Translate

Thursday 14 January 2016

Αλυκή Λάρνακας Πόλος έλξης τα εξωτικά φλαμίνγκο - ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / ANT1 NEWS 20:00 14/1/2016

Αλυκή Λάρνακας: Πόλος έλξης τα εξωτικά φλαμίνγκο

Δεν βρίσκουν ησυχία τα χιλιάδες φλαμίνγκο στην αλυκή Λάρνακας. Πλήθος κόσμου σπεύδει για να τα απολαύσει, με αποτέλεσμα να ενοχλούνται οι φτερωτοί επισκέπτες της Κύπρου, αφού κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμα και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη για να τα αποθανατίσουν.


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αρμόδιοι για τα χιλιάδες φλαμίνγκο και υδρόβια, που έχουν κατακλύσει την Αλυκή της Λάρνακας. Δεν βρίσκουν ησυχία, αφού κάποιοι από εκείνους που σπεύδουν για να τα απολαύσουν, επιχειρούν να τα πλησιάσουν πεζοί ή με διπλοκάμπινα. Ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν ακόμα και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη για να καταγράψουν εικόνες των φλαμίνγκο. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυσικής Κληρονομίας και Βιοποικιλότητας Γιώργος Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι η οχληρία απομακρύνει τα φλαμίνγκο από τις όχθες της αλυκής, οπού βρίσκουν τροφή. 

Ο κος Κωνσταντίνου δήλωσε ότι  «Με τη συσσώρευση του κόσμου τα φλαμίνγκο αναγκάζονται και τραβούν στο κέντρο της λίμνης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τραφούν.» 

Το πρωί, μέλη της Ομάδας Ερευνών της Υπηρεσίας Θήρας πραγματοποίησαν την καθιερωμένη, μηνιαία καταγραφή των πτηνών, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αλυκής. Ο Προϊστάμενος της Ομάδας Νίκος Κασίνης, ανέφερε ότι ο φετινός αριθμός των φλαμίνγκο υπολογίζεται στις δέκα χιλιάδες. 

Ο Νίκος Κασίνης είπε ότι  «Είχαμε χρονιές την τελευταία πενταετία που ήταν πάνω από είκοσι χιλιάδες πουλιά και στις δύο αλυκές.» 

Στην Αλυκή Λάρνακας σπεύδουν καθημερινά εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, ενώ σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας διοργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές, ώστε οι μαθητές να ενημερωθούν για το φαινόμενο της διαχείμασης. 

Κάποιοι μάλιστα, γνωρίζουν τοπικούς θρύλους αναφορικά με τη δημιουργία της αλυκής Λάρνακας. 

Η καταγραφή των φλαμίνγκο θα συνεχιστεί αύριο από λειτουργούς της Υπηρεσίας Θήρας στην αλυκή Ακρωτηρίου, όπου βρίσκεται και το σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο.

No comments:

Post a Comment