Translate

Wednesday 31 January 2018

Rare Super Blue Blood Moon over Cyprus tonight 31/1/2018


Photo and video by George Konstantinou 31/1/2018

The rare total eclipse takes place on Wednesday January 31, combining three lunar phenomenons: A supermoon, a blue moon and a blood moon.

Viewers can expect to see a blue moon – the second full moon in a calendar month – orbiting closer to the Earth than usual, making it seem up to 14 percent larger in the sky.

If that wasn’t enough there will also be a total lunar eclipse, which is often described a blood moon because of they way the moon turns a gorgeous coppery red.

A total lunar eclipse occurs when the moon moves directly behind the Earth’s shadow, or umbra, meaning it cannot receive any light from the Sun.

The entire passage will take more than three hours, during which the moon will turn a coppery red as sunlight going through Earth's atmosphere bounces off its surface.

Aπόψε θα υπάρξει μια ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης, στη διάρκεια της οποίας τρία φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Η έκλειψη, που θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες, θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία. Σήμερα, εξάλλου, το φεγγάρι θα βρεθεί στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, μετά την κοντινότερη που είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου.

Στην Αθήνα, η έκλειψη θα φθάσει στο αποκορύφωμά της, δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο πιο κοντά στο κέντρο της σκιάς της Γης, περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Η σημερινή πανσέληνος θα είναι η δεύτερη του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού. Μάλιστα, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους, ο Φεβρουάριος δεν θα έχει καμία, κάτι που έχει να συμβεί από το 1999.

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου του 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου του 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Κύπρο, αλλά χωρίς να υπάρχει υπερ-Σελήνη.

Πηγή: el.gr

No comments:

Post a Comment