Translate

Thursday 2 February 2017

Λευκός καρχαρίας ετών… 2 εκατομμυρίων στο Τσέρι - Sigmalive - 2.2.2017


Φρόσω Βιολάρη

Μοναδική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητή Γιώργο Κωνσταντίνου στην ευρύτερη περιοχή του Τσερίου.

Οι κόποι 25 και πλέον ετών φαίνεται πως απέδωσαν και επιβεβαιωμένα καρπούς όπως λέει σε δηλώσεις του στο SigmaLive ο ερευνητής. Τα απολιθώματα βρέθηκαν το 2008, ωστόσο αυτές τις μέρες τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από ξένα κέντρα στα οποία εστάλησαν τα ευρήματα για εξετάσεις.

Όπως αναφέρει ο κ.Κωνσταντίνου, έχουν βρεθεί 4 δόντια, προερχόμενα από λευκό καρχαρία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε επίσης και κόκκαλο φάλαινας, το οποίο πάνω του είχε καρφωμένο δόντι από καρχαρία.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στην Κύπρο έχει συσταθεί σχετική νομοθεσία για προστασία των ευρημάτων αυτών, η οποία απαγορεύει την συλλογή τέτοιων ευρημάτων.

Τα ευρήματα είναι ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών, τότε που στην Κύπρο υπήρχαν μόνο οι οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδακτύλου. Η περιοχή της Λευκωσίας και της Μεσσαορίας, ήταν θάλασσα.

Ο ίδιος όπως αναφέρει έχει στο σπίτι του μια τεράστια συλλογή, η οποία ουσιαστικά είναι η ιστορία της Κύπρου. Ωστόσο, κανείς δεν ενδιαφέρεται όπως αναφέρει ο ίδιος να εκμεταλλευτεί τα ευρήματα αυτά και να τα αξιοποιήσει σε ένα μουσείο το οποίο θα προσφέρει τόσο πολιτιστικά, όσο και εκπαιδευτικά στον τόπο.


No comments:

Post a Comment