Translate

Sunday, 26 July 2015

Cyprus Scops Owl - Otus Cyprius (Madarász, 1901) θουπί - Endemic to Cyprus - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 22/3/2020

See also

All about Cyprus - Όλα για την Κύπρο

Birds of Cyprus - ORGANIZED LINKS - Πουλία της Κύπρου - ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Κεντρική πύλη προς όλους τους οργανωμένους καταλόγους και τις θεματικές ενότητες για τα πουλιά. / Central gateway to all organized bird catalogues and themed bird sections.
List of Birds of Cyprus - ORGANIZED CHECKLIST - Κατάλογος πουλιών της Κύπρου – ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Αναλυτικός οργανωμένος κατάλογος των ειδών πουλιών της Κύπρου. / Detailed organized checklist of the bird species of Cyprus.



The Cyprus scops owl (Otus cyprius) is an owl endemic to Cyprus

Endemic to Cyprus

Below in English

Θουπί: Η ενδημική κουκουβάγια της Κύπρου

Κείμενο, φωτογραφία, βίντεο του Γιώργου Κωνσταντίνου

Ένα μέρος της εκπληκτικής πτηνοπανίδας του πλανήτη μας αποτελούν οι κουκουβάγιες. Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικά είδη κουκουβάγιας και τις συναντάμε σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική και ανήκουν σε δύο οικογένειες, τις Γλαυκίδες (Strigidae) και Τυτονίδες (Tytonidae).

Οι κουκουβάγιες είναι κυρίως νυκτόβια αρπακτικά πουλιά και πολύ ωφέλιμα για τη γεωργία, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στον άνθρωπο. Τεράστιο πρόβλημα θα είχαμε με τα τρωκτικά αν δεν υπήρχαν αυτά τα πουλιά. Επίσης τρέφονται με μεγάλα έντομα, όπως ακρίδες που επίσης είναι επιβλαβή για τη γεωργία, με σαύρες, αμφίβια, μικρά πούλια και νεαρά φίδια. Συνήθως καταπίνουν ολόκληρο το θήραμά τους και μετά από τη χώνεψη αποβάλλουν από το στόμα μια μικρή μπάλα η οποία  ονομάζεται pellet και αποτελείται από το τρίχωμα και τα κόκκαλα των θηραμάτων τους, καθώς και τα σκληρά μέρη των εντόμων τα οποία δεν μπορούν τα πουλιά να χωνέψουν.

Οι κουκουβάγιες έχουν εκπληκτικό πέταγμα και εντελώς αθόρυβο για να μην τις αντιλαμβάνεται το θήραμά τους την ώρα της επίθεσης. Έχουν απίστευτη όραση μέσα στο σκοτάδι και μπορούν να αντιληφθούν από πολύ μακριά ακόμα και μία ανεπαίσθητη κίνηση. Υπάρχει η αντίληψη ότι οι κουκουβάγιες δεν βλέπουν καλά τη μέρα αλλά αυτό είναι λάθος, διότι βλέπουν εξίσου καλά και τη μέρα. Ο λόγος που δεν κυκλοφορούν τη μέρα είναι γιατί τα περισσότερα θηράματά τους κυκλοφορούν τη νύκτα, επίσης δρουν ανενόχλητες υπό την κάλυψη και την ησυχία του σκότους.

Στην Κύπρο συναντάμε πέντε διαφορετικά είδη κουκουβάγιας. Μια από αυτές είναι το Θουπί με το κοινό και επιστημονικό όνομα Cyprus Scops Owl -  Otus Cyprius  (Linnaeus,1758) θουπί και ανήκει στην οικογένεια Γλαυκίδες (Strigidae). Πρόκειται για νυκτόβια κουκουβάγια και αποτελεί από το 2019 το τρίτο ενδημικό είδος πουλιού της Κύπρου. Ενδημικό είδος της Κύπρου σημαίνει ότι το είδος αυτό το συναντάμε ή αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Συμφωνα με το BirdLife Cyprus πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το κελάηδημα και το φτέρωμα του Θουπιού είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του Ευρωπαϊκού Θουπιού Eurasian scops owl (Otus scops) Γκιώνης , πράγμα που σημαίνει ότι τα κυπριακά Θουπιά πιθανότατα δεν αναπαράγονται με αυτά της Ευρώπης τελικά. Βάσει αυτού, το BirdLife International, η Αρχή για την Κόκκινη Λίστα για τα Πουλιά και ο κορυφαίος ειδικός στη διατήρηση πουλιών, αναγνώρισε το κυπριακό Θουπί ως ξεχωριστό είδος πουλιού, με νέα επιστημονική ονομασία Otus cyprius.

