Translate

Friday, 21 October 2016

Μυστήριο με γιγαντιαία αρχαία αγάλματα στην Καρπασία [εικόνες & βίντεο] - City Free press - Sigmalive - 21.10.2016

http://city.sigmalive.com/article/19371/mystirio-me-gigantiaia-arhaia-agalmata-stin-karpasia-eikones-vinteo


ΓΡAΦΕΙ Ο ΜΙΧAΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

21.10.2016



Τα τεραστίων διαστάσεων αγάλματα που βρίσκονται σε ερημική περιοχή μέσα σε δάσος με αόρατους στη Χερσόνησο της Καρπασίας και τα οποία κάποιοι τοποθετούν στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού -ίσως και 5 χιλιάδες χρόνια πριν- μοιάζουν να έχουν μείνει στα αζήτητα.

Από τη στιγμή που πήραμε τις φωτογραφίες από τον Κύπριο φυσιολάτρη Γιώργο Κωνσταντίνου, οι οποίες απεικονίζουν τα εντυπωσιακά πραγματικά αγάλματα, ξεκινήσαμε την αναζήτηση για να βρούμε άκρη.
Τα μόνα στοιχεία που είχαμε είναι πως αυτά βρίσκονται στην Χερσόνησο της Καρπασίας, ανάμεσα σε δάση αοράτου, σε μια ερημική περιοχή μεταξύ Γιαλούσας και Ριζοκαρπάσου.
Συνομιλώντας με ένα Τ/κ βιολόγο, επίσης φυσιολάτρη, ο οποίος οργανώνει συχνά εξορμήσεις και ξεναγήσεις στην περιοχή, μάθαμε επίσης την ακριβή τοποθεσία που βρίσκονται τα αγάλματα, ενώ ο ίδιος μοιράστηκε μαζί μας και κάποιες εικασίες που γίνονται αναφορικά με την ηλικία τους, αναφέροντάς μας τέλος πως μεταξύ των κατοίκων της περιοχής επικράτησε η ονομασία «Μυστήρια Αγάλματα».
Ένας άλλος Τ/κ με τον οποίο συνομιλήσαμε σχετικά μάς έδωσε μια άλλη εκδοχή, κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν μύθο που τα συνοδεύει. Συγκεκριμένα, μας είπε πως αυτά αποτελούν μέρος ενός πολύ παλιού κτιρίου (ίσως χριστιανικής εκκλησίας) με την ονομασία Maşarenoz ή Maşero Church.
Στο ψάξιμο, πετύχαμε και ένα άρθρο στο βρετανικό site T-Vine που απευθύνεται κυρίως στους Τούρκους της Μεγάλης Βρετανίας, ο τίτλος του οποίου κάνει λόγο για «κίνδυνο λεηλασίας θησαυρών της Εποχής του Χαλκού».
Με πάσα επιφύλαξη για το περιεχόμενο του άρθρου, μεταφέρουμε ενδεικτικά μερικά από τα σημεία του.
Το ότι δεν έχουν κλαπεί ή καταστραφεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην τοποθεσία τους, αφού βρίσκονται στο χωριό Γιαλούσα, στην βορειοανατολική ακτή, σε ένα σημείο που δύσκολα το προσεγγίζει κανείς.
Πρόκειται για δύο μεγάλα τρισδιάστατα γλυπτά, φτιαγμένα από πέτρα (ασβεστόλιθο) της περιοχής. Το ένα, που κατά πάσα πιθανότητα ζυγίζει έναν τόνο, στο πέρασμα του χρόνου έχει αποκολληθεί από τη θέση του.
Το άλλο άγαλμα, που είναι παρόμοιο αλλά αρκετά πιο μεγάλο, είναι κατά το ήμισυ θαμμένο και συνδεδεμένο με τον φυσικό βράχο από τον οποίο είχε σκαλιστεί πριν από περίπου 5000 χρόνια, πριν εγκαταλειφθεί τελικά μυστηριωδώς.
Το συγκεκριμένο έχει ύψος κοντά στα 4 μέτρα, ενώ ζυγίζει περίπου 4 τόνους, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται γερά μηχανήματα σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να το μετακινήσει.
Τα αγάλματα πιστεύεται ότι χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ηλικίας μέχρι και 5000 χρόνων, ενώ η απουσία κάποιων ιδιαίτερων «στυλιστικών» λεπτομερειών καθιστά δύσκολη τη σύνδεσή τους με άλλα ευρήματα ή κτίρια που ανακαλύφθηκαν στο νησί.
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου που φωτογράφησε τα αγάλματα, στο σημείο που τα βρήκε, μαζί με τη σύζυγό του [ο Γιώργος είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου]
Οι διαστάσεις του μεγαλύτερου αγάλματος είναι παρόμοιες με εκείνες μιας άδειας λαξευμένης κόγχης, την οποία κανείς μπορεί να δει σε παράκτιους βράχους στη Λάμπουσα, στην Κερύνεια, πλην όμως καμιά επίσημη αναφορά για σύνδεσή τους δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Μέσες άκρες αυτά αναφέρει το άρθρο στο εν λόγω site, ενώ εστιάζει επίσης στην εμφανή προσπάθεια για μετακίνηση (ίσως από αρχαιοκάπηλους) τμήματος του ενός αγάλματος. Το δύσβατο της περιοχής, η όχι και τόσο εύκολη πρόσβαση στο σημείο, το γεγονός πως είναι περικυκλωμένα από μεγάλες πέτρες και θάμνους, αλλά και το τεράστιο βάρος τους, είναι ίσως οι παράγοντες που έχουν «προστατεύσει» μέχρι σήμερα τα «Μυστήρια Αγάλματα». Ας δούμε όμως για πόσο θα ισχύει αυτό.
Αν οποιοσδήποτε έχει κάποιες πληροφορίες σχετικές με τα συγκεκριμένα αγάλματα και τη σημαντικότητά τους, ας μας ενημερώσει στο info@cityfreepress.com.cy έτσι ώστε να συμβάλουμε στην επίλυση του γρίφου.





No comments:

Post a Comment