Translate

Thursday 25 February 2016

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Ασκάς- Timiou Staurou churche at Askas village, Cyprus

Στα ανατολικά του χωριού, χαμηλά εκεί που τελειώνουν τα σπίτια, βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Είναι τρίκλιτος Βασιλική, όμοια με την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, αλλά λίγο μικρότερη. Χωρίζεται σε τρία κλίτη από δύο σειρές αψίδων με πέντε καμάρες κάθε σειρά. Οι αψίδες στηρίζονται σε τέσσερις κίονες κάθε σειρά. Τα δύο τελευταία άκρα στηρίζονται πάνω στους τοίχους. Οι κολώνες φέρουν κιονόκρανα ξύλινα με σκαλίσματα, πράγμα σπάνιο, αν όχι μοναδικό.
Η εκκλησία δεν έχει τοιχογραφίες, εκτός μιας και μοναδικής. Παρουσιάζει τον Άγιο Γεώργιο σε φυσικό μέγεθος, καβάλα στο άλογό του και κρατώντας στο χέρι το κοντάρι του.

Μέσα στους τοίχους του Ιερού βήματος και των αψίδων είναι κτισμένα πήλινα σταμνιά. Τα στόμιά τους, διαμέτρου 3-4 ιντσών, βρίσκονται στην επιφάνεια των τοίχων, έτσι σαν τρύπες. Είναι τα ηχεία της εκκλησίας, για να δυναμώνουν την φωνή.

Μοναδική μαρτυρία πότε κτίστηκε η εκκλησία, είναι αυτή του Ιταλού Πρέσβη. Το 1410, εκατό χρόνια πριν από την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου. Άλλη συγκεκριμένη χρονολογία δεν υπάρχει.

Έχουν γίνει στην εκκλησία διάφορες επιδιορθώσεις. Η τελευταία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της. Όπως και στην εκκλησία του Προδρόμου έτσι και εδώ, ανυψώθηκαν ο νότιος και ο βόρειος τοίχος και η παραδοσιακή επικλινής στέγη με το αγκιστρωτό κεραμίδι πλάκα , αντικαταστάθηκε με άλλη στέγη λιγότερο επικλινή και κεραμίδι νεώτερου γαλλικού τύπου.

Επίσης κατασκευάστηκε κωδωνοστάσιο από μπετόν, έτσι σταμάτησε η χρήση του παραδοσιακού σήμαντρου, το οποίον κρεμόταν από κλάδο παρακείμενης ελιάς.
Πηγή http://www.askas.org/churches_cross.shtm

Photos 23/2/2016 by George Konstantinou













No comments:

Post a Comment