Translate

Wednesday 7 September 2016

Το κατεχόμενο χωριό Ποταμός του Κάμπου - Potamos tou Kampou Village - Cyprus

See also


Η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα. στο χωριό Ποταμός του Κάμπου - Churche Apostolos Antreas at Potamos tou Kampou Village - Cyprus


Το χωριό Ξερός , Καραβοστάσι - Kseros , Karavostasi Village - Cyprus


Potamos tou Kampou (Greek: Πoταμός του Κάμπου; Turkish: Yedidalga) is a small village in Cyprus, west of Karavostasi.

Το χωριό Ποταμός του Κάμπου βρίσκεται 51 χλμ δυτικά της Λευκωσίας και 18 χλμ δυτικά της Μόρφου και είναι κτισμένο στον κόλπο της Μόρφου, σε μέσο υψόμετρο 10μ.

Ο Ποταμός του Κάμπου συνδέεται στα ανατολικά με το χωριό Καραβοστάσι (2 χλμ.) και στα βορειοδυτικά με το χωριό Λιμνίτης (7 χλμ.).

Η ονομασία του χωριού προήλθε από τοπωνύμιο της περιοχής διότι εκεί εκβάλλει ο ποταμός του Κάμπου, ο οποίος ξεκινά από το χωριό Κάμπος της Τσακκίστρας στα βουνά του Κύκκου.

Το χωριό ιδρύθηκε μετά το 1920 κυρίως από κατοίκους του χωριού Γαληνής, αλλά κι άλλων χωριών. Στην πραγματικότητα είναι οικισμός μεταλλωρύχων που εργάζονταν στα γειτονικά μεταλλεία του Μαυροβουνίου, της Σκουριώτισσας, του Απλικίου, στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Ξερού και του λιμένα του Καραβοστασίου.

Εκτός από τα μεταλλεία οι κάτοικοι ασχολούνταν και με τη γεωργία καλλιεργώντας εσπεριδοειδή (λεμονιές, πορτοκαλιές και κιτρομηλιές) και λίγες αχλαδιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές και αμυγδαλιές. Αλλά και με την κτηνοτροφία όπου το 1973 εκτρέφονταν 573 πρόβατα, 305 κατσίκες, 2 βόδια και 5.564 πουλερικά.

Το 1960 ο πληθυσμός του χωριού ανερχόταν στους 461 κατοίκους και το 1973 στους 1.010.

Στα όρια της κοινότητας αυτής βρίσκεται η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα.

Στο χωριό λειτουργούσε δημοτικό σχολείο που κατά τη σχολική χρονιά 1973-74 σε αυτό φοιτούσαν 120 μαθητές.

Οι Τούρκοι που ζούσαν στη γύρω περιοχή (Λεύκα, Λιμνίτης, Αμπελικού κλπ.) ονόμαζαν το χωριό Kambo Deresi (Ποταμός του Κάμπου). Μετά την τουρκική εισβολή οι Τούρκοι μετονόμασαν το χωριό σε Yedilalga (επτά κύματα).
Πηγή http://www.immorfou.org.cy/occupied-morfou/occupied-villages/85-potamos-tou-kampou.html
*Χρησιμοποιήθηκαν εκτενή αποσπάσματα από τα λήμματα της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας 1981-1990, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσίας

Photos 13/5/2016 by George Konstantinou












No comments:

Post a Comment