Translate

Thursday 28 April 2022

Γ. Κωνσταντίνου: Τα ερπετά είναι ρυθμιστές, μην τα σκοτώνετε - Φιλελεύθερος-Active Radio 28/4/2022

 

Γ. Κωνσταντίνου: Τα ερπετά είναι ρυθμιστές, μην τα σκοτώνετε

ΑΡΧΙΚΗ • ΚΟΙΝΩΝΙΑ • ΚΟΙΝΩΝΙΑ • Γ. Κωνσταντίνου: Τα ερπετά είναι ρυθμιστές, μην τα σκοτώνετε
Γ. Κωνσταντίνου: Τα ερπετά είναι ρυθμιστές, μην τα σκοτώνετε

«Έχουμε δύο περιστατικά δαγκώματος από φίνα τον χρόνο στην Κύπρο», δήλωσε στον ACTIVE ο Γιώργος Κωνσταντίνου, φυσιοδίφης - πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου. Εξήγησε ότι η φίνα είναι το μοναδικό δηλητηριώδες ερπετό της Κύπρου, «το οποίο δεν είναι επιθετικό, αφού για να σε δαγκώσει η φίνα, πρέπει να την πατήσεις κατά λάθος, να την πιάσεις με το χέρι σου, ή να την πλησιάσεις σε απόσταση αναπνοής».

«Υπάρχει παντού η φίνα», ανέφερε ο κύριος Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «είναι εύκολο να την αναγνωρίσουμε, λόγω του χοντρού της σώματος, του χρώματος γκρί της άμμου, του τριγωνικού της κεφαλιού και της ουράς που κόβεται απότομα από το χοντρό της σώμα. Aν πλησιάσει κανείς επικίνδυνα το εν λόγω ερπετό, θα ακούσει ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα, το οποίο δύσκολα κανείς δεν ακούει και είναι σαν να προειδοποιεί το ερπετό να μην το πλησιάζεις».   


«Είναι η εποχή που όλα τα ερπετά είναι ενεργά μετά τον χειμώνα και κυκλοφορούν για ζευγάρωμα και τροφή, οπότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τα συναντήσουμε κοντά σε ποτάμια ή στάσιμα νερά», επεσήμανε ο ειδικός για τα ερπετά.  

«Συνήθως το ίδιο το ερπετό τρέπεται σε φυγή», πρόσθεσε ο κύριος Κωνσταντίνου και συνέστησε σε όλους να μην σκοτώνουν ερπετά, τα οποία είναι οι ρυθμιστές της φύσης. «Χωρίς αυτά», είπε, «θα γεμίζαμε ποντίκια και διάφορα τρωκτικά». 

Αν την συναντήσετε σπίτι σας, στην αυλή ή τη στέγη σας» καταλήγει, «ειδοποιήστε την Πυροσβεστική, η οποία με τη σειρά της θα καλέσει τους ειδικούς να απομακρύνουν το ερπετό».  

No comments:

Post a Comment