Translate

Monday 18 April 2016

Η εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου του Βαπτιστή στο χωριό Καλοψίδα - Ioanni Prodromou Churche at Kalopsida village - Cyprus

See also
Η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού είναι του Ιωάννη Προδρόμου του Βαπτιστή. Παλιά εκκλησία με δύο σειρές κυπαρίσσια να την περιβάλλουν. Ήταν κτισμένη με "βότες", πέτρες μήκους 1.5 μέτρου και πλάτους 70 εκατοστών, πολλές φορές με αρχαίες επιγραφές επάνω, αφού αρκετές από αυτές τις πέτρες προέρχονταν από τα αρχαία σπήλαια που βρίσκονται στην περιοχή. Στο εσωτερικό της, η εκκλησία είχε μια μεγάλη καμάρα που στηριζόταν από ένα στύλο-κολώνα και χώριζε την εκκλησία με κάγκελα σε δύο μέρη, χωριστά για τις γυναίκες και τους άνδρες. Στις 29 Αυγούστου, γιορτή της Αποκεφάλισης του Ιωάννη του Βαπτιστή, γινόταν πολύ μεγάλη πανήγυρη, με τη συμμετοχή όλων των γειτονικών χωριών. Φιλόξενοι οι Καλοψιδιώτες και φιλικοί, κερνούσαν και φίλιωναν με οποιοδήποτε περαστικό ή άγνωστο, που τύχαινε να είναι στο χωριό αυτή την ημέρα. Το πανηγύρι κρατούσε τρεις ημέρες, αφού το γλέντι και η διασκέδαση, τα παιχνίδια και οι χοροί, η μουσική τους, οι φούρνοι με τα οφτά, οι σούβλες και το αντάμωμα  φίλων και γνωστών, κρατούσαν ζωντανό, πηγαίο και ολόχαρο αυτό το πανηγύρι.

Επίσης στο χωριό Καλοψίδα υπάρχει και ένας αριθμός από παρεκκλήσια όπως το παρεκκλήσι τoυ Αγίου Ανδρονίκου, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Μαύρης, της Παναγίας και της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Πηγή http://kalopsida.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=7

Photos 15/4/2016 by George Konstantinou


















No comments:

Post a Comment