Translate

Saturday 7 October 2023

Το φράγμα Μαυροκόλυμπου μεταξύ του Δήμου Πέγειας και της Κισσόνεργας - Maurokolimpos dam - Cyprus

See also

List of dams and lakes of Cyprus

All about Cyprus - Όλα για την Κύπρο





Η Τεχνητή Λίμνη Μαυροκάλυμπου είναι τεχνητή λίμνη στην Επαρχία Πάφου στην Κύπρο. Το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης βρίσκεται στην Πέγεια, ενώ μικρό μέρος της βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Κοίλης, Ακουρσός και Κισσόνεργας.

Ιστορικό και πληροφορίες

Για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης κατασκευάστηκε χωμάτινο φράγμα, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1964 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1967. Η τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρας) λειτούργησε το 1966.

Η Τεχνητή Λίμνη Μαυροκάλυμπου έχει χωρητικότητα 2,18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το νερό που συγκεντρώνεται στη λίμνη προέρχεται από τον ποταμό Μαυροκόλυμπο. Η Τεχνητή Λίμνη Μαυροκάλυμπου κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί αρδευτικούς σκοπούς και κυρίως της μπανανοφυτείες της περιοχής Κισσόνεργας-Πέγειας.

Η Τεχνητή Λίμνη Μαυροκάλυμπου υπερχείλισε τρεις φορές από την ημέρα κατασκευής της έως σήμερα:

2012

15 Ιανουαρίου 2019

22 Ιανουαρίου 2020

Η Τεχνητή Λίμνη Μαυροκάλυμπου εμπλουτίζεται με διάφορα είδη ψαριών και επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Στην Τεχνητή Λίμνη Μαυροκόλυμπου υπάρχουν τα εξής είδη ψαριών: κυπρίνος, κουνουπιέρης και κοκκινοφτέρα.From https://el.wikipedia.org/wiki/

Μαυροκόλυμπος είναι ποταμός στην Επαρχία Πάφου. Έχει μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα, πηγάζει από τα βουνά που βρίσκονται μεταξύ των κοινοτήτων Τσάδα και Στρουμπί σε υψόμετρο 600 μέτρων και εκβάλλει στην θαλάσσια περιοχή της Κισσόνεργας. 

Photos  17/2/2013 by George Konstantinou













No comments:

Post a Comment