Translate

Wednesday 7 October 2015

Mediterranean fruit fly, or medfly - Ceratitis capitata (Wiedemann, 1824) - Μεσογειακή μύγα - Cyprus


Ceratitis capitata, the Mediterranean fruit fly, or medfly for short, is a species of fruit fly capable of causing extensive damage to a wide range of fruit crops. It is native to the Mediterranean area, but has spread invasively to many parts of the world, including Australasia and North and South America.
Adult medflies lay their eggs under the skins of fruit, particularly where the skin is already broken. The eggs hatch within three days, and the larvae develop inside the fruit. The adults have a limited ability to disperse, but the global fruit trade can transport infected fruit over thousands of miles.
This updated map provides information on the distribution of the Mediterranean fruit fly, Ceratitis capitata, throughout the world. The information is mainly based on available Mediterranean fruit fly national surveillance reports. Therefore, the map displays assessments of the presence of this pest at the national level and in some cases at sub-national levels.
In the United StatesC. capitata has invaded four states (HawaiiCaliforniaTexas and Florida), but has been eradicated from all but Hawaii. Reintroduced populations of the medfly have been spotted in California as recently as mid September 2009, requiring additional eradication and quarantine efforts. It has also been eradicated from New Zealand and Chile.From Wikipedia, the free encyclopedia

.Photos Geri 26/5/2011  by George Konstantinou


Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΥΓΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ - 07/09/2005

Κλάδος Προστασίας Φυτών στο Τμήμα Γεωργίας
Η Μεσογειακή μύγα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς εχθρούς των φρούτων στο νησί μας. Τα σκουλήκια της κατατρώγουν τους καρπούς και προκαλούν το λιώσιμο τους. Η γνώση των μορφολογικών χαρακτηριστικών και του βιολογικού κύκλου του εντόμου, από τους φρουτοπαραγωγούς, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια αποτελεσματική καταπολέμησή του.

Στο άρθρο αυτό δίνονται οι αναγκαίες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού εχθρού των φρούτων.
Tι είναι η Μεσογειακή μύγα

Η Μεσογειακή μύγα (Ceratitis capitata-Wield) ανήκει στην τάξη των Διπτέρων, δηλαδή στην ομάδα των μυγών. Το τέλειο έντομο έχει μήκος 5 χιλ. και είναι λίγο μικρότερο της οικιακής μύγας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι τα φτερά του είναι σχεδόν διαφανή με πολλές καστανές και μαύρες κηλίδες. Ζει συνήθως και ενεργοποιείται σε θερμοκρασίες από 18°-35° Κελσίου. Οι κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου ευνοούν ιδιαίτερα τη Μεσογειακή Μύγα. Περιορίζεται όμως η δραστηριότητα και γονιμότητα της το χειμώνα, καθώς και το καλοκαίρι που επικρατούν πολύ ψηλές θερμοκρασίες.

Η προσβολή αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των φρούτων και συνεχίζεται ενόσω υπάρχουν ώριμα φρούτα. Μετά τη γονιμοποίηση μια θηλυκή μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι 300 αυγά σε ομάδες κάτω από τη φλούδα των φρούτων.

Οι προνύμφες (σκουλήκια) που θα εκκολαφθούν θα μπουν στη σάρκα των φρούτων και θα αρχίσουν να την κατατρώγουν. Αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους, εγκαταλείπουν τον προσβεβλημένο καρπό, ο οποίος στο μεταξύ πιθανόν να πέσει από το δέντρο και εισέρχονται στο έδαφος για να χρυσαλλιδωθούν. Από τις χρυσαλλίδες στη συνέχεια βγαίνουν τα τέλεια έντομα, δηλαδή οι μύγες που θα επαναλάβουν το καταστροφικό τους έργο.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο συμπληρώνεται μια γενιά, δηλαδή επαναλαμβάνεται ο κύκλος ζωής του εντόμου σε διάστημα 22 ημερών, ενώ ο αριθμός των γενιών της, στην Κύπρο, σ΄ένα χρόνο κυμαίνεται από 6-8.
Ζημιές που προκαλεί

Η Μεσογειακή μύγα προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, τα χρυσόμηλα, τα καϊσιά, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα μήλα, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα μέσπιλα, τα σύκα, τα ρόδια, τους λωτούς, τις καβάφες και άλλα φρούτα.

Τα σκουλήκια της Μεσογειακής μύγας κατατρώγουν τους καρπούς των φρούτων, προκαλώντας σ΄αυτούς λιώσιμο. Αποτέλεσμα της όλης προσβολής είναι η καταστροφή της παραγωγής και η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών.
Μέτρα καταπολέμησης της Μεσογειακής μύγας

Στόχος πρέπει να είναι η προστασία των καρπών από την έναρξη της ωρίμανσής τους.

