Translate

Monday 14 May 2018

Οι 10 ερωδιοί της Κύπρου (Web TV) - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 1/3/2018

See also
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 1/3/2018

Κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο του Γιώργου Κωνσταντίνου

Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί (μαζί με τα αποδημητικά) περίπου 410 είδη πουλιών, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο με νέες καταγραφές. Από αυτά τα 410 είδη, τα 10 είδη είναι οι γνωστοί μας ερωδιοί που ανήκουν στην οικογένεια Ερωδιίδες (Ardeidae). Είναι αποδημητικά πουλιά και αυστηρώς προστατευόμενα από την κυπριακή νομοθεσία.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν 64 διαφορετικά είδη ερωδιών που χωρίζονται σε 24 διαφορετικά γένη. Είναι κοσμοπολίτικα πουλιά και τα συναντάμε σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτός της Ανταρκτικής και της Αρκτικής.

Πρόκειται για υδρόβια πουλιά που τα συναντάμε σε λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, έλη, αλυκές, φράγματα, σε παραλίες και γενικά όπου υπάρχει νερό. Είναι σαρκοφάγα πουλιά και τρέφονται με ψάρια, αμφίβια, μεγάλα έντομα, ασπόνδυλα, ακόμα και με μικρά ερπετά και τρωκτικά. 

Μακριά ψηλά πόδια

Όλοι οι ερωδιοί έχουν μακριά ψηλά πόδια που τους βοηθάνε να περπατάνε σε ρηχά νερά αναζητώντας την τροφή τους, έχουν μακρύ λαιμό και μεγάλο ράμφος που τους βοηθάνε με αστραπιαίες κινήσεις να ραμφίζουν και να αρπάζουν τα θηράματά τους.

Κατά την περίοδο αναπαραγωγής, φωλιάζουν σε δέντρα ή σε ψηλούς θάμνους, πάντα κοντά στο νερό, και τη φροντίδα των μικρών τους αναλαμβάνουν και οι 2 γονείς.


Από τα 10 είδη ερωδιών που συναντάμε στον τόπο μας, μόνο 4 είδη φωλιάζουν στην Κύπρο και είναι: Ο Little Egret (Egretta garzetta) Λευκοτσικνιάς - Χιονάτη, ο Cattle Egret (Bubulcus ibis) Γελαδάρης - Ερωδιός ο Βουκόλος, ο Black-crowned night heron (Nycticorax nycticorax) Νυχτοκόρακας και ο Squacco heron (Ardeola ralloides) Κρυπτοτσικνιάς. Ο Λευκοτσικνιάς αναπαράγεται τα τελευταία χρόνια με επιτυχία σε μια περιοχή στο Ακρωτήρι πάνω σε ψηλούς ευκαλύπτους κοντά σε νερό, ενώ οι Γελαδάρης, Κρυπτοτσικνιάς και Νυχτοκόρακας αναπαράγονται και αυτοί τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία στη λίμνη του Αγίου Λουκά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Επίσης, ο Γελαδάρης αναπαράγεται και στη λίμνη της Ορόκλινης.

Black-crowned night heron (Nycticorax nycticorax), Νυχτοκόρακας

Great egret (Ardea alba)  Αργυροτσικνιάς - Χανούμισσα.

Αργά την άνοιξη

Το θέαμα κατά την περίοδο αναπαραγωγής των Γελαδάρηδων, που είναι αργά την άνοιξη στη λίμνη του Αγίου Λουκά, είναι άκρος εντυπωσιακό και ήταν για μένα ό,τι πιο εντυπωσιακό είδα στη ζωή μου και έχω περάσει αρκετές ώρες εκεί φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας τα πουλιά που σε αφήνουν να πλησιάσεις αρκετά και δεν ενοχλούνται καθόλου από την παρουσία των ανθρώπων. Τα δεκάδες κάτασπρα πουλιά να φωλιάζουν στα δέντρα δίπλα στο νερό, οι φωλιές γεμάτες αχόρταγους νεοσσούς να σε ξεκουφαίνουν με τις φωνές τους, ενώ οι γονείς να πηγαινοέρχονται ασταμάτητα κουβαλώντας τροφή στα μικρά τους, σου προσφέρουν ένα θέαμα που είναι πραγματικά εξωπραγματικό για τα δεδομένα της Κύπρου.

