Translate

Monday 6 March 2023

Γάτες και βιοποικιλότητα - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 5/5/2019

  See also

 Άρθρα του Γιώργου Κωνσταντίνου (162) στην εφημερίδα Πολίτης – George    Konstantinou Articles at Politis newspaper from 24/9/2017 – 1/11/2020

Κείμενο, φωτογραφία του Γιώργου Κωνσταντίνου

Η γάτα (Felis catus) Αίλουρος η γαλή ή (Felis silvestris catus) είναι ζώο που ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια ζώα και ίσως το μοναδικό οικόσιτο αιλουροειδές. Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα, πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν ιερό ζώο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρευνας του 2007 έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των κατοικίδιων γατών πιθανώς ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felis silvestris lybica) που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8000 π.Χ.
Μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν ότι η γάτα είχε μεταβληθεί σε κατοικίδιο ζώο πριν από 5.000 χρόνια στην Αρχαία Αίγυπτο, όμως μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη που αλλάζει την ιστορία της σχέσης ανθρώπου και γάτας ανά το παγκόσμιο έγινε στην Κύπρο από Γάλλους αρχαιολόγους. Συγκεκριμένα οι Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή Σιηλλουρόκαμπος, στο χωριό Παρεκκλησιά, κοντά στη Λεμεσό, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η γάτα είχε μεταβληθεί σε κατοικίδιο ζώο πριν από 9.500 χρόνια στην αρχαία Κύπρο. Οι Γάλλοι ερευνητές με δημοσιεύσεις τους στο περιοδικό Science υποστηρίζουν ότι με βάση τον σκελετό της γάτας ,που βρέθηκε κοντά σε ανθρώπινο σκελετό σε νεολιθικό τάφο στην περιοχή Σιηλλουρόκαμπος , είναι πολύ πιθανό η εξημέρωση της άγριας γάτας να είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα από το 2.000 - 1.900 πΧ.
Oι νεολιθικοί άνθρωποι πλήθαιναν στο νησί και η φύση δεν μπορούσε πλέον να τους εξασφαλίζει τροφή άρχισαν τις πρώτες καλλιέργειες εξημερωμένων φυτών, έφερε επίσης από τις γειτονικές χώρες με σχεδίες διάφορα είδη ζώων για εκτροφή. Τα ζώα αυτά είναι ένα είδος άγριας αγελάδας , αίγαγρος, πρόβατο , χοίρος , αλεπού , αγρινό , και το ελάφι Dama mesopotamica. Πολύ αργότερα έφεραν και τους γάτους που τους είχαν ως κατοικίδια και πολύ πιθανόν να τους είχαν για να σκοτώνουν κάθε είδους μικρά ζώα, από έντομα, μέχρι φίδια και για να του καθαρίζουν με αυτόν τον τρόπο τα χωριά και τα σπίτια από αυτά τα ανεπιθύμητα ζώα και κυρίως τα τρωκτικά που τους κατέστρεφαν τις σοδιές και τα αποθηκευμένα τους τρόφιμα. Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι έχουν γάτες ως pet, όπου συνδέονται συναισθηματικά με τα ζώα και ζουν μαζί.
Η γάτα είναι δεινός θηρευτής, και κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων στον πλανήτη για τροφή. Στο στόμα τους οι γάτες έχουν ειδικά διαμορφωμένα δόντια για να σκοτώνουν τη λεία τους και να σχίζουν το κρέας τους. Ο προγόμφιος και ο πρώτος προγόμφιος μαζί σχηματίζουν το ζεύγος δοντιών που χρησιμοποιούνται για να σκίζουν τις σάρκες των ζώων και βρίσκονται στην καθεμία μεριά του στόματος. Ο τρόπος που κόβουν το κρέας μοιάζει με αυτόν του ψαλιδιού.
