Translate

Monday 7 March 2022

Ανησυχητική αύξηση στην παγίδευση πουλιών (εικόνες & βίντεο Γιώργος Κωνσταντίνου) Συνέντευξη Γιώργου Κωνσταντίνου - Φιλελεύθερος 7/3/2022

 


2
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Μαρτίου 2022, 14:43
  
  Παύλος Νεοφύτου / Φωτογραφίες - βίντεο: Γιώργος Κωνσταντίνου   

Εικόνα: Μια σπάνια φωτογραφία του Γιώργου Κωνσταντίνου με κολλημένο ξόβεργο σε ασπροσιάχινο (παγκοσμίως κινδυνεύoν είδος). Σε τέτοια περίπτωση η επιβίωση του είναι αμφίβολη, καθώς η ζημιά που προκάλεσε το ξόβεργο στο φτέρωμα του θα επηρεάσουν την ικανότητα πτήσης του, και άρα την ικανότητα του να κυνηγήσει και να μεταναστεύσει.

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζεται στα επίπεδα παράνομης παγίδευσης πουλιών. Αυτό καταγράφει πρόσφατη έρευνα του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου για το φθινόπωρο του 2021. «Τα τελευταία 20 χρόνια το BirdLife Cyprus καταγράφει συστηματικά τα επίπεδα παγίδευσης σε περιοχές στη Δημοκρατία και στις Βρετανικές Βάσεις στη Δεκέλεια. Η ανάλυση από την εργασία πεδίου για το φθινόπωρο 2021 έδειξε σημάδια μιας σημαντικής και ανησυχητικής αύξησης των επιπέδων παγίδευσης με δίχτυα στις περιοχές έρευνας σε σύγκριση με το 2020. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 605.000 πουλιά που μπορεί να παγιδεύτηκαν και να θανατώθηκαν παράνομα το φθινόπωρο του 2021 εντός των περιοχών έρευνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

Την ίδια ώρα ο Πτηνολογικός συνδέει τα αποτελέσματα της έρευνας με την πρόσφατη χαλάρωση στον νόμο περί προστασίας και διαχείρισης των άγριων πουλιών, η οποία οδήγησε σε αισθητά μειωμένα πρόστιμα για την παγίδευση με ξόβεργα ή πυροβολισμό έως και 50 πουλιών από μία λίστα 14 ειδών που ανήκουν στην κατηγορία των «αμπελοπουλιών».

«Τα πρόστιμα που έχουν μειωθεί από 2.000 ευρώ σε 200 ευρώ δεν είναι αποτρεπτικά ούτε τιμωρητικά, και προφανώς ούτε ανάλογα του κέρδους που θα είχε κάποιος από την παράνομη πώληση των πουλιών αυτών. Επιπλέον, η ομοιότητα των 14 ειδών με άλλα είδη πουλιών δυσχεραίνει την εφαρμογή και επιβολή του νόμου στο πεδίο καθιστώντας την πρακτικά ανέφικτη με αποτέλεσμα πολλά είδη να ‘‘τσουβαλιάζονται’’ στην κατηγορία των 200 ευρώ» τονίζει. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου αναφέρει ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις βάσει της μεθόδου θανάτωσης ή βάσει της «αξίας» που έχουν κάποια πουλιά για παγιδευτές και λαθροθήρες. Ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε επιστολή της προς την Κυπριακή Κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, επίσης εξέφρασε έντονη ανησυχία και κάλεσε την Κύπρο να ακυρώσει την τροποποίηση του νόμου και να αποκαταστήσει τα πρόστιμα ώστε να ξεκινούν στα 2000 ευρώ. Ένα μήνα αργότερα, ο Σύνδεσμος παρέδωσε στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, διαδικτυακό αίτημα για την ακύρωση της εν λόγω τροποποίησης, το οποίο υπέγραψαν σχεδόν 14.000 πολίτες.

