Translate

Saturday, 15 August 2015

30.000 Μαγικά κοχύλια - Πολίτης - 26/2/2008


Μια υπέροχη συλλογή αποτυπωμάτων της θάλασσας αλλά και της γης 30.000 μαγικά κοχύλια

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου εδώ και τριάντα χρόνια κάνει ένα διαφορετικό ταξίδι περισυλλογής και απόλαυσης μαζεύοντας από τις θάλασσες όλου του πλανήτη σπάνια κοχύλια "Η φύση είναι η μεγάλη μου αγάπη. Μου προσφέρει ευτυχία και γνώση. Μα πάνω απ' όλα, κατανόηση για το θαύμα που λέγεται ζωή." Με αυτά τα λόγια μάς υποδέχθηκε στο σπίτι του ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Μια σπάνια συλλογή από κοχύλια και απολιθώματα απλώθηκε μπροστά μας. Ξεκίνησε να τα μαζεύει από παιδί και σήμερα αποτελούν κομμάτι της ζωής του. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι, σημειώνει ο κύριος Κωνσταντίνου, να "ταξιδεύεις σε ένα συναρπαστικό κόσμο σχημάτων και χρωμάτων, που είναι δημιούργημα της φύσης".
 

Στις θάλασσες του κόσμου

Στη συλλογή περιλαμβάνονται σχεδόν τριάντα χιλιάδες κοχύλια από πολλές θάλασσες του κόσμου. Μεταξύ αυτών, πέντε χιλιάδες διαφορετικά είδη κοχυλιών. "Αρκετά είναι πολύ σπάνια είδη και χαίρομαι πολύ που τα έχω στη συλλογή μου", αναφέρει ο κύριος Κωνσταντίνου και προσθέτει πως ξεκίνησε τη συλλογή αυτή παρέα με την αγαπημένη του σύζυγο Φανή. "Η Φανή με συντροφεύει σε όλες μου τις εξορμήσεις. Μάλιστα η ίδια, σε μια από τις εξορμήσεις μας, ανακάλυψε ένα δίθυρο κοχύλι, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα κυπριακά κοχύλια, αλλά ούτε στα κοχύλια της Μεσογείου." Στην ξεχωριστή αυτή συλλογή υπάρχουν σχεδόν όλα τα είδη κοχυλιών της Κύπρου. "Έχουμε εξερευνήσει όλες τις παραλίες της Κύπρου σπιθαμή προς σπιθαμή" λέει και συμπληρώνει ότι τα τελευταία 15 χρόνια ταξιδεύει με τη σύζυγό του εκτός συνόρων, προκειμένου να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους. "Κάναμε εξορμήσεις στην Κένυα, στην Ταϊλάνδη, στη Συρία, στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και αλλού". Από το ταξίδι τους μάλιστα στην Κένυα πέρυσι δεν έλειψαν και τα απρόοπτα. "Μόλις είχαμε τελειώσει από μια εξερεύνηση μιας υπέροχης παραλίας, όταν μας σταμάτησε η αστυνομία η οποία μας συνέλαβε και μας έκλεισε για ένα βράδυ στη φυλακή επειδή είχαμε στο αυτοκίνητο κάποια κοχύλια". Τα αγαπημένα κοχύλια του Γιώργου Κωνσταντίνου είναι οι "Κυπραίες". Σύμφωνα με τον ίδιο, πήραν το όνομά τους από το νησί μας και πρόκειται για αστραφτερά κοχύλια με ποικιλία χρωμάτων.

