Translate

Saturday 19 August 2023

Hasampoulia Rocks and Diarizos river - Οι βράχοι των Χασαμπουλιών δίπλα στον Διαρίζο ποταμό - Διαρίζος ποταμός - Cyprus

Το περίφημο σημείο των Χασαμπουλιών βρίσκεται λίγο πριν το Κιδάσι 

Δίπλα από τον βράχο υπάρχει χώρος για να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας, ενώ ακριβώς από κάτω μπορείτε να απολαύσετε τα παιχνιδίσματα του νερού και των δέντρων, αφού τα παρακλάδια του Διαρίζου δημιουργούν εξαιρετικές αντανακλάσεις και εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή αποτελεί και ιδανικό προορισμό για λάτρεις της ορειβασίας. 

Η ιστορία των Χασαμπουλιών

Ο βράχος των Χασαμπουλιών έχει πίσω του όμως και μια πλούσια ιστορία, που είναι βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα της περιοχής και είναι συνδεδεμένη με την Κύπρο μας και τους κατοίκους της. Τα Χασαμπουλιά ήταν τρεις Τουρκοκύπριοι φυγόδικοι και ληστές, που έδρασαν από το 1887-1896 στις γύρω περιοχές ανάμεσα στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.

Λόγω της δράσης τους μετατράπηκαν σε θρύλο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο και τις επόμενες δεκαετίες η φήμη τους μετατράπηκε σε αστικό μύθο. Το όνομα του βράχου προέκυψε από το όνομα του ενός από τους τρεις, του Χασάν Αχμέτ Πουλλή, που είχε καταγωγή από τα Μαμώνια, ενώ οι άλλοι δυο ήταν αδελφότεκνοί του, ο Μεχμέτ Αχμέτ, γνωστός ως Καϊμακκάμ και ο Χουσεΐν Αχμέτ, γνωστός ως Καβουνής.

Οι τρεις πήραν τον τίτλο Χασαμπουλιά ή Χασαμπουλλήες και η φήμη τους έγινε τόσο μεγάλη που κατά την περίοδο της δράσης τους ετύγχαναν μέχρι και της προστασίας κάποιων κατοίκων, οι οποίοι είτε τους φιλοξενούσαν αν χρειαζόταν είτε τους προμήθευαν με τρόφιμα και φάρμακα, ενώ την ίδια στιγμή ήταν πονοκέφαλος για τους αποικιοκράτες.

Οι Χασαμπουλλήες απασχόλησαν την Αστυνομία για φόνους, αποδράσεις, ζωοκλοπές και κάθε άλλου είδους κλεψιές, ενέδρες, επιθέσεις μέχρι και καβγάδες. Ο αρχηγός της συμμορίας, ο Χασάν Αχμέτ Πουλλή, σκοτώθηκε το 1895, μετά από απόδρασή του από τις φυλακές στη Λευκωσία και καταδίωξη που ακολούθησε στην περιοχή του ποταμού Πηδιά. Το 1896 η σπείρα εξαρθρώθηκε εντελώς, αφού οι υπόλοιποι δυο Χασαμπου αστούν σε θάνατο και εν τέλει να απαγχονιστούν. from https://simerini.sigmalive.com/article/2021/10/6/einai-o-brakhos-ton-khasampoulion-oi-sumplegades-tes-kuprou/- (δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 03/10/2021)

Photos 25/3/2021 by George Konstantinou







Ο Διαρίζος ή "Διάριζος" ή "Διόριζος" ή "Διορίζος" (Δκιαρίζος στην κυπριακή διάλεκτο) είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος σε μηκος ποταμός της Κύπρου (42 χλμ). Πηγάζει από την οροσειρά του Τρόοδους και εκβάλλει στην επαρχία Πάφου κόντα στο χωριό Κούκλια. Η λεκάνη απορροής του ανέρχεται περίπου στα 278 τ.χλμ. με το βορειότερο και πιο ορεινό τμήμα της να εκτείνεται ανάμεσα στις νοτιοανατολικές παρυφές του κρατικού δάσους Πάφου καί στις δυτικές πλαγιές του όρους Όλυμπος ή Χιονιστρα (1951μ). Η ορεινή αυτή περιοχή, που καλύπτει έκταση περίπου 110 τ.χλμ. και από την οποία απορρέει ο κύριος όγκος των νερών του ποταμού, ορίζεται -κατά προσέγγιση- από μια νοητή περίμετρικη γραμμή που αρχίζει από το φράγμα Αρμίνου και ακολουθώντας αριστερόστροφη κυκλική κατέυθυνση, διέρχεται από το Φοινί, το Μοναστήρι της Τροοδίτισσας, την κορυφή Όλυμπος ή Χιονίστρα (1951μ.), τον Πρόδρομο και το Μηλικούρι προτού καταλήξει και πάλι στο φράγμα Αρμίνου. Ο Διαρίζος έχει πολύ σημαντική υδρολογική αξία καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια του νησιού που ρέουν ολόχρονα (τουλάχιστον όσον αφορά το τμήμα του που βρίσκεται βόρεια του φράγματος Αρμίνου) και μάλιστα είναι ο μεγαλύυερος εξ αυτών, ενώ παρέχει περίπου το 15 με 20% των υδάτων που αποταμιεύονται κάθε χρόνο στα φράγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 το μεγαλύτερο μέρος των νερών του εκτρέπεται μέσω υπόγειας σήραγγας μήκους 14χλμ, από το φράγμα της Αρμίνου, στο φράγμα του Κούρη.

Η ονομασία Διαρίζος παραπέμπει, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, στους δυο κλάδους/ρίζες του ποταμού. Πρόκειται για τα ρέματα Πλατύς και Καμινάριών/Φοινιού που συμβάλλουν βόρεια του μεσαιωνικού γεφυριού του Τζελεφού σχηματίζοντας τον Διαρίζο[1]. Στην λεκάνη απορροής του, που καλύπτει μέρος των κρατικών δασών Τροόδους και Πάφου, εκπροσωπούνται όλα σχεδόν τα είδη της άγριας χλωρίδας και πανίδας της Κύπρου, από την Λατζιά μέχρι το κυπριακό Αγρινό. Επίσης, η κοιλάδα του ποταμού νοτίως του φράγματος Αρμίνου, αποτελεί βιότοπο εξαιρετικής σημασίας και προστατεύεται από ειδικές διατάξεις της κυπριακής και ευρωπαικής νομοθεσίας (NATURA 2000) Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια














No comments:

Post a Comment