοτήτων.

Η μελέτη Συντήρησης και Αποκατάστασης του κτιρίου ανατέθηκε στους Αρχιτέκτονες Ελένη Πετροπούλου και Νίκο Νικολάου και τους συνεργάτες τους, Πολιτικούς Μηχανικούς Σταύρο Ζαντήρα και Μιχάλη Μιχαήλ, όλοι από το Πέρα Χωρίο και Νήσου.

Το Έργο ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2002, σε τρεις φάσεις, ενώ το συνολικό κόστος ανήλθε στις 220.000,00 Λ.Κ.  Οι εργασίες περιλάμβαναν την αποκατάσταση του παλιού κτιρίου και την μετατροπή του σε χώρο γραφείων, την προσθήκη αίθουσας εκδηλώσεων / διαλέξεων 100 ατόμων, αίθουσα συνεδριάσεων και βοηθητικών χώρων, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε κήπο και χώρο στάθμευσης.

Η αποκατάσταση του υφιστάμενου κτιρίου στηρίχτηκε στις βασικές αρχές επέμβασης σε αξιόλογα κτίρια, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική τους και με περιορισμό των επεμβάσεων στις απαραίτητες, για την ένταξη των νέων χρήσεων.

Σήμερα το κτίριο αποτελεί πόλο έλξης για τις κοινότητες του Πέρα Χωρίου και της Νήσου, αλλά και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Στους χώρους του συγκροτήματος φιλοξενούνται πολύ συχνά συνεδριάσεις ή και συγκεντρώσεις οργανωμένων συνόλων των δύο κοινοτήτων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με εκπροσώπους των δήμων και κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου, αλλά και σχολείων, φορέων και σχολών από τον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή http://www.perachorio-nissou.org.cy/el/page/sights

Photos 18/9/2016 by George Konstantinou
See also

Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Περα Χωρίου-Νήσου



Εκκλησία Αγίων Αποστόλων (Πέτρου και Παύλου) στα χωριά Πέρα Χωριό και Νήσου



Εκκλησία Αγίου Λαζάρου και Αγίας Ζώνης στο Πέρα Χωριό


Η εκκλησία της Αγία Μαρίνας στα χωριά Πέρα Χωριό και Νήσου



Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Πέρα Χωριό και Νήσου



Η Κατακόμβη και η Εκκλησία του Αγίου Ευτυχίου στο χωριό Πέρα χωρίον Νήσου






No comments:

Post a Comment