Translate

Thursday 14 June 2018

Το Ενετικό μεσαιωνικό γεφύρι Τζιελεφού - Venetian Tzelefos bridge - Gefiri tou Tzelefou - Cyprus

Στην επαρχία Πάφου μερικά χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Άγιος Νικόλαος
Το Μεσαιωνικό αυτό πέτρινο γεφύρι, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στην Κύπρο είναι κτισμένο πάνω στον ποταμό Διαρίζο που τροφοδοτά τον φράκτη της Αρμίνου ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο κάτω. 

Το «Γεφύρι του Τζιελεφού», βρίσκεται σ’ ένα υψόμετρο 440 μέτρων στο δάσος Πάφου, 6 χιλιόμετρα από το τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος, και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο Mεσαιωνικό γεφύρι του νησιού. 

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Βόκαρος» (από το διορίζω – χωρίζω). Σχετικά με την ονομασία του γεφυριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η λέξη «κέλεφος» είναι ελληνική και σημαίνει αδύνατος, άρρωστος. Ίσως η λέξη προήλθε από την λέξη «κέλυφος». Η ονομασία πιθανόν να συνδέεται από κάποιο πρόσωπο ή περιστατικό κατά την διάρκεια κατασκευής του γεφυριού.

Το Γεφύρι του Τζιελεφού αποτελείται από οξυκόρυφη καμάρα χτισμένη από τούφλα, πιθανόν επιτόπιας κατασκευής. Στα άκρα της καμάρας υπάρχουν πέτρες καλά πελεκημένες, και σε άριστη κατάσταση, καθώς και στην κορυφή στο κλειδί του γεφυριού όπου είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο. Στη νότια πλευρά μόλις διακρίνεται χαραγμένος ένας μικρός σταυρός πάνω σε μια πέτρα. Η βάση του οδοστρώματος είναι κτισμένη από πέτρες του ποταμού. Στην πρόσβαση του γεφυριού και από τις δύο άκρες υπάρχει χώρος αναμονής. Αυτό διαπιστώνεται ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα κατά τον μεσαίωνα, γι’ αυτό λέγεται ότι ήταν ο κύριος άξονας που ένωνε την Πάφο με τις υπόλοιπες επαρχίες.

Μέχρι την ανεξαρτησία εξυπηρετούσε τις ανάγκες της περιοχής, συνδέοντας τα χωριά της δυτικής όχθης (Μηλικούρι, Βρέτσια, Άγιος Ιωάννης) με τα χωριά της ανατολικής όχθης (Άγιος Νικόλαος, Καμινάρια, Τρείς Ελιές). Τα παλαιότερα χρόνια το «Γεφύρι του Τζιελεφού», το χρησιμοποιούσαν  για να συνδέει τα χωριά της δυτικής όχθης, το Μηλικούρι, τα Βρέτσια και τον Άγιο Ιωάννη με τα χωριά στα Ανατολικά, τον Άγιο Νικολάο τα Καμινάρια και τις Τρείς Ελιές. From https://www.cyprusalive.com/el/to-mesaioniko-gefyri-tou-tzielefou-tsielefos-bridge-venetian-bridge


Photos 
 by George Konstantinou




No comments:

Post a Comment