Translate

Saturday 28 July 2018

Ολική έκλειψη Σελήνης, η μεγαλύτερη σε διάρκεια του Αιώνα μας - Lunar Eclipse - 27/7/2018 - Blood Moon from Cyprus


Η αποψινή πανσέληνος θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να μετατρέπεται σε κόκκινο ή ματωμένο φεγγάρι, στη διάρκεια της μεγαλύτερης σε διάρκεια ολικής έκλειψης σελήνης του 21ου αιώνα.

Αυτή η ολική έκλειψη σελήνης ονομάζεται και ματωμένο φεγγάρι

Photos and video by George Konstantinou

Αυτή η ολική έκλειψη σελήνης, η οποία ονομάζεται και ματωμένο φεγγάρι, θεωρείτο από τα αρχαία χρόνια ως ένας κακός οιωνός. Φέτος, η σημασία του φαινομένου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, μετά και την τραγωδία που κτύπησε την Ελλάδα.

Παράλληλα, εδώ και μέρες στον ουρανό φαίνονται με γυμνό μάτι τέσσερις πλανήτες, προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα που θα ξανασυμβεί μετά από δέκα χρόνια.

Μόλις δύσει ο ήλιος, λοιπόν, ας κοιτάξουμε ανατολικά για να θαυμάσουμε τον πολεμόχαρο Άρη, ο οποίος όσο νυχτώνει θα φανερώνει το βαθύ πορτοκαλί του χρώμα. Ορατή είναι και η λαμπερή Αφροδίτη, αλλά και ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο `θεός` αέριος Δίας, και ο πατέρας του ο Κρόνος με τους παγωμένους του δακτύλιους.

Σημειώνεται ότι ο Άρης, ο οποίος φιγουράρει τις τελευταίες ημέρες στην ειδησιογραφία λόγω της ανακοίνωσης για ανακάλυψη λίμνης στο υπέδαφός του, βρίσκεται αυτή την περίοδο στο πλησιέστερο του σημείο προς την Γη. Η επόμενη φορά που θα μας πλησιάσει τόσο κοντά θα είναι το 2033.

“Τέτοια συγκυρία που να είναι όλοι σχεδόν οι πλανήτες ορατοί, ο Άρης στο πλησιέστερο του σημείο προς την Γη, το φεγγάρι να είναι στην 2η του πανσέληνο εντός του μήνα, δηλαδή μπλε πανσέληνος, και ταυτόχρονα στην μεγαλύτερη ολική έκλειψη σελήνης του αιώνα, είναι ιδιαίτερα σπάνιο», είπε ο Πρόεδρος του Κυπριακού  Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός.

 Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα, κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της έκλειψης η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, αλλά γίνεται κόκκινη.

"Αυτό συμβαίνει διότι η Γη διαθλά και σκεπάζει έντονα την ηλικιακή ακτινοβολία και έτσι η Σελήνη κατά την είσοδο της στην σκιά της Γης έμμεσα γίνεται κόκκινη" είπε.

Ο αστρονόμος και μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας Φειδίας Χατζηχαραλάμπους, είπε ότι η αποψινή ολική έκλειψη σελήνης είναι ιδιαίτερη γιατί πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη του 21ου αιώνα.

Τα στοιχεία της έκλειψης είναι τα εξής: είσοδος στην παρασκιά στις 20:13 της 27ης  Ιουλίου, είσοδος στην σκιά της Γης ξεκινά  στις 21:24, ενώ η ολική έκλειψη ξεκινά στις 22:30.

Το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 23:22, το τέλος της ολικής έκλειψης θα είναι στις 00:14 της 28ης Ιουλίου. Η έξοδος εκ της σκιάς στις 01:19λ της 28ης Ιουλίου και η έξοδος εκ της παρασκιάς στις 02:30 της 28ης Ιουλίου. 


Πηγή: http://politis.com.cy/article/apopse-to-kokkino-fengari-se-mia-ourania-simfonia












No comments:

Post a Comment