See also
Η Ποταμιά είναι ένα χωριό με μακραίωνη και πλούσια ιστορία. Η ιστορία της Ποταμιάς αρχίζει τα προϊστορικά χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα κατάλοιπα οικισμού της εποχής αυτής. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ποταμιάς μάλιστα επιβεβαιώνουν τη σχέση της Ποταμιάς με το αρχαίο βασίλειο του Ιδαλίου. Ειδικότερα, η Ποταμιά ανήκε στο βασίλειο αυτό.
Ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως το 1933 από την ανασκαφή του Π. Δίκαιου στην περιοχή «Έλληνες». Ευρήματα αυτής της ανασκαφής ήταν ένα αρχαίο ιερό του 6ου -5ου π.Χ. αιώνα που πιθανόν ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα άλλα και πολλά κινητά ευρήματα. Ξεχωριστό εύρημα αυτής της ανασκαφής αποτελεί μια στεφανωμένη κεφαλή του θεού Απόλλωνος που σήμερα βρίσκεται στο Κυπριακό Μουσείο και αποτελεί το σύμβολο της κοινότητας.
Η Ποταμιά, σύμφωνα με την Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, το χωριό υπήρχε και τα βυζαντινά χρόνια, ενώ αργότερα, την εποχή της φραγκοκρατίας ανήκε στη βασιλική οικογένειας των Λουζινιανών.
Φαίνεται πως το χωριό προσέλκυσε αρκετούς βασιλείς. Σύμφωνα με τον Λεόντιο Μαχαιρά, ο βασιλιάς Πέτρος Β΄ (1369- 1382) έκτισε στο χωριό μια εξοχική έπαυλη. Η έπαυλη αυτή κτίστηκε στο βορειοδυτικό άκρο της Ποταμιάς, στη δεξιά όχθη του ποταμού Γιαλιά και απ’ αυτό διασώθηκαν τμήματα τοίχων από πελεκητή πέτρα, απομεινάρια ζωγραφισμένου διάκοσμου, αλλά και μια μεγάλη αίθουσα με αψιδωτή οροφή. Αυτή η έπαυλη, όπως προσθέτει ο ίδιος και διασώζει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, αποτελούσε αγαπημένο καταφύγιο και του διαδόχου του Πέτρου Β, του βασιλιά Ιακώβου Α΄ (1382 -1398). Ο τελευταίος μάλιστα είχε προβεί στην προσθήκη διαφόρων κτηρίων στο χώρο όπου ήταν κτισμένη η έπαυλη.
Τον Ιούνιο του 1426, ένας άλλος βασιλιάς της Κύπρου, ο Ιανός (1398-1432), στρατοπέδευσε στην Ποταμιά για να επιτεθεί στους Σαρακηνούς ή αλλιώς Μαμελούκους της Αιγύπτου, που προηγουμένως είχαν εισβάλει στο νησί. Την ίδια, όμως, χρονιά, καθώς οι Σαρακηνοί προέλαυναν προς την πρωτεύουσα, κατέκαψαν όλο το χωριό. Τότε πρέπει να καταστράφηκε και το παλάτι, παρόλο που μια άλλη μαρτυρία του Esteinne de Lusignan αναφέρει πως το παλάτι γκρεμίστηκε από τους Βενετούς, τον 16ο αιώνα, καθώς ανέμεναν τους Τούρκους. Αν πράγματι αυτό ισχύει, όπως εξηγεί η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, πρέπει το 1426, οι Λουζινιανοί να είχαν ανοικοδομήσει το παλάτι για να ξαναχρησιμοποιηθεί. Επιπρόσθετα στο παλάτι αυτό διέμενε συχνά και η βασίλισσα της Κύπρου, Αικατερίνη Κορνάρο (1474-1489).
Η Φωνή των Κοινοτήτων, Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, τ.3, Μάρτιος 2002
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, εκδ. Φιλόκυπρος
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λευκωσία, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Ήταν κόρη του Μάρκου Κορνάρου, εγγονού του δόγη Μάρκου Κορνάρου, και της Φλορέντσας Κρίσπο, εγγονής του Αλεξίου Δ' Μεγάλου Κομνηνού, αυτοκράτορα της Τραπεζούντος[1]. Η οικογένειά της είχε εμπορικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, όπως ζαχαρόμυλους στην Επισκοπή και στη Λεμεσό και έκανε εξαγωγές στη Βενετία.
Προηγουμένως η κυβέρνηση της Βενετίας φρόντισε να υιοθετήσει την Αικατερίνη επίσημα, έτσι ώστε η Βενετία να αποκτά δικαιώματα πάνω στην Κύπρο σε περίπτωση που πέθαινε ο βασιλιάς και δεν θα υπήρχαν απόγονοι.
Όταν ο βασιλιάς Ιάκωβος Β' πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μαζί με το παιδί του, οι Βενετοί με το πρόσχημα της "προστασίας" της Αικατερίνης πήραν στα χέρια τους όλες τις εξουσίες το 1489. Η Αικατερίνη ονομάστηκε Κόρη της Ενετικής Δημοκρατίας λόγω του ότι παρέδωσε την Κύπρο στους Βενετούς.Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Photos 25/2/2016 by George Konstantinou
See also
No comments:
Post a Comment