Τονίζουμε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση του προβλήματος αρχίζουν από την περίοδο που τα φρούτα αλλάσσουν το χρώμα τους, από πρασινωπό προς το κίτρινο ή πορτοκκαλόχρουν κτλ.

α. Βιολογική καταπολέμηση (Φυσικοί Εχθροί)

Η βιολογική καταπολέμηση, δηλαδή η χρήση φυσικών εχθρών είναι μια μέθοδος καταπολέμησης που δίνει καλά αποτελέσματα σε αρκετά έντομα.

Στην περίπτωση της Μεσογειακής μύγας δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί τόσο αποτελεσματικοί ώστε να καταπολεμούν ικανοποιητικά το έντομο αυτό. Για το λόγο αυτό ο παραγωγός δεν μπορεί να στηριχθεί στη μέθοδο αυτή για προστασία της παραγωγής του.

β. Χημική καταπολέμηση με τη βοήθεια παγίδων

Για εφαρμογή της μεθόδου αυτής χρησιμοποιούνται δύο κριτήρια. Το πρώτο είναι η αλλαγή του χρώματος του φρούτου και το δεύτερο είναι η χρήση παγίδων με ειδική ελκυστική ουσία, τριμετλούρ, και παγίδων με φερομόνες, για εξακρίβωση της παρουσίας και διακύμανσης του πληθυσμού του εντόμου.

Οι επιθεωρήσεις των παγίδων γίνονται κάθε εβδομάδα. Όταν συλλαμβάνονται 7 μύγες/παγίδα/εβδομάδα θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός. Όταν υπάρχει ψηλός πληθυσμός κατά την αλλαγή του χρώματος των φρούτων συστήνεται πρώτα η διενέργεια ενός καθολικού ψεκασμού με ένα κατάλληλο συνθετικό Πυρεθροειδές εντομοκτόνο ή Μαλάθειο, η Σπινοσάτ (Τρέισερ). Στη συνέχεια εφαρμόζονται δολώματα (δολωματικοί ψεκασμοί-παγίδες). Η επιτυχία της εφαρμογής των δολωμάτων βασίζεται στην ομαδική καταπολέμηση. Συνήθως οι δολωματικοί ψεκασμοί επαναλαμβάνονται κάθε 7-10, μέρες σύμφωνα με τις συλλήψεις στις παγίδες και μετά από βροχή.

Για τους δολωματικούς ψεκασμούς συστήνεται Μαλάθειο 50% βρέξιμη σκόνη στη δόση των 250-300 γρ. μαζί με 150-300 κυβ. εκατ. Υδρολελυμένες Πρωτεΐνες, σε 10 λίτρα νερό.

Εκτός από το Μαλάθειο, για την παρασκευή δολωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το εντομοκτόνο Σπινοσάτ (Τρέισερ) 5 κυβ. εκατ. μαζί με 150-300 κυβ. εκ. Υδρολ. Πρωτεΐνες σε 10 λίτρα νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης το έτοιμο δόλωμα Σαξές: 1 λίτρο σε 9 λίτρα νερό.

Οι δολωματικοί ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται στη νοτιοδυτική πλευρά του δέντρου δηλαδή εκεί που ο φωτισμός υπάρχει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, σε χονδρές σταγόνες (300 κυβ. εκ. ψεκαστικό υλικό) και να καλύπτουν επιφάνεια 1 τετρ. μέτρο. Το σύστημα που πρέπει να ακολουθείται είναι ένα δέντρο να ψεκάζεται και το επόμενο να μένει αψέκαστο ή μια σειρά δέντρων να ψεκάζεται και της επόμενης σειράς τα δέντρα να μένουν αψέκαστα.

Για να εξασφαλίζονται καλύτερα αποτελέσματα, εκτός από όσα αναφέρθηκαν, πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοφαρμάκων και οι γεωργοί να συμβουλεύονται το γεωπόνο της περιφέρειας τους.

Οι ψεκαστές, επίσης, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προστατευτικά μέτρα, όπως να φορούν κατάλληλη στολή και μάσκα κτλ., ώστε να αποφεύγονται οποιαδήποτε ατυχήματα.

γ. Μέθοδος στείρωσης των εντόμων

Με τη μέθοδο αυτή στειρώνονται με ατομική ενέργεια τα αρσενικά τέλεια έντομα και απελευθερώνονται στους οπωρώνες.

Πειράματα με τη μέθοδο αυτή έγιναν στην Κύπρο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, σταμάτησαν όμως λόγω της τουρκικής εισβολής.


-----------------------------------------

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


Σεπτέμβριος, 2005

No comments:

Post a Comment