Translate

Friday 8 September 2023

Η τοποθεσία Φονιάς μεταξύ Ολύμπου και Καντάρας, πάνω από τα χωριά Ακανθού και Μάντρες Αμμοχώστου - Cyprus

See also

Η ιστορία για την ονομασία της κορυφής αυτής, όπως την καταγράφει ο  Yiannis Kypri αναφέρει: "Η παράδοση φέρει την ονομασία του να προήλθε από το μια ιστορία καταδίωξης ενός μοναχού από τους σαρακηνούς. Ο μοναχός κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του βράχου για να γλυτώσει, σύντομα όμως οι σαρακηνοί κατάφεραν να τον πλησιάσουν. Μη έχοντας άλλη επιλογή, προσευχήθηκε στην Παναγία να τον σώσει και πήδηξε στο κενό. Κατάφερε να σωθεί προσγειωνόμενος στον απέναντι λόφο (ο οποίος έκτοτε φέρει το όνομα «καλοήριν»). Από εκεί προχώρησε μέχρι που βρήκε μια πηγή νερού, όπου και έκτισε το μοναστήρι της Παναγίας του Τοχνιού, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Παναγία που τον έσωσε. 

Όσον αφορά τους σαρακηνούς, μιμήθηκαν και αυτοί τον καλόγερο, έπεσαν όμως κάτω και γκρεμοτσακίστηκαν. Γι’ αυτό και έκτοτε ο βράχος ονομάστηκε Φονιάς.

Photos 28/12/2015 by George Konstantinou 




Η κορυφογραμμή (ο Ζυός όπως λέγεται) που ενώνει τις Μάνδρες με την Ακανθού, είναι κατάσπαρτη από απόκρημνους βράχους και φαράγγια, από τον Έλυμπο στα δυτικά μέχρι την Καντάρα στα ανατολικά. Στη φωτογραφία η ανατολική πλευρά όπως φαίνεται από νότια. Ο πιο ψηλός βράχος είναι ο Φονιάς, από όπου, σύμφωνα με την παράδοση, κατακρημνίστικαν οι Σαρακηνοί που καταδίωκαν έναν καλόγερο.  στο βάθος η περιοχή της Καντάρας.  Πηγή Yiannis Kypri




No comments:

Post a Comment