Translate

Thursday 15 September 2016

Το κατεχόμενο χωριό Τρίκωμο - Ttrikomo Village - Cyprus

See also


Το εκκλησάκι του Αγίου Ιακώβου στην κατεχόμενη κωμόπολη του Τρικώμου - The chapel of Ayios Iakovos (Saint Jacob) in Turkish occupied Trikomo



Το Τρίκωμο είναι μεγάλη κοινότητα του κατεχόμενου τμήματος της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Είναι η γενέτειρα του αρχηγού της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Γεωγραφική Θέση: Βρίσκεται 20 χλμ βόρεια της πόλης της Αμμοχώστου, στα σύνορα της πεδιάδας της Μεσαορίας και της χερσονήσου της Καρπασίας.

Πληθυσμός: Το 1960 κατοικούσαν στην κοινότητα αυτή 2188 Έλληνες και 7 Τούρκοι.

Χριστιανικοί Ναοί: Στα όρια της κοινότητας αυτής βρίσκονται οι εκκλησίες Αγίου Γεωργίου και Παναγίας καθώς και τα εξωκλήσια Αγίου Ανδρονίκου, Παναγίας Θεοτόκου, Αγίου Ιακώβου, Αγίου Αθανασίου, Αγίου Ιακώβου (νέα) και Αγίου Θωμά.

Σχολεία: Στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο που λειτουργούσε εδώ πριν την τουρκική εισβολή φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 1973-74 253 μαθητές.

Συνέπειες Τουρκικής Εισβολής: Το 1979 εξακολουθούσαν να κατοικούν στην κοινότητα αυτή 22 Έλληνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Έκτοτε και αυτοί οι τελευταίοι Έλληνες κάτοικοι της κοινότητας υποχρεώθηκαν να την εγκαταλείψουν και οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και η παράνομη κατοχική διοίκηση απαγορεύουν την επιστροφή τόσο αυτών όσο και των υπολοίπων Ελλήνων κατοίκων της
Πηγή http://www.kypros74.gr/dimiourgo-kypros/kypros_katexomeni_cyprus/ammochostos-kypros/trikomo-ammochostou

Photos 17/2/2016 by George Konstantinou












No comments:

Post a Comment