Translate

Monday 21 November 2016

Καθεδρικός ναός Αγίου Νικολάου (τέμενος Λάλα Μουσταφά πασά) εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου - Saint Nicholas Cathedral (Lala Mustafa Pasha Mosque) in the Venetian walls of Famagusta - Cyprus

See also

Η εξωτερική πλευρά των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου

Αιωνόβια Συκομουριά, Συκομωρέας ή Τουμπεζιά (ficus sycomorus) Αμμόχωστος έξω από την εκκλησία (τζαμί) του Αγίου Νικολάου.


Ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου και είναι κτίσμα του 14ου αι. Αρχιτεκτονικά μιμείται τον καθεδρικό ναό της γαλλικής πόλης Reims. Στο ναό αυτό στέφονταν οι Φράγκοι βασιλείς της Κύπρου και Ιερουσαλήμ.

Η εκκλησία χωρίζεται σε τρία κλίτη με δύο σειρές από έξι κυλινδρικούς κίονες. Τα κλίτη καταλήγουν σε πολυγωνικές αψίδες και δύο τετράγωνοι πύργοι υψώνονται στις δύο γωνίες της πρόσοψης. Στην πρόσοψη (δυτικός τοίχος) επίσης υπάρχουν τρεις πύλες με βαθμιδωτά περίθυρα με ανάγλυφες σπείρες και σκοτίες. Στο κεντρικό τμήμα της πρόσοψης, στον όροφο, υπάρχει μεγάλο παράθυρο με οξυκόρυφο τόξο που κοσμείται με ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο. Το παράθυρο αυτό περιβάλλεται από αέτωμα με φυτικό ανάγλυφο διάκοσμο. Στο νότιο και το βόρειο τοίχο τα παράθυρα έχουν πιο απλή μορφή και αποτελούνται από ανοίγματα που καταλήγουν σε οξυκόρυφα τόξα.
Εσωτερικά του ναού οι οξυκόρυφοι θόλοι σχηματίζονταν από οξυκόρυφα σταυροθόλια με βεργία που ξεκινούσαν, ανά τρία, από τους κίονες των κιονοστοιχιών. Ο ναός αρχικά ήταν κοσμημένος με τοιχογραφίες που όμως καταστράφηκαν όταν οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την εκκλησία σε τζαμί το 1571 (τέμενος Λάλα Μουσταφά πασά). Τότε είναι που καταστράφηκαν και τα αγάλματα που κοσμούσαν το ναό (π.χ. τα αγάλματα που βρίσκονταν στις κόγχες της κεντρικής εισόδου και οι πρόβολοι με ανθρώπινες μορφές φυσικού μεγέθους που βρίσκονταν στα παράθυρα του τελευταίου ορόφου των δύο πύργων). Ίχνη τοιχογραφιών σώζονται στο βόρειο τοίχο (έφιππος Άγιος Γεώργιος) και στην αψίδα (Σταύρωση). Επίσης, στο νότιο κλίτος διατηρούνται ακόμα τμήματα χρωματιστού γυαλιού (βιτρώ).


Στο β’ μισό του 14ου αι. κτίστηκαν στο νότιο τοίχο του καθεδρικού ναού δύο παρεκκλήσια με ημικυκλικές αψίδες που πιθανόν να ήταν ταφικά. Το 16ο αι. κτίστηκε στη νότια πλευρά της αυλής του καθεδρικού μια ορθογώνια αίθουσα καλυμμένη με σταυροθόλια.
Πηγή http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/0/6D878CF2DACB1208C2257273003A6490?OpenDocument

Photos 20/11/2016 by George Konstantinou








Photos 15/5/2015 by George Konstantinou




















Photos 11/6/2013 by George Konstantinou





See also

Η Αμμοχώστος εντός των ενετικών τειχών - Cyprus


Η Εκκλησία των Καρμελιτών εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου

















No comments:

Post a Comment