Translate

Monday 4 January 2016

Εκκλησία Τίμιου Ιωάννη Πρόδρομου στο χωριό Κόρνος - Cyprus

 
Η κύρια εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, του Τιμίου Προδρόμου όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι αρκετή για ελκύσει τον επισκέπτη στον Κόρνο. Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας φαίνεται να είναι κτισμένη σε Γοτθικό ρυθμό.
Η Εκκλησία κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Κατά καιρούς έγιναν διάφορες επεμβάσεις στη εκκλησία. Είναι μικρή εκκλησία, χωρητικότητας 300 ατόμων. Είναι κτισμένη με πέτρα και απέξω επενδυμένη με άσπρο σουβά.
Στο εσωτερικό της υπήρχε ξύλινο ανώγειο (γυναικονίτης), όπου τα τελευταία 10 χρόνια τον στήριξαν με μπετό.
Αριστερά από την Αγία Τράπεζα, στη Αγία Πρόθεση, πολύ πρόσφατα ζωγράφισαν με δαπάνη ενός χωριανού, αγιογραφία με τίτλο «άκρα ταπείνωση».
Απαραίτητα το τέμπλο, τα ψαλτήρια, το προσκυνητάρι, στον εσωτερικό χώρο της μικρής εκκλησίας.
Σε αυτήν, υπάρχει εικόνα του τιμώμενου αγίου και χρονολογείται στα 1734. Η εκκλησία τώρα έχει τεθεί υπό την στήριξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ανακαινίσεις, ως προς την διατήρηση του ναού αυτού.
Ήδη στο χωριό και λίγο πιο κάτω από την εκκλησία αυτή, για τις ανάγκες της κοινότητας, βρίσκεται υπό ανέγερση καινούργια εκκλησία.
Η παλιά πετρόκτιστη εκκλησία, τιμά την μνήμη του Αγίου στις 29 Αυγούστου, μέρα κατά την οποία και γιορτάζει όλη η κοινότητα του Κόρνου.
Πηγή http://www.kornos.org/history.shtm
Photos 1.1.2016 by George Konstantinou
See also



No comments:

Post a Comment