Translate

Saturday 12 December 2015

Φίδια στον Πύργο Τυλληρίας: Τελικά ζευγαρώνουν ή τσακώνονται; - ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / ANT1 NEWS 20:00 12/12/2015



http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/225512/fidia-ston-purgo-tullirias-telika-zeugaronoun-i-tsakonodai/

Φίδια στον Πύργο Τυλληρίας: Τελικά ζευγαρώνουν ή τσακώνονται;

Θέαμα δύο μαύρων φιδιών να χορεύουν στη μέση του δρόμου σε διαδρομή προς τον Πύργο Τυλληρίας εξασφάλισε ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Ειδικοί οι οποίοι παρακολούθησαν το βίντεο εξέφρασαν διιστάμενες απόψεις καθώς κάνουν λόγο για ζευγάρωμα και για τσακωμό για την εδαφική επικράτεια.



Ενα εντυπωσιακό θέαμα είχε την ευκαιρία να απαθανατίσει από κοντά ο κύριος Γιώργος Χριστοδούλου στη διαδρομή του προς τον Πύργο Τυλληρίας. Ο λόγος για δύο μαύρα φίδια τα οποία αγκαλιάζονταν στη μέση του δρόμου. 

Ο Γιώργος Χριστοδούλου δήλωσε ότι «Χόρευαν με ένα πολύ περίεργο τρόπο για αρκετή ώρα. Αυτό που έκανε εντύπωση επίσης ήταν η συνειδητότητα των οδηγών που σταμάτησαν χωρίς να προκαλέσουν οποιοδήποτε κίνδυνο προς τα φίδια και τα άφησαν να παν τελικά στη φωλιά τους. Διάρκησε περίπου 10 λεπτά αυτός ο μαγικός χορός». 

Πρόκειται για ξεκάθαρο ζευγάρωμα φιδιών τόνισε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο κτηνίατρος με ειδικότητα σε θέματα ερπετών Χάρης Πετεβίνος, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας Κύπρου Γιώργος Κωνσταντίνου. 

Ο κος Πετεβίνος είπε ότι «Πρόκειται καθαρά περί ζευγαρώματος το οποίο μπορεί να καταλάβει κάποιος βλέποντας το πίσω τριτημόριο του σώματος τους το οποίο βρίσκεται το ένα περιτυλιγμένο γύρω από το άλλο ώστε να γίνεται η σύζευξη. Είναι ωοτόκα όχι ζωοτόκα δεν γεννούν μικρά φιδάκια τούτα». 

 «Είναι ένας τσακωμός για την εδαφική επικράτεια. Δηλαδή το ένα φίδι εισέβαλε στην περιοχή του άλλου και γίνεται μια μάχη μεταξύ των δύο αρσενικών για να επικρατήσει αυτό που θα μείνει στην περιοχή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ζευγάρωμα αλλά είναι λάθος αυτό» δήλωσε ο Γιώργος Κωνσταντίνου. 

To μαύρο φίδι είναι πιο γνωστό στην Κύπρο ως θερκό ή ως περβολάρης 

- Φτάνει μέχρι και τα 3 μέτρα μήκος 
- Συναντάται σε υψόμετρα μέχρι και 1500 μέτρα. 
- Το διαιτολόγιό του περιλαμβάνει μικρά θηλαστικά, πουλιά, σαύρες ακόμα και άλλα φίδια. 
- Είναι τελείως ακίνδυνο. 
- Αν βρεθεί σε κίνδυνο ανασηκώνει το κορμί με πρόθεση να δαγκώσει. 
- Το δάγκωμά του δεν είναι δηλητηριώδες, αλλά μπορεί να έχει διάρκεια λόγω των καμπυλωτών δοντιών του. 
- Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο είδος, ειδικά για τη γεωργία μια και τρέφεται κυρίως με τρωκτικά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι παλαιότερα οι γεωργοί αγόραζαν τα φίδια αυτά για να τα μεταφέρουν στα χωράφια τους για τον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών αλλά και των δηλητηριωδών φιδιών.

No comments:

Post a Comment