Translate

Sunday 2 August 2015

Arminou Dam - Το φράγμα της Αρμίνου - Cyprus

Η Τεχνητή Λίμνη Αρμίνου είναι τεχνητή λίμνη στην Επαρχία Πάφου στην Κύπρο. Το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης βρίσκεται στην κοινότητα Άγιος Νικόλαος Πάφου, ενώ μικρό μέρος της βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Αρμίνου.

Ιστορικό και πληροφορίες
Για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης κατασκευάστηκε χωμάτινο φράγμα με κεντρικό αργιλικό πυρήνα, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1995 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1998. Τον ίδιο μήνα λειτούργησε και η τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρας).

Η Τεχνητή Λίμνη Αρμίνου έχει χωρητικότητα 4,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το νερό που συγκεντρώνεται στη λίμνη προέρχεται από τον ποταμό Διαρίζο. Η Τεχνητή Λίμνη Αρμίνου κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τρεις λειτουργίες: α) εκτροπή, μέσω σήραγγας, 15,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού το χρόνο προς την Τεχνητή Λίμνη Κούρη, β) η παροχή νερού για άρδευση των παραποτάμιων περιοχών και γ) ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα κατάντι του φράγματος.

Η Τεχνητή Λίμνη Αρμίνου αποτελεί μέρος του Σχεδίου Νότιου Αγωγού.

Η Τεχνητή Λίμνη Αρμίνου υπερχείλισε τέσσερις φορές από την ημέρα κατασκευής της έως σήμερα. 

19 Δεκεμβρίου 2012[5]

6 Ιανουαρίου 2015[6]

15 Ιανουαρίου 2019[7]

7 Ιανουαρίου 2020[8][9]

Η Τεχνητή Λίμνη Αρμίνου εμπλουτίζεται με διάφορα είδη ψαριών και επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Στην Τεχνητή Λίμνη Αρμίνου υπάρχουν τα εξής είδη ψαριών: ιριδίζουσα πέστροφα, καφετιά πέστροφα, κυπρίνος, κουνουπιέρης, κοκκινοφτέρα, βλίκα και ηλιόψαρο.From https://el.wikipedia.org/wiki

Photo by George Konstantinou



No comments:

Post a Comment