Cattle Egret (Bubulcus ibis)  Γελαδάρης - Ερωδιός ο Βουκόλος.

Grey Heron (Ardea cinerea).  Σταχτοτσικνιάς.


Τα 10 είδη ερωδιών που συναντούμε στον τόπο μας είναι
1)      Black-crowned night heron (Nycticorax nycticorax) Νυχτοκόρακας 2) Cattle Egret (Bubulcus ibis)  Γελαδάρης - Ερωδιός ο Βουκόλος 3) Great egret (Ardea alba)  Αργυροτσικνιάς – Χανούμισσα 4) Grey Heron (Ardea cinerea).  Σταχτοτσικνιάς 5) Little bittern (Ixobrychus minutus) Μικροτσικνιάς 6) Little Egret (Egretta garzetta)  Λευκοτσικνιάς – Χιονάτη 7) Purple Heron (Ardea purpurea)  Πορφυροτσικνιας 8) Squacco heron (Ardeola ralloides) Κρυπτοτσικνιάς 9) Striated heron (Butorides striata) ) Ερωδιός των μαγκροβίων 10) Great bittern (Botaurus stellaris) Ήταυρος


Ο Νυχτοκόρακας είναι νυχτόβιο πουλί εξ ου και το όνομά του Νυχτοκόρακας και την ημέρα παραμένει κρυμμένος μέσα σε πυκνή βλάστηση κοντά στο νερό, αλλά μπορούμε να τον συναντήσουμε και αργά το απόγευμα. Είναι πουλί χρώματος γκρίζου και είναι κοινό είδος για τον τόπο μας.


Ο Γελαδάρης είναι μικρόσωμος ερωδιός, επίσης κοινό είδος, και είναι ένα πολύ ωφέλιμο πουλί καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της διατροφής του αποτελείται από βλαβερά έντομα για τον άνθρωπο, όπως οι ακρίδες. Ονομάζεται Γελαδάρης ή Ερωδιός ο Βουκόλος επειδή συνηθίζει να ακολουθεί παρά πόδας τα ζώα που βόσκουν και να τρώει τα διάφορα έντομα και τα μικρά ερπετά που παρενοχλούνται από τα ζώα που κινούνται και έτσι γίνονται ορατά από τα πουλιά. Πολλές φορές μπορούμε να τους δούμε να κάθονται και στην πλάτη των ζώων. Είναι ο μόνος ερωδιός της Κύπρου που μπορούμε να τον δούμε να τρέφεται μακριά από υδροβιότοπους. Μπορούμε να τον δούμε σε χωράφια, σε καλλιέργειες, σε λύματα ακόμα και σε φάρμες. Το σούρουπο επιστρέφει πάντα και κουρνιάζει σε δέντρα κοντά σε λίμνες, όπως τη λίμνη της Ορόκλινης και τη λίμνη της Αθαλάσσας. Προτιμά να κουρνιάζει σε δέντρα που είναι μέσα στο νερό για να προστατεύεται από τους θηρευτές.

Little bittern (Ixobrychus minutus) Μικροτσικνιάς.

Little Egret (Egretta garzetta)  Λευκοτσικνιάς - Χιονάτη.

Ο Αργυροτσικνιάς είναι μεγαλόσωμος ερωδιός, χρώματος άσπρου, και όχι πολύ κοινός στην Κύπρο.

