Translate

Thursday 31 August 2023

Οι Στερνίδες της Κύπρου - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 30/8/2020

See also

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 30/8/2020

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο του Γιώργου Κωνσταντίνου

Τα Γλαρόνια ή Στερνίδες (Terns) είναι αποδημητικά θαλασσοπούλια μεγάλων αποστάσεων και ανήκουν στην οικογένεια λαριδών (Laridae) όπως και όλα τα είδη γλάρων. Έχουν ασπρόμαυρα και γκρίζα χρώματα όπως και οι γλάροι και πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι γλάροι. Είναι πουλιά μακρόβια και μπορούν να ζήσουν μέχρι και τριάντα χρόνια. Τα γλαρόνια τα συναντούμε σε ολόκληρο τον πλανήτη ακόμα και στην ανταρτική και συχνάζουν σε ανοιχτούς βιοτόπους όπου υπάρχει νερό, στην θάλασσα, σε ποταμούς, βάλτους, λίμνες, λιμνοθάλασσες και άλικες. Αναλόγως του είδους το μέγεθος τους κυμαίνεται από 23 μέχρι 60 πόντους, διαθέτουν λεπτές μακριές φτερούγες, διχαλωτές μακριές ουρές, λεπτό και μακρύ ράμφος και σχετικά κοντά πόδια. Τα περισσότερα είδη τρέφονται με ψάρια ενώ μερικά είδη με έντομα που τα πιάνουν στον αέρα. Τα περισσότερα είδη γλαρονιών πετούν ανάλαφρα και αθόρυβα συνεχώς πάνω από το νερό για να εντοπίσουν την λεία τους, όταν εντοπίσουν την λεία τους αιωρούνται στον αέρα για μερικά δευτερόλεπτα και κατόπιν με μια αστραπιαία βουτιά στο νερό την συλλαμβάνουν. Μπορούν να κολυμπούν και να επιπλέουν  στο νερό αλλά το κάνουν σπάνια, συνήθως το κάνουν όταν θέλουν να κάνουν μπάνιο. Συνήθως γεννούν σε αποικίες πάντα κοντά στο νερό και αρέσκονται να γενούν σε απομονωμένα ασφαλή νησάκια σε λίμνες, αλυκές και λιμνοθάλασσες. γενούν στο έδαφος και σε επιπλέοντα υδρόβια φυτά και ορισμένα είδη χτίζουν την φωλιά τους με λίγα κλαδάκια ενώ άλλα δεν χρησιμοποιούν καθόλου υλικά, αναλόγως του είδους γεννούν από ένα μέχρι τέσσερα αυγά. Τα νεαρά γλαρόνια ξεχωρίζουν ευκολά από τα ενήλικα επειδή διαθέτουν διαφορετικούς χρωματισμούς. 

Whiskered Tern (Chlidonias hybrida or Chlidonias hybridus) Μουστακογλάρονο - Λιμνογλάρονο

Φυσικοί εχθροί αυτών των πουλιών αποτελούν τα αρπαχτικά πουλιά, η αρπαγή αυγών και νεοσσών από αρπαχτικά πουλιά και σαρκοφάγα θηλαστικά όπως την αλεπού και την νυφίτσα. Από πλευράς ανθρώπινου παράγοντα τα πουλιά αυτά κινδυνεύουν από την καταστροφή των βιοτόπων τους και από την αρπαγή των αυγών τους καθώς σε αρκετές ασιατικές χώρες οι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε τα αυγά τους. 

Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 9 είδη γλαρονιών εκ των οποίων τα 2 είδη είναι πολύ σπάνια για την Κύπρο. 

Little tern (Sterna albifrons)  Νανογλάρονο

 
Τα είδη γλαρονιών που συναντούμε στην Κύπρο είναι 

1 Νανογλάρονο - Little Tern (Sterna albifrons)  2  Γελογλάρονο - Gull-billed Tern (Gelochelidon nilotica) 3 Μαυρογλάρονο - Black Tern (Chlidonias niger) 4 Αργυρογλάρονο, Ασπρογλάρονο - White-winged Tern (Chlidonias leucopterus) 5 Μουστακογλάρονο, Λιμνογλάρονο - Whiskered Tern (Chlidonias hybridus) 6 Ποταµογλάρονο, Θαλασσοχελιδόνα - Common tern (Sterna hirundo) 7 Χειμωνογλάρονο - Sandwich Tern (Thalasseus sandvicensis)  8 Χιονογλάρονο - Arctic Tern (Sterna paradisaea) 9 Γιγαντογλάρονο, Καρατζάς -  Caspian Tern (Hydroprogne caspia)

Το Νανογλάρονο είναι ένα μικρόσωμο γλαρόνι με μήκος  21–25 πόντους. Αναπαράγεται σε αποικίες σε ακτές και μικρά ασφαλή νησάκια με χαλίκια γεννώντας 2 – 4 πιτσιλωτά αυγά.  Τρέφετε με μικρά ψαράκια και κυνηγά συνήθως σε αλμυρά και υφάλμυρα νερά. Το συναντούμε σε Ευρώπη και Ασία και είναι μεταναστευτικό πουλί μεγάλων αποστάσεων και μπορεί να μεταναστεύσει μέχρι νότιο Αφρική και Αυστραλία. Στην Κύπρο μερικά ζευγάρια αναπαράγονται στην λίμνη της Ορόκλινης και στις 2 άλικές μας. 