Το θουπί είναι μια πολύ μικρόσωμη κουκουβάγια και είναι η μικρότερη από όλα τα άλλα είδη κουκουβαγιών που συναντούμε στον τόπο μας. Το φτέρωμα του διαθέτει απίστευτο καμουφλάζ κυρίως όταν κάθετε δίπλα ή πάνω σε κάποιο κορμό δέντρου. Το χρώμα του είναι γκριζωπό με μαύρες γραμμώσεις κατά μήκος του σώματος του. Το καμουφλάζ του είναι τόσο τέλειο που ακόμα και να είσαι δίπλα του δυσκολεύεσαι να το δεις ακόμα και αν το ξέρεις ότι βρίσκετε εκεί. Πάνω στο κεφάλι του έχει δύο μεγάλα ανασηκωμένα φτερά που μοιάζουν με αφτιά εξ ου και το λατινικό του όνομα (γένος) Ώτος (Otus), που σημαίνει αφτιάς. Στο γένος Otus ανήκουν  περίπου ακόμα 45 είδη μικρόσωμων κουκουβαγιών που συναντούμε σε ολόκληρο τον πλανήτη κυρίως στην υποτροπική Αφρική, την νότια Ευρώπη, καθώς και στην κεντρική, νότια και νοτιανατολική Ασία. Συνήθως το θηλυκό θουπί είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό όπως συμβαίνει και με όλα τα είδη κουκουβαγιών. Το συναντούμε σε ορεινές αλλά και πεδινές περιοχές σε δάση, καλλιέργειες, περιβόλια, κήπους  σε χωριά ακόμα και μέσα σε πόλεις.

Την νύκτα μπορούμε να το δούμε να  εποπτεύει την περιοχή για θηράματα καθισμένο στην κορυφή δέντρων ή σε ηλεκτρικά σύρματα και να ακούσουμε το χαρακτηριστικό του κλάμα. Τρέφεται κυρίως με μεγαλόσωμα έντομα όπως ακρίδες, γρύλλους, σκαθάρια, μικρά τρωκτικά και μικρόσωμες σαύρες. Θεωρείτε ωφέλιμο είδος καθώς ένα μεγάλο μέρος της διατροφής του αποτελούν βλαβερά έντομα για τον άνθρωπο.

Το Θουπί φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων, μέσα σε δόμες, σε τρύπες σε όχθες και τρύπες σε αγροτικά σπίτια ενώ  έχει καταγραφεί να φωλιάζει και σε τεχνητές φωλιές πάνω σε δέντρα που τοποθετούνται για Αθρωποπούλλια. Αναπαράγεται την άνοιξη και γεννά από 3 έως 5 λευκά αυγά.

Το Θουπί αποτελεί πόλο έλξης πολλών ξένων παρατηρητών πουλιών που ταξιδεύουν από όλα τα μέρη του κόσμου στην Κύπρο για να δουν και να φωτογραφίσουν αυτό το πανέμορφο πουλί.

Είχα την τύχη να συναντήσω ένα ζευγάρι  Θουπιών στην επαρχεία Πάφου πάνω σε ένα δέντρο όπου και κούρνιαζαν κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα πουλιά δεν ενοχλούνται καθόλου από την παρουσία των ανθρώπων και έτσι είχα την ευκαιρία να τα δω από κοντά για πρώτη φορά, να τα φωτογραφίσω και να τα βιντεογραφήσω. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση το πόσο καλό καμουφλάζ είχαν, έμοιαζαν σαν να ήταν μέρος του δέντρου. Επίσης μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο μικρόσωμα είναι τα πουλιά αυτά καθώς είχα την εντύπωση ότι ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα.