Όλες οι αισθήσεις της γάτας είναι κατάλληλες για κυνήγι. Η ακοή, η όραση και η γεύση της είναι οξύτατες. Η όσφρηση μιας οικόσιτης γάτας είναι γύρω στις δεκατέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ανθρώπου. οι γάτες έχουν σουβλερά γαμψά νύχια, που μπαίνουν και βγαίνουν κατά βούληση όπως και όλα τα αιλουροειδή. Οι γάτες μπορούν να βγάλουν τα νύχια τους εκούσια στο ένα ή σε περισσότερα πόδια κατά βούληση όταν κυνηγούν. Αυτά όλα καθιστούν τα ζώα αυτά τους απόλυτους θηρευτές και δολοφόνους άλλων ειδών.
Γενικά οι οικόσιτες γάτες προκαλούν τεράστια καταστροφή στη βιοποικιλότητα ενός τόπου. Επιστημονικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πώς οι οικόσιτες γάτες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει οικολογικές καταστροφές, και για την εξάπλωση τους σε ολόκληρο τον πλανήτη ευθύνεται ο άνθρωπος , και ότι το είδος αυτό είναι που προκάλεσε δραστικές επεμβάσεις έναντι άλλων ειδών της πανίδας και πως αποδυναμώνει τη βιοποικιλότητα. Σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως νησιά, οι γάτες έχουν εξαφανίσει διάφορα είδη από τότε που ο άνθρωπος τις εισήγαγε.
Σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει στην Αγγλία και αλλού, ζήτησαν από ιδιοκτήτες γατών να καταγράψουν για ένα χρόνο τα σκοτωμένα ζώα που έφερναν οι γάτες στο κατώφλι τους. Μέτρησαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ζώα σκοτωμένα από γάτες που ταΐζονταν από τους ιδιοκτήτες τους αλλά σκότωναν λόγω του κυνηγετικού τους ενστίκτου. Τα κυνηγετικά τους ένστικτα τις καθιστούν ένα ακόμη αρπακτικό της άγριας ζωής μας. Οι οικόσιτες γάτες δεν ανήκουν στη φύση μας, και προκαλούν σφαγή σε αμέτρητα άγρια ζώα της τοπικής πανίδας. Στην περιοχή που ζει μια γάτα δεν συνυπάρχει τίποτε μαζί της, σκοτώνει τα πάντα ερπετά, πουλιά, έντομα, μικρά θηλαστικά και αμφίβια. Μπορούν να σκαρφαλώνουν με ευκολία σε δέντρα και να καταστρέφουν τις φωλιές των πουλιών.
Φυσικά οι γάτες δεν φταίνε διότι έτσι είναι η φύσι τους. Φταίνε οι άνθρωποι που τις εξάπλωσαν παντού. Φταίνε που δεν στειρώνουν τις γάτες τους με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους. Μια γάτα μπορεί να γεννήσει 2 φορές τον χρόνο από 2 μέχρι 8 γατάκια. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να δώσουν τα γατάκια με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην αύξηση του πληθυσμού των οικόσιτων γάτων ή ακόμα χειρότερα να τα πετάξουν στην φύση.
Πολλοί ανεύθυνοι εγκαταλείπουν τους γάτους τους οπού φτάσουν. Η περιοχή του τεμένους της Χαλά Σουλτάν που συνορεύει με την αλυκή έχει γεμίσει από αμέτρητους αδέσποτους γάτους καθώς όποιος δεν θέλει τον γάτο του τον ξεφορτώνετε εκεί, με αποτέλεσμα αυτοί οι γάτοι να καταστρέφουν τις φωλιές των πουλιών που φωλιάζουν στις όχθες της αλυκής αλλά και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Στις λίμνες της Αθαλάσσας επίσης εγκαταλείφθηκαν αμέτρητοι γάτοι με αποτέλεσμα να αφανίσουν άλλα είδη από την περιοχή.
Πρέπει να παρθούν από κυβερνητικής πλευράς πολλά μέτρα για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων όπως υποχρεωτικές στειρώσεις, αυστηρά πρόστιμα για εγκατάλειψη ζώων, νομοθεσίες που ισχύουν και για τους σκύλους και ενημέρωση του κοινού για το όλο θέμα.
Και για να μην παρεξηγηθώ από τους φιλόζωους αναφέρω ότι αγαπώ τις γάτες και έχω και είχα γάτες σε ολόκληρη μου την ζωή, άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπω την πραγματικότητα και να μην λέω την αλήθεια.
Απο άρθρο μου στην εφημερίδα Πολίτης.















No comments:

Post a Comment