Translate

Saturday 23 January 2016

Υπερπληθυσμός αλεπούς: Διαφωνούν Υπηρεσία Θήρας & Φιλόζωοι - ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / ANT1 NEWS 20:00 23/1/2016


Υπερπληθυσμός αλεπούς: Διαφωνούν Υπηρεσία Θήρας & Φιλόζωοι

Αντικείμενο διαξιφισμού, ανάμεσα σε Υπηρεσία Θήρας και Φιλόζωους, είναι ο υπερπληθυσμός της αλεπούς. Η Υπηρεσία Θήρας προτείνει σχέδιο διαχείρισης, όμως οι Φιλόζωοι επιμένουν στην προστασία του ζώου, τονίζοντας τα προτερήματα του.
Η αλεπού, το ανώτερο θηλαστικό, που είναι ταυτισμένο στη ανθρώπινη συνείδηση με την πανουργία και την πονηριά, η γνωστή πονηρή Μαριώ, που κατασπαράζει κοτέτσια και όχι μόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο συζήτησης. 
Ο υπερπληθυσμός της σε πολλές περιοχές της Κύπρου, οδηγεί την Υπηρεσία Θήρας σε σχέδιο διαχείρισης το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος. 
Προνοεί νυκτερινές εξορμήσεις για μείωση του πληθυσμού, κυρίως για την προστασία βιότοπων και εγχώριων αλλά και αποδημητικών πτηνών. 
Επισημαίνοντας τα προτερήματα της αλεπούς, ο Σύνδεσμος Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας Κύπρου τονίζει ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί με εξειδικευμένη μελέτη. 
Πάντως το κυνήγι αλεπούς, το οποίο θριάμβευσε κατά τον 16ον αιώνα και έγινε το σπορ της αριστοκρατίας τον 19ο αιώνα στη Βρετανία, σήμερα θεωρείται αμφιλεγόμενο σπορ στη χώρα με την χρήση σκύλων να έχει απαγορευθεί. 
Στην Κύπρο ζει σήμερα το είδος αλεπούς «βούλπες-βούλπες», η κόκκινη αλεπού, η οποία ζει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και τα τελευταία χρόνια είναι προστατευόμενο είδος. 

No comments:

Post a Comment