Translate

Sunday 20 August 2023

Το Ενετικό μεσαιωνικό Γεφύρι του Ρούθκια - Venetian Roudia bridge - Cyprus

See also

The abandoned Turkish Cypriot village Vretsia - Το εγκαταλελειμμένο τουρκοκυπριακό χωριό Βρέτσια - Cyprus

Το γεφύρι του Ρούθκια, βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από το τουρκοκυπριακό χωριό Βρέτσια, σ’ένα υψόμετρο 300m. Κτίστηκε πάνω στον ποταμό Ξερό που πηγάζει από τα βουνά του Τριπύλου, μέσα σε μιά καταπράσινη ερημική περιοχή από πλατάνους, σκλήδρους και πεύκα.

Σχετικά με την ονομασία του γεφυριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Επικρατέστερη εκδοχή είναι από την ελληνική λέξη ρούδι που πρόκειται για την ονομασία του φυτού ρούδι (Ρους ο Βυρσοδεψικός) που αφθονούσε στην περιοχή. Είναι το γνωστό ”σουμάτζιη”. Κατά τον μεσαίωνα αποτελούσε ένα από τα κύρια εισοδήματα του νησιού. Από την μυθολογία ήταν ο ”Ρους του Δία”.

Σύμφωνα με παλαιότερες μαρτυρίες, το γεφύρι είχε μεγάλη οξυκόρυφη καμάρα. Από τον σεισμό του 1953 το γεφύρι σχεδόν καταστράφηκε. Για την επιδιόρθωση του χρειαζόταν ποσό 280 λιρών, που κρίθηκε υπερβολικό. Το 1957 , με την διαπλάτυνση του δρόμου έγινε σκέψη κατεδάφισής του. Ευτυχώς απορρίφθηκε και το 1977 άρχισε η αναστήλωση του με συνολική δαπάνη 2.500 λιρών. Η καμάρα έχει άνοιγμα 9,5m και ύψος 5,6m. Πηγή: Χαράλαμπος Κογκορόζης

Photos 
 by George Konstantinou




No comments:

Post a Comment