Translate

Sunday 20 August 2023

Το φράγμα των Λευκάρων - Lefkara dam - Cyprus

See also

All about Cyprus - Όλα για την Κύπρο

List of dams and lakes of Cyprus

Το χωριό Λεύκαρα - Lefkara village - Cyprus

Η Τεχνητή Λίμνη Λευκάρων είναι τεχνητή λίμνη στα Πάνω Λεύκαρα στην Επαρχία Λάρνακας στην Κύπρο.

Ιστορικό και πληροφορίες

Η Τεχνητή Λίμνη Λευκάρων δημιουργήθηκε το 1973 για ύδρευση της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες ανάγκες για άρδευση με αποτέλεσμα η Τεχνητή Λίμνη Λευκάρων να ενταχθεί στα διάφορα σχέδια άρδευσης. Συνέχισε όμως να χρησιμοποιείται και για ύδρευση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, της πόλης της Λάρνακας και διαφόρων χωριών της επαρχίας Λάρνακας.

Για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης κατασκευάστηκε φράγμα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1973. Το φράγμα είναι χωμάτινο και λιθόρριπτο. Το νερό που συγκεντρώνει η τεχνητή λίμνη προέρχεται από τον ποταμό Συργάτη.

Η Τεχνητή Λίμνη Λευκάρων έχει χωρητικότητα 13,85 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού όντας η έβδομη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Κύπρο. Έχει υπερχειλίσει τρεις φορές από την ημέρα κατασκευής της, το 2004, το 2020 και το 2022. Αποτελεί μέρος του Σχεδίου Νότιου Αγωγού.

Η Τεχνητή Λίμνη Λευκάρων εμπλουτίζεται με διάφορα είδη ψαριών και επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Στην Τεχνητή Λίμνη Λευκάρων υπάρχουν τα εξής είδη ψαριών: λαβράκι, κυπρίνος, κουνουπιέρης, κοκκινοφτέρα, λουτσιοπέρκα, αλβούρνος, αστακός, άσπιος, ιριδίζουσα πέστροφα. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Photos 21/3/
2021 by George Konstantinou



   
                                         Photo 29/12/
2011 by George Konstantinou

Photos 11/3/
2008 by George Konstantinou



No comments:

Post a Comment