Translate

Saturday 7 October 2017

Άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα φλαμίνγκο αλλά οι αλυκές χωρίς νερό - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 29/9/2017

See also

Άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα φλαμίνγκο αλλά οι αλυκές χωρίς νερό

Κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο Γιώργος Κωνσταντίνου
Έχουν αρχίσει να μας φτάνουν τα πρώτα φλαμίνγκο Greater flamingo (Phoenicopterus roseus) όπως διαπιστώσαμε στις 23/9/2017 αλλά ακόμα δυστυχώς δεν έβρεξε και οι 2 μας αλυκές είναι χωρίς νερό.
Η αλυκή Ακρωτηρίου έχει ελάχιστο νερό με περίπου 200 φλαμίνγκο, ενώ η αλυκή Λάρνακας δεν έχει καθόλου νερό.
Τα φλαμίνγκο έρχονται στην  Κύπρο καθοδόν προς την Αφρική που πάνε για να ξεχειμωνιάσουν, ένας μεγάλος αριθμός από αυτά σταματά στην Κύπρο και ξεχειμωνιάζουν στις αλυκές μας προσφέροντας στους ντόπιους αλλά και ξένους τουρίστες ένα υπέροχο θέαμα.
Τα φλαμίνγκο που φτάνουν αυτές τις μέρες, αλλά και πολλά άλλα υδρόβια αποδημητικά πουλιά βρίσκουν τις αλυκές χωρίς νερό και έτσι συνεχίζουν τον δρόμο τους για την Αφρική.
Το ίδιο φαινόμενο έχει συμβεί και πέρσι με αποτέλεσμα να είχαμε μια πολύ φτωχή χρονιά με φλαμίνγκο ιδίως στην αλυκή Λάρνακας.
Αρκετά όμως  βρίσκουν καταφύγιο στις 2 μεγάλές λίμνες επεξεργασίας λυμάτων στην Λάρνακα που βρίσκονται πίσω από το αεροδρόμιό, και φιλοξενούν εκτός από τα φλαμίνγκο και χιλιάδες άλλα  αποδημητικά πουλιά, όπου μερικά από αυτά να είναι πολύ σπάνια για την Κύπρο.
Το τμήμα δασών έχει φτιάξει εκεί παρατηρητήριο πτηνών όπου το επισκέπτονται πολλοί ξένοι άλλα και ντόπιοι παρατηρητές και φωτογράφοι αγρίων πτηνών.
 Οι μεγάλοι αριθμοί φλαμίνγκο όμως δεν έχουν φτάσει ακόμα. Όπως έχει ανακοινωθεί από την μετεωρολογική υπηρεσία το επόμενο τριήμερο έρχονται βροχές. Ας ελπίσουμε ότι θα βρέξει ικανοποιητικά να γεμίσουν οι αλυκές, και έτσι να βρουν τα πουλιά καταφύγιο.  











No comments:

Post a Comment