Translate

Wednesday 13 January 2016

Άγιος Γεώργιος Κομάνων, αρχαίος ναός στα Μέσανα της Πάφου. Agios Georgios Komanon, ancient church at Mesana, Paphos, Cyprus

Ο αρχαίος αυτός ναός βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Μέσανα της επαρχίας Πάφου, σε απόμακρη και δυσκολόβρετη τοποθεσία. Ονομάζεται είτε Άγιος Γεώργιος Κομάνου είτε Άγιος Γεώργιος Κουμάνου.
Υπήρξε ο ναός του αρχαίου Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Κομάνου, το οποίο λειτούργησε από το μεσαίωνα μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα.
Η προέλευση του επωνύμου Κομάνος/Κουμάνου δεν έχει εξακριβωθεί. Ο συγγραφέας Ιωάννης Τσικνόπουλος αναφέρει πως το επώνυμο πιθανό να σχετίζεται με τα Κόμανα του Πόντου στη βόρεια περιοχή της Μικράς Ασίας.
Τόποι με την ονομασία Κόμανα υπήρχαν και στην Αρμενία και στην Καππαδοκία.
Ο μοναχός Μπάρσκυ (1701-1747), στο σχετικό κείμενο του για την Μονή υποθέτει ότι το επώνυμο προέρχεται από την τοποθεσία της Μονής.
Ο Μπαρσκυ γράφωντας για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψη του στο μοναστήρι τον 18ο αιώνα, αναφέρει ότι ο ναός είναι ωραίος αλλά τα κελιά χαλασμένα και ότι ο 3 εκεί μοναχοί αδυνατούν να ανακαινήσουν την Μονή.
Σήμερα, στο μέρος όπου λειτουργούσε το μοναστήρι σώζεται μόνο ο ναός.
Ο ναός είναι μονόκλιτος και καμαροσκέπατσος, πετρόκτιστος. Στο εσωτερικό υπάρχει τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου, στην οποία περιλαμβάνονται σκηνές από το μαρτύριο του. Σώζεται επίσης τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Και οι δύο τοιχογραφίες είναι έργα του 18ου αιώνα.

Πηγή: Κυπριακά Μοναστήρια, τ'αγκωνάρια της πίστης μας. Κώστας Παπαγεωργίου, 2007.

















No comments:

Post a Comment