Ο Σταχτοτσικνιάς είναι επίσης μεγαλόσωμος ερωδιός με χρώμα γκριζόασπρο και αρκετά κοινό είδος για τον τόπο μας. Ο ερωδιός αυτός τρέφεται με ό,τι μπορεί να καταπιεί και μπορεί να καταπιεί τεράστια θηράματα αναλόγως του σώματός του, όπως πολύ μεγάλα ψάρια, αρουραίους, ακόμα και πουλιά σε μέγεθος περιστεριού.

Ο Μικροτσικνιάς αποτελεί τον πιο μικρόσωμο ερωδιό από όλους και σχεδόν πάντα βρίσκεται μέσα σε πυκνή υδρόβια βλάστηση και κοντά στην επιφάνεια του νερού, ακίνητος, παραμονεύοντας τη λεία του.


Η Χιονάτη είναι μεσαίου μεγέθους ερωδιός με κατάλευκο χρώμα, εξ ου και το όνομά της Χιονάτη.

Ο Πορφυροτσικνιάς είναι επίσης μεγαλόσωμος ερωδιός με χρώμα γκρίζο και έντονο καφέ, που μοιάζει με πορφυρό όταν πετά.

Ο Κρυπτοτσικνιάς είναι μεσαίου μεγέθους ερωδιός με άσπρο και καφέ χρώμα. Άγνωστο γιατί ονομάζεται Κρυπτοτσικνιάς, διότι το πουλί αυτό συνήθως δεν κρύβεται και μπορείς να το δεις σε ξέφωτα και να το πλησιάσει κάποιος σχετικά εύκολα.

Purple Heron (Ardea purpurea)  Πορφυροτσικνιας.

O Ερωδιός των μαγκροβίων είναι σπανιότατος για την Κύπρο και βρέθηκε για πρώτη φορά από παρατηρητές πτηνών στις 28 Οκτωβρίου 2014 να τρέφεται στις λίμνες στο Ζακάκι στη Λεμεσό δίπλα από το παρατηρητήριο πτηνών. Δεν πρόκειται για αποδημητικό πουλί και είναι άγνωστο το πώς βρέθηκε στην Κύπρο. Δύο πιθανά σενάρια είναι να ακολούθησε άλλα είδη μεταναστευτικών ερωδιών ή να έφτασε εδώ με κάποιο πλοίο. Είναι πανέμορφος ερωδιός μικρού μεγέθους και τον συναντάμε από τη Δυτική Αφρική μέχρι την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότιο Αμερική. Έμεινε στο Ζακάκι μερικές μέρες και μετά έφυγε άγνωστο για πού. Κατά την παραμονή του στο Ζακάκι, τρεφόταν ως επί το πλείστον με μικρά ψαράκια και λιβελούλες που έπιανε με αστραπιαίες κινήσεις.

Squacco heron (Ardeola ralloides) Κρυπτοτσικνιάς.

Ο Ήταυρος είναι σχετικά σπάνιο πουλί για την Κύπρο και μοιάζει πολύ με τον Μικροτσικνιά, αλλά έχει διπλάσιο μέγεθος. Και αυτός πάντα βρίσκεται μέσα σε πυκνή υδρόβιά βλάστηση και κοντά στην επιφάνεια του νερού, ακίνητος, παραμονεύοντας τη λεία του. Κάποτε μπορείς να τον δεις να στέκεται ακίνητος, σαν άγαλμα, και σε ξέφωτα.

Κατά την περίοδο αποδημίας των πουλιών, μπορούμε να δούμε τους ερωδιούς να πετούν σε κοπάδια πάνω από τη θάλασσα κοντά στις ακτές, προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα.

Striated heron (Butorides striata) - Ερωδιός των μαγκροβίων.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και είναι φυσιοδίφης ερευνητής της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φωτογράφος και κινηματογραφιστής αγρίας ζωής και πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας φυσικής κληρονομίας και βιοποικιλότητας της Κύπρου. Με ακούραστη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας.


No comments:

Post a Comment