Translate

Sunday 6 November 2016

Φώκια Monachus monachus στη θάλασσα της Κύπρου [εικόνες & βίντεο] - City Free press - Sigmalive - 5.11.2016

06.11.2016

http://city.sigmalive.com/article/19579/fokia-monachus-monachus-sti-thalassa-tis-kyproy-eikones-vinteo


Πιστεύεται ότι αποτελεί το σπανιότερο είδος φώκιας στον κόσμο.



«Την είδα το 2010 στην θάλασσα της Γιαλούσας και δεν είχα καταφέρει να βγάλω φωτογραφίες. Από τότε πήγα άλλες 50 φορές και δεν την βρήκα… μέχρι χτες (Σάββατο 5/11).
Την πέτυχα σε ένα σημείο κοντά σε μια σπηλιά όπου γεννά, την οποία οι ντόπιοι πριν τον πόλεμο την ήξεραν σαν σπηλιά της φώκιας.
Και τις φωτογραφίες και το βίντεο τα τράβηξα από την ακτή, ενώ η φώκια βρισκόταν στα 50 μέτρα από εμάς. Μας έκανε παρέα για κανένα τρίωρο. Ήταν εκεί και δεν έφευγε».
Όπως πάντα, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου, μας εκπλήσσει ευχάριστα τόσο με το υλικό που αναρτά στη σελίδα του, αλλά και για τον πολύ παραστατικό τρόπο που περιγράφει την εμπειρία που είχε σε σχέση με την εν λόγω φώκια.


 Υπ’ αριθμόν 1 απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης
Η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) είναι ένα φώκιας που ανήκει στην οικογένεια Phocidae. Από το 2016, εκτιμάται ότι λιγότερα από 700 άτομα επιβιώνουν σε τρεις ή τέσσερις μεμονωμένους υποπληθυσμούς στην περιοχή της Μεσογείου (ιδιαίτερα στο Αιγαίο), στο αρχιπέλαγος της Μαδέρας αλλά και την περιοχή Cabo Blanco στον βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό. Αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης και συγκαταλέγεται στα πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη. Πιστεύεται ότι είναι σπανιότερο είδος φώκιας στον κόσμο!





No comments:

Post a Comment