«Δεν είναι μόνο τα αμπελοπούλια»

«Δεν είναι μόνο τα αμπελοπούλια που πέφτουν θύματα της παράνομης παγίδευσης με την χρήση ξόβεργων και δικτύων», δηλώνει από την πλευρά του στο philenews ο φυσιοδίφης και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου Γιώργος Κωνσταντίνου. «153 είδη της κυπριακής πτηνοπανίδας, σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, πέφτουν θύματα της βάναυσης αυτής μεθόδου, τα μισά εκ των οποίων θεωρούνται απειλούμενα και ορισμένα είναι εξαιρετικά σπάνια είδη». Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη και με έλλειψη λογικής την απόφαση του κράτους για μειωμένα πρόστιμα για την παγίδευση με ξόβεργα και δίχτυα, προβλέποντας ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα φαινόμενα αυτού του είδους λαθροθηρίας. 

Σε φωτογραφίες που μοιράζεται μαζί μας, βλέπουμε ένα Ασπροσιάχινο (παγκοσμίως κινδυνεύoν είδος) που είχε πιαστεί σε ξόβεργο:

.

.

.

.

«Σε τέτοια περίπτωση η επιβίωση αυτού του πουλιού  είναι πλέον αμφίβολη, καθώς η ζημιά που προκάλεσε το ξόβεργο στο φτέρωμα του θα επηρεάσει την ικανότητα πτήσης του, και άρα την ικανότητα του να κυνηγήσει και να μεταναστεύσει», τονίζει ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Όπως εξηγεί, τα μεγάλα πουλιά, όπως το Ασπροσιάχινο στη φωτογραφία, που είναι κι αυτά θύματα της πρακτικής των ξόβεργων, παγιδεύονται στην προσπάθειά τους να αρπάξουν τα μικροπούλια που είναι κολλημένα.

Δείτε κι άλλες σχετικές φωτογραφίες από τον Γιώργο Κωνσταντίνου:

.

.

.

.

Η μπάλα στο γήπεδο της Κυπριακής Κυβέρνησης

Για τον Πτηνολογικό, η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Κυπριακής Κυβέρνησης. Τονίζει ότι πρωταρχικός στόχος του κράτους θα πρέπει να είναι η προστασία και η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, ξεκινώντας από την επαναφορά αυστηρών και αποτρεπτικών προνοιών στη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, καλεί την Κυπριακή Κυβέρνηση:

• Να ακυρώσει τη χαλάρωση του νόμου και να αυξήσει τα πρόστιμα στα 2000 ευρώ για όλα τα πουλιά, ανεξαρτήτως μεθόδου θανάτωσης ή είδους. Αν δεν γίνει αυτό, η Κύπρος πιθανότατα θα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεπαρκή προστασία των μεταναστευτικών πουλιών, όπως έγινε ξεκάθαρο και στην επιστολή της Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβριο.

• Να επαναφέρει το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των οργανωμένων μεγάλων παγιδευτών και της βίας/απειλών από παγιδευτές.

• Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων για επιδίωξη καλύτερης και στενότερης συνεργασίας με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

.

.

Για τα δίχτυα

Σύμφωνα με τον φυσιοδίφη Γιώργο Κωνσταντίνου, τα παράνομα δίχτυα, εκτός από τα πτηνά, αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο και για άλλα είδη πανίδας, μάλιστα σπάνια. Ένα παράδειγμα, τονίζει, είναι ο κυπριακός Νυχτοπάππαρος. «Υπολογίζεται ότι έχουμε περίπου 800 – 1000 Νυχτοπάππαρους στην Κύπρο, είδος το οποίο είναι υπό εξαφάνιση. Μια φορά εντοπίσαμε μόνο σε ένα δίχτυ 18 παγιδευμένους», είπε, εξηγώντας ότι οι παραβάτες στήνουν τα δίχτυα τη νύχτα, για να πιάνονται τα πουλιά το πρωί, όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας κυκλοφορούν τα νυκτόβια είδη, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται κι αυτά. Επισημαίνει ότι τόσο στα δίχτυα όσο και στα ξόβεργα παγιδεύονται και ερπετά.

