Translate

Thursday 14 September 2023

Το φράγμα του Ασπρόκρεμου στην Επαρχία Πάφου - Asprokremos dam - Cyprus

See also

All about Cyprus - Όλα για την Κύπρο

List of dams and lakes of Cyprus

Το εγκαταλελειμμένο τουρκοκυπριακό χωριό Φοίνικας στην επαρχία Πάφου

Η Τεχνητή Λίμνη Ασπρόκρεμου είναι τεχνητή λίμνη στην Επαρχία Πάφου στην Κύπρο. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη σε χωρητικότητα τεχνητή λίμνη της Κύπρου (52,375 εκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Το μεγαλύτερο μέρος της τεχνητής λίμνης βρίσκεται στην κοινότητα Φοίνικας Πάφου, ενώ μικρά μέρη της βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Αναρίτα, Νικόκλεια και Μαντριά.

Το νερό που συγκεντρώνει η τεχνητή λίμνη προέρχεται από τον ποταμό Ξερό.

Για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης κατασκευάστηκε χωμάτινο φράγμα η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1982. Αποτελεί μέρος του Αρδευτικού Έργου Πάφου.

Η Τεχνητή Λίμνη Ασπρόκρεμμου υπερχείλισε εφτά φορές από την ημέρα κατασκευής της έως σήμερα (1988, 1989, 29 Ιανουαρίου 2004, 26 Ιανουαρίου 2012, 2013, 5 Μαρτίου 2019, 4 Ιανουαρίου 2020.

Η Τεχνητή Λίμνη Ασπρόκρεμμου εμπλουτίζεται με διάφορα είδη ψαριών και επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Στην Τεχνητή Λίμνη Ασπρόκρεμμου υπάρχουν τα εξής είδη ψαριών: λαβράκι, κυπρίνος, κουνουπιέρης, κοκκινοφτέρα, βλίκα, τιλάπια, γατόψαρο, αστακός, ηλιόψαρο. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Photos  4/5/2010 by George Konstantinou

















No comments:

Post a Comment