Θαλασσοταραχή και εξορμήσεις

Όπως μας περιγράφει ο κύριος Κωνσταντίνου, οι εξορμήσεις για κοχύλια γίνονται πάντα μετά από μεγάλες θαλασσοταραχές. "Η ταραγμένη θάλασσα βγάζει τα κοχύλια στην ακτή. Εμείς μαζεύουμε τα κοχύλια και ακολουθεί μια διαδικασία καθαρισμού." Όπως μας εξηγεί, πρέπει κατ' αρχήν να αφαιρεθεί ο ζωντανός οργανισμός από το κοχύλι, να απολυμανθεί με οινόπνευμα για να μη μυρίζει και ακολούθως το κοχύλι να τοποθετηθεί σε χλωρίνη για να απομακρυνθούν τα ξένα σώματα, όπως φύκια, άλατα, κτλ. Για να έχεις μια τέτοια συλλογή χρειάζεται πολλή μελέτη, λέει ο κύριος Κωνσταντίνου. "Κάθε κοχύλι έχει το όνομα και την οικογένειά του και είναι καλό να ξέρεις να τα ξεχωρίζεις και να τα ταξινομείς." Απολιθώματα εκατομμυρίων ετών
Το επόμενο κομμάτι της συλλογής του είναι απολιθώματα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας. "Τα απολιθώματα είναι άλλο ένα αξιόλογο κομμάτι. Είναι κυρίως κοχύλια τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων και ανάγονται στην περίοδο που η Κύπρος αναδυόταν από τη θάλασσα." Είναι συναρπαστικό, λέει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, αφού τα απολιθώματα αποτελούν κομμάτι της ιστορίας και της δημιουργίας της Κύπρου. Στη συλλογή του υπάρχουν απολιθώματα που βρέθηκαν στην κορυφή του Τροόδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τρόοδος είναι το πρώτο μέρος της Κύπρου που αναδύθηκε από τη θάλασσα πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και εξακολουθεί ακόμη να ψηλώνει. Ο κύριος Κωνσταντίνου μοιράζεται μαζί μας και μια ιδιαίτερη εμπειρία που είχε την τύχη να ζήσει, όταν σε μια από τις εξορμήσεις του στη Λευκωσία βρήκε, καθώς έσκαβε, ένα δόντι πέντε πόντων, που ανήκει σε έναν προϊστορικό καρχαρία πέντε εκατομμυρίων ετών.

Οι φωτογραφίες, το βιβλίο και το όνειρο

Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία συμπληρώνει το πάθος του για τη φύση. Χαρακτηρίζει δε τη φωτογραφική μηχανή, αχώριστο σύντροφό του. "Περνώ ατέλειωτες ώρες στη φύση,
φωτογραφίζοντας με πολύ μεράκι τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας. Έχω στη συλλογή μου
500 χιλιάδες μοναδικές φωτογραφίες από έντομα, πουλιά, ερπετά, θηλαστικά και φυτά της
Κύπρου." Όλα τα μέρη της Κύπρου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, υπογραμμίζει ο κύριος
Κωνσταντίνου, καθώς κάθε μέρος της κυπριακής φύσης είναι ξεχωριστό με απαράμιλλη ομορφιά. Τους τελευταίους μήνες ετοιμάζει και μια σειρά από βιβλία με εξειδικευμένες πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της Κύπρου. Όνειρο του 47χρονου Γιώργου Κωνσταντίνου, είναι να καταφέρει κάποτε να φτιάξει ένα μουσείο φυσικής ιστορίας όπου θα μπορεί να μοιραστεί τη συλλογή του με όλο τον κόσμο.

Δομή και χρησιμότητα κοχυλιών

Τα κοχύλια είναι σκληροί εξωτερικοί σχηματισμοί, που προστατεύουν το σώμα των μαλακίων και των οστρακοδέρμων. Αποτελούν έκκριση του μανδύα τους και δημιουργούνται από μια οργανική ουσία, την κοχυλίνη, που περιέχει μεταλλικά στοιχεία με κύριο συστατικό το ασβέστιο. Η εμφάνισή τους είναι άκρως εντυπωσιακή και η δομή τους περίπλοκη. Το σχήμα τους ποικίλλει από τάξη σε τάξη μαλακίων, με διάφορες παραλλαγές στις δευτερεύουσες ομάδες κοχυλιών. Πολλά από τα είδη των κοχυλιών χρησιμεύουν στην εξαγωγή του μάργαρου, ενώ με της κατώτερης μορφής και ποιότητας, παράγεται ασβέστης και διάφορα λιπάσματα. Ξεχωριστή είναι και η συμβολή τους στην κατασκευή μουσικών οργάνων.
Παρατηρώντας ένα κοχύλι μπορούμε να διακρίνουμε:
*  ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα - επιδερμίδα ή περιόστρακο - που αποτελείται από οργανική ουσίακαι το χρώμα του διαφέρει από είδος σε είδος
*  ένα ενδιάμεσο στρώμα αποτελούμενο από πρίσματα ανθρακικού ασβεστίου
*  ένα εσωτερικό στρώμα που εμφανίζει παράλληλα ελάσματα που παρουσιάζουν ιριδισμούς καιαποτελούν το μάργαρο.
"Έχουμε εξερευνήσει όλες τις παραλίες της Κύπρου σπιθαμή προς σπιθαμή"

Oι εξορμήσεις για κοχύλια γίνονται πάντα μετά από μεγάλες θαλασσοταραχές Αναζητώντας απολιθώματα στη Λευκωσία βρήκε δόντι πέντε εκατοστών που ανήκει σε προϊστορικό καρχαρία πέντε εκατομμυρίων ετών.

No comments:

Post a Comment