«Φονικές παγίδες» και οι κίτρινες κολλητικές ταινίες

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου δράττεται της ευκαιρίας, για να αναφέρει ότι και οι κίτρινες κολλητικές ταινίες, που κρέμονται στα δέντρα από τους γεωργούς, αποτελούν «φονικές παγίδες». «Δεν συλλαμβάνουν μόνο βλαβερά έντομα, αλλά και αμέτρητα άλλα είδη, όπως μικρά φίδια, σαύρες, πουλιά και άλλα σπάνια ενδημικά είδη. Οι ταινίες αυτές, που επιτρέπεται η εισαγωγή και χρήση τους και πωλούνται παντού, αποτελούν έναν πολύ μεγάλο εχθρό για πολλά είδη της βιοποικιλότητας του τόπου μας. Θα έπρεπε οι αρμόδιοι να ερευνήσουν αυτό το σοβαρό θέμα και να απαγορεύσουν αμέσως αυτές τις "φονικές" ταινίες, αφού το κακό που κάνουν είναι πολύ περισσότερο από το καλό. Σε μια περίπτωση βρήκαμε πάνω τους παγιδευμένο Σιαχίνι. Και όπως είναι γνωστο, τα Σιαχίνια και άλλα είδη αρπακτικών, τρέφονται με έντομα, όπως οι ακρίδες. Τις εντοπίζουν κολλημένες πάνω στις ταινίες και στην προσπάθειά τους να τραφούν με αυτές παγιδέυονται και τα ίδια», εξηγεί.

.

.

Αυξήθηκε 100% η παγίδευση

Tο συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης του Πτηνολογικού Συνδέσμου καλύπτει μια περιοχή έρευνας η οποία περιλαμβάνει δύο επικράτειες: την Κυπριακή Δημοκρατία και τις Βρετανικές Βάσεις (SBA) Δεκέλειας. Συγκεκριμένα, καλύπτει τις περιοχές Λάρνακας -Αμμοχώστου και Αγίου Θεοδώρου –Μαρώνι. Με βάση την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2021 υπήρχαν 6.500 μέτρα ενεργών διαδρομών με δίχτυα εντός της περιοχής έρευνας. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι μπορεί να θανατώθηκαν περίπου 60.5000 πουλιά εντός της περιοχής έρευνας. Συνολικά, η χρήση διχτύων εντός της περιοχής έρευνας για το φθινόπωρο 2021 ήταν κατά 84% χαμηλότερη σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2002 (όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα παρακολούθησης του Πτηνολογικού) σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στο πρόγραμμα TRIM. Ωστόσο σε σύγκριση με το 2020, η παγίδευση το φθινόπωρο του 2021 φαίνεται να αυξήθηκε κατά 100%.

Σε επίπεδο επικράτειας, η παγίδευση με δίχτυα εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων φαίνεται να παρουσίασε αύξηση 46% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2020, η πρώτη αύξηση που σημειώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Αυτή είναι μια απογοητευτική εξέλιξη, δεδομένου ότι το φθινόπωρο του 2020 καταγράψαμε τη  χαμηλότερη  δραστηριότητα παγίδευσης  με  δίχτυα από  την  αρχή  του  προγράμματος παρακολούθησης το 2002», αναφέρει ο Σύνδεσμος. Παρόλη την αύξηση της παγίδευσης με δίχτυα εντός των περιοχών των Βάσεων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα που καταγράφηκαν το φθινόπωρο του 2021 (16) εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2016 (280), όταν ο Πτηνολογικός κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα παγίδευσης στην περιοχή των Βάσεων. Τα επίπεδα παγίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία είχαν τάση αύξησης κατά 132%. Πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά νέα που αναιρούν τη μείωση που καταγράφηκε πέρυσι.

No comments:

Post a Comment