Το Γελογλάρονο αναπαράγεται σε θερμές περιοχές σε αποικίες σε λίμνες και ακτές γεννώντας 2 – 4 πιτσιλωτά αυγά. Το συναντούμε σε πολλά γεωγραφικά πλάτη όπως Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική  ακόμα και στην νέα Ζηλανδία. Τρέφετε κυρίως με έντομα που τα πιάνει εν πτήση. 

Το Μαυρογλάρονο το συναντούμε σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Αναπαράγεται κοντά σε γλυκά νερά και φτιάχνει συνήθως την φωλιά του πάνω σε επιπλέοντα βλάστηση γεννώντας 2- 4 αυγά. 

Το Αργυρογλάρονο το συναντούμε στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία.  Αναπαράγεται στην Ευρώπη και Ασία κοντά σε γλυκά νερά και φτιάχνει συνήθως την φωλιά του πάνω σε επιπλέοντα βλάστηση γεννώντας 2- 4 αυγά.

Το Μουστακογλάρονο το συναντούμε σε πολλά γεωγραφικά πλάτη και αναπαράγεται σε θερμές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Τρέφετε με μικρά ψάρια, έντομα και αμφίβια. 

Το Ποταµογλάρονο αναπαράγεται σε αποικίες κοντά σε αλμυρά και γλυκά νερά. Τρέφετε με μικρά ψαράκια.  Στην Κύπρο μερικά ζευγάρια αναπαράγονται στην λίμνη της Ορόκλινης και στις 2 άλικές μας.

Το Χειμωνογλάρονο τρέφετε με μικρά ψαράκια που τα πιάνει με κατάδυσει συνήθως σε αλμυρά νερά. Αναπαράγεται σε αποικίες σε ακτές και νησάκια. Γεννά στο έδαφος από ένα μέχρι τρία πιτσιλωτά αυγά. 

Το Χιονογλάρονο αναπαράγεται στην Αρκτική και Αρκτικές  περιοχές της Ευρώπης, Ασίας και νότιας Αμερικής. Είναι μεταναστευτικό πουλί μεγάλων αποστάσεων και μπορεί να διανύσει σε μια μεταναστευτική περίοδο μέχρι και 90.000 χιλιόμετρα και κατέχει το ρεκόρ μακρύτερης μεταναστεύσεις στο ζωικό βασίλειο. Αναπαράγεται σε αποικίες σε ακτές, νησιά και σε άλλες περιοχές κοντά σε νερό. Στην Κύπρο είναι πολύ σπάνιος επισκέπτης.

Το Γιγαντογλάρονο είναι το μεγαλύτερο είδος γλαρονιού με μήκος 48 μέχρι 60 εκατοστά. Αναπαράγεται σε ακτές και μεγάλες λίμνες στην Ευρώπη, νότιο Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία. Είναι είδος που κινδυνεύει με αφανισμό καθώς στον πλανήτη έχουν απομείνει περίπου 50.000 ζευγάρια μόνο. Γενούν σε αποικίες στο έδαφος σε χαλίκια και άμμο και τρέφονται με ψάρια, μεγάλα έντομα και αυγά και νεοσσούς άλλων πουλιών. Κυνηγούν τα θηράματα τους σε αλμυρά και γλυκά νερά. Στην Κύπρο είναι πολύ σπάνιος επισκέπτης.

Gull-billed tern (Gelochelidon nilotica) Γελογλάρονο

Μέτρα προστασίας που μπορούν να παρθούν στην Κύπρο για μερικά είδη γλαρονιών που φωλιάζουν εδώ είναι η δημιουργία μικρών νησίδων ή πλωτών εξέδρων στις 2 άλικές μας και σε μερικές λίμνες που συχνάζουν αυτά τα πουλιά ώστε τα γλαρόνια και πολλά άλλα είδη πουλιών να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο για την αναπαραγωγή τους. Κάτι ανάλογο έγινε με επιτυχία στην λίμνη της Ορόκλινης. Να αναφέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν οι νεοσσοί πουλιών που γενούν σε όχθες αλυκών και άλλων λιμνών επειδή την νύχτα αλεπούδες και ποντικές κυκλοφορούν αναζητώντας τροφή περιμετρικά των νερών. Είναι αρκετές οι φορές που είδα αλεπούδες ακόμα και μέρα να κυκλοφορούν μέσα στον προστατευόμενο και περιφραγμένο χώρο στην λίμνη της Ορόκλινης. Μια αλεπού μπορεί να καταστρέψει μέσα σε μια νύχτα όλες τις φωλιές περιμετρικά μιας λίμνης.  

Gull-billed tern (Gelochelidon nilotica) Γελογλάρονο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και είναι φυσιοδίφης ερευνητής της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φωτογράφος και κινηματογραφιστής αγρίας ζωής και πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας φυσικής κληρονομίας και βιοποικιλότητας της Κύπρου. Με ακούραστη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας.

Επικοινωνία fanigeorge@hotmail.com

Τηλ. 96376823

Common tern (Sterna hirundo) Θαλασσοχελίδονο, Ποταμογλάρονο


Black tern (Chlidonias niger)  Μαυρογλάρονο


No comments:

Post a Comment