Translate

Saturday 30 September 2023

Το κατεχόμενο χωριό Επτακώμη της επαρχίας Αμμοχώστου - Eptakomi village - Cyprus

 See also 

All about Cyprus - Όλα για την Κύπρο






Η Επτακώμη είναι χωρίο της Κύπρου στην χερσόνησο της Καρπασίας, κτισμένο στην πλαγία της οροσειράς πενταδάκτυλου, κατοικούμενη κατά ¾ υπό Ελλήνων και ¼ υπό Τούρκων πριν την Τουρκική εισβολή του 1974.

Η μεγαλύτερα περιοχή της Επτακωμης είναι ορεινή και ιδίως προς την βόρεια πλευρά που επεκτείνεται μέχρι τη θαλάσσα εκ της οποίας απέχει 2-3 μίλια.  Η υψηλότερα κορυφή της οροσειράς είναι το Γιουτιν με έναν απότομο βράχο, και με δυο πελώριους Σπηλαίους, στην πλάγια αυτού προς την θάλασσαν. Εκ της θαλάσσης του Νότου απέχει μόνων 7 μίλια.

Η σημερινή Επτακωμη, ήταν γνωστή κατά την παλαιά εποχή ως ΓΝΑΦΤΟΚΩΜΗ, διότι ήταν η Κώμη των Γναφτιαδων. Μετονομασθεί δε Επτακωμη όταν κάτοικοι από των υπάρχουσων γύρω επτά κοινοτήτων ενώθηκαν. Οι κοινότητες αυτές ήταν Ναυτοκωμη, Γναφτωκομη, Άγιος Επιφανιος, Αρχάγγελος Μιχαήλ, Αγία Αγαθη, Αγία Ειρήνη, και Απόστολος Λουκάς.

Πριν από την τουρκική εισβολή, οι κάτοικοι Επτακωμης εργάζονταν ως αγρότες στους τομείς που δόθηκαν σε τους από τους πατέρες και τους παππούδες τους. Από το 1974 οι κάτοικοι έγιναν πρόσφυγες και μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, αλλά πάντα με την ελπίδα να επιστρέψουν στα γονικά σπίτια τους αλλά απαλλαγμένος από την τουρκική κατοχή. Πηγή http://www.eptakomi.info/index_gr.asp

Photos 18/9/2023 by George Konstantinou




Ο εντυπωσιακός βράχος Καμπάνα που υψώνεται πάνω από το χωριό Επτακώμη


Αριστερά ο βράχος Καμπάνα, και δεξιά ο βράχος Καφκαρού.




Ο εντυπωσιακός βράχος Καφκαρού που υψώνεται πάνω από το χωριό Επτακώμη





Το παρατηρητήριο στην κορυφή του Όρους Γιούτι 



Εκκλησία του Αποστόλου Λουκά



Ο παλαιός ανεμόμυλος






No comments:

Post a Comment