Γιώργος Κωνσταντίνου

Από άρθρο μου στην εφημερίδα Πολίτης.


Cyprus Scops Owl: The Endemic Owl of Cyprus

Text, photography and video by George Konstantinou

Owls form part of our planet’s remarkable birdlife. There are approximately 200 different species of owl worldwide, found on every continent except Antarctica. They belong to two families: Strigidae and Tytonidae.

Owls are mainly nocturnal birds of prey and are highly beneficial to agriculture, as a large part of their diet consists of rodents that cause enormous damage to human activities. We would face a tremendous problem with rodents without these birds. They also feed on large insects, such as grasshoppers, which can also be agricultural pests, as well as lizards, amphibians, small birds and young snakes. They usually swallow their prey whole and, after digestion, regurgitate a small ball called a pellet. This consists of their prey’s fur and bones, together with the hard parts of insects that the birds cannot digest.

Owls have remarkable, completely silent flight, allowing them to approach their prey undetected when attacking. They have extraordinary vision in the dark and can detect even the slightest movement from a considerable distance. There is a belief that owls cannot see well during the day, but this is incorrect, as they can see equally well in daylight. They are inactive during the day because most of their prey is active at night, and they can also hunt undisturbed under the cover and tranquillity of darkness.

Five different species of owl occur in Cyprus. One of these is the Cyprus Scops Owl, known locally as Thoúpi, with the scientific name Otus cyprius (Linnaeus, 1758), belonging to the family Strigidae. It is a nocturnal owl and, since 2019, has been recognised as the third endemic bird species of Cyprus. Endemic to Cyprus means that the species occurs or breeds only in Cyprus and nowhere else on the planet.

According to BirdLife Cyprus, recent studies have shown that the song and plumage of the Cyprus Scops Owl differ sufficiently from those of the Eurasian Scops Owl (Otus scops), suggesting that the Cypriot birds probably do not interbreed with their European counterparts after all. On this basis, BirdLife International, the Red List Authority for birds and a leading authority on bird conservation, recognised the Cyprus Scops Owl as a separate bird species, with the new scientific name Otus cyprius.

The Cyprus Scops Owl is a very small owl, the smallest of all the owl species found on our island. Its plumage provides incredible camouflage, particularly when it is perched beside or against a tree trunk. It is greyish, with black streaks running lengthwise along its body. Its camouflage is so effective that, even when standing beside it, you may struggle to see it despite knowing it is there. On its head are two large, raised feather tufts resembling ears, hence its Latin genus name, Otus, derived from the Greek word meaning “eared”. The genus Otus includes approximately 45 other species of small owls found worldwide, mainly in subtropical Africa, southern Europe, and central, southern and southeastern Asia. Female Cyprus Scops Owls are usually larger than males, as is the case with all owl species. They occur in both mountainous and lowland areas, in forests, farmland, orchards and gardens, in villages and even within towns.

At night, we may see a Cyprus Scops Owl watching for prey from the top of a tree or from overhead wires, and hear its characteristic call. It feeds mainly on large insects, such as grasshoppers, crickets and beetles, as well as small rodents and small lizards. It is considered a beneficial species because a large part of its diet consists of insects harmful to human activities.

The Cyprus Scops Owl nests in tree hollows, dry-stone walls, holes in banks and cavities in rural buildings. It has also been recorded nesting in artificial nest boxes installed in trees for Barn Owls. It breeds in spring and lays three to five white eggs.

The Cyprus Scops Owl attracts many overseas birdwatchers, who travel to Cyprus from all over the world to see and photograph this beautiful bird.

I was fortunate enough to encounter a pair of Cyprus Scops Owls roosting in a tree during the day in Paphos District. The birds were completely untroubled by the presence of people, giving me my first opportunity to observe them at close range, photograph them and record them on video. I was deeply impressed by their excellent camouflage: they looked as though they were part of the tree. Their small size also surprised me greatly, as I had imagined these birds to be considerably larger.

George Konstantinou

From my article in Politis newspaper.


Photos Troodos by George Konstantinou