Αυτή την ανάρτηση μου την αφιερώνω εξαιρετικά στην Φανή μου
See also
See also
Η Νεολιθική θέση Βρυσί στον Άγιο Επίκτητο - Archaeological excavations at the Neolithic site of Ayios Epiktitos-Vrysi in the Kyrenia District
Μερικά απο τα ευρήματα βρίσκωνται στο κάστρο της κερύνειας
Τα βουνά της Τουρκίας απο τον κατεχώμενο Άγιο Επίκτητο - 7/10/2013 - The mountains of Turkey from Agios Epiktitos- Cyprus
Εκκλησία Αγίου Επικτήτου Το χωριό Άγιος Επίκτητος της επαρχίας Κερύνειας - Church, Agios Epiktitos at Agios Epiktitos village of Keryneia district, Cyprus.
Κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Κερύνειας, 75 μ. πάνω από τη επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται κάπου 5 χμ. ανατολικά της Κερύνειας και μισό περίπου χμ. από τη θάλασσα. Ο Άγιος Επίκτητος είναι ένα από τα μεγάλα χωριά της παράκτιας πεδιάδας της Κερύνειας, που εκτείνεται μεταξύ μιας γαλήνιας θάλασσας στα βόρεια κι ενός επιβλητικού Πενταδάκτυλου στα νότια. Γεωλογικά, το χωριό είναι τοποθετημένο πάνω σε αποθέσεις της πλειστοκαίνου περιόδου. Πάνω σ΄αυτά τα πετρώματα αναπτύχθηκαν τα εδάφη τέρρα ρόζα, που είναι πολύ ευδιάκριτα, ιδιαίτερα πάνω στις καυκάλλες. Πάνω σ΄αυτά τα εδάφη και με μια μέση ετήσια βροχόπτωση κάτω των 500 χιλιοστομέτρων, καλλιεργούνται κυρίως τα σιτηρά, οι χαρουπιές, οι αμυγδαλιές κι οι ελιές. Στις λίγες αρδευόμενες νησίδες καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή και διάφορα άλλα οπωροφόρα και λαχανικά. Το χωριό εξυπηρετείται από ένα πολύ ικανοποιητικό συγκοινωνιακό δίκτυο. Βρίσκεται, πρώτα απ΄όλα, στον κύριο δρόμο που ενώνει τη δυτική. με την ανατολική Κερύνεια. Ο δρόμος Λευκωσίας Κερύνειας, μέσω Κλεπίνης, περνά από τον Άγιο Επίκτητο. Διάφοροι άλλοι δρόμοι συνδέουν το χωριό με τη γραφική και πολύ όμορφη παραλία στα βόρεια του χωριού. Η γειτνίαση του χωριού με την Κερύνεια, το Πέλλα-Πάϊς, το φρούριο Βουφαβέντο και άλλες αρχαιότητες, το πολύ ευχάριστο γλυκύ κλίμα, η θάλασσα, ιδιαίτερα η ευχερής συγκοινωνία, μεταξύ Λευκωσίας και Κερύνειας, προμήνυαν για το χωριό ένα τουριστικό μέλλον. Ο Άγιος Επίκτητος γνώρισε μια σταθερή και ανοδική πληθυσμιακή πορεία. Οι κάτοικοι του, από 398 το 1881 αυξήθηκαν στους 753 το 1911, στους 1109 το 1946 και στους 1.252 ένα χρόνο πριν την εισβολή. Ένα μικρό μέρος του οικονομικά ενεργού πληθυσμού εργοδοτείτε στις πόλεις, ιδιαίτερα στη Λευκωσία. Ο Άγιος Επίκτητος μνημονεύεται από τον Jeffery, που στις αρχές του αιώνα μας τον βρήκε «σύγχρονο χωριό επιβλητικά τοποθετημένο σε ύψωμα».. Το χωριό πήρε, προφανώς, το όνομα από κάποιο Αλαμάνο άγιο με το ίδιο όνομα. Η εκκλησία του χωριού, χτίσμα (κατά τον Ρ. Γκάννις) του 1856, είναι αφιερωμένη στον άγιο Επίκτητο. Κατά την παράδοση, ο άγιος Επίκτητος έζησε ως ασκητής σε σπήλαιο που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία. Η επίσκεψη στο σπήλαιο, όπου αναφέρεται πως τάφηκε ο άγιος Επίκτητος, είναι κατορθωτή από στόμιο. Ο άγιος Επίκτητος γιορτάζει στις 12 Οκτωβρίου. Ο Α. Σακελλαρίου αναφέρει πως τον περασμένο αιώνα (1890) το χωριό κατοικείτο από χριστιανούς και μωαμεθανούς. Μέχρι και την απογραφή του 1960, κατοικούσαν στο χωριό 9 Τουρκοκύπριοι.
Πηγή http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=19&lang=gr
Ο Άγιος Επίκτητος καταλήφθηκε από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις την νύχτα της 27ης προς 28η Ιουλίου 1974. Είναι ένα από τα πρώτα χωριά της Επαρχίας Κυρηνείας που είχαν καταληφθεί από τον τουρκικό στρατό μετά την απόβαση στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με την επωνυμία "ΑΤΤΙΛΑΣ 1". Ο Άγιος Επίκτητος καταλήφθηκε μετά την 22α Ιουλίου και ώρα 16:00, συμφωνημένη ώρα για ανακωχή σαν συνέπεια του ψηφίσματος Αρ. 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 20ης Ιουλίου του 1974.
Photos 1/11/2015 by George Konstantinou
No comments:
Post a Comment