See also
Η Αμμοχώστος εντός των ενετικών τειχών - Cyprus
Η Εκκλησία των Καρμελιτών εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου
Καθεδρικός ναός Αγίου Νικολάου (τέμενος Λάλα Μουσταφά πασά) εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου
Μερικά από τα σημαντικότερα τμήματα των οχυρώσεων είναι:
Ο πύργος του Οθέλλου: η αρχική μορφή του κτιρίου χρονολογείται στο 14ο αι. και ένα τετράγωνο κάστρο με τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες του. Αρχικά είχε και δεύτερο όροφο ο οποίος όμως αφαιρέθηκε το 1492. Πάνω από της πύλη βρίσκεται εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με το ενετικό φτερωτό λιοντάρι και επιγραφή που διαβάζει : " Nicolo Foscarini, ο Ενετός στρατηγός". Το κάστρο περιβάλλεται από τάφρο και είναι απομονωμένο από τις υπόλοιπες οχυρώσεις. Στην κύρια του αίθουσα (μεγάλη αίθουσα) σώζονται τα οικόσημα του βασιλείου της Ιερουσαλήμ. Από το κάστρο αυτό ξεκινούσε λιμενοβραχίονας που προστάτευε το λιμάνι.
Προμαχώνας Ραβελίν (Ravelin) ή του Τοξότη: βρίσκεται μπροστά από την Πύλη της Ξηράς (ή Λεμεσού) που αποτελεί τη μόνη είσοδο στην πόλη από τη στεριά. Ο μνημειώδης αυτός προμαχώνας αυτός που δεσπόζει της εισόδου στην πόλη, έχει ύψος 36 πόδια και είναι ένα πολύ ισχυρό σφηνοειδές οχυρό που χρονολογείται στα μέσα του 16ου αι. Στο εσωτερικό του προμαχώνα σώζονται τα τέσσερα εμβλήματα του τάγματος του Ξίφους. Κατά την πολιορκία της πόλης από τους Οθωμανούς ο προμαχώνας δέχθηκε πολύ σφοδρές επιθέσεις που του προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.
Προμαχώνας Μαρτινένγκο (Martinengo): ο προμαχώνας αυτός αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής και δεν είναι τυχαίο που κατά την πολιορκία τους οι Οθωμανοί δεν επιχείρησαν καμιά σοβαρή επίθεση στο κτίσμα αυτό. Πήρε το όνομα του από τον κόμη Ercole Martinengo ο οποίος επισκεύασε τις οχυρώσεις τις Αμμοχώστου. Ο προμαχώνας είναι πενταγωνικός και κυρίαρχο του στοιχείο είναι το υπερυψωμένο τμήμα των οχυρώσεων (cavalier) με μια μεγάλη εξέδρα για την τοποθέτηση των πυροβόλων.
Porta del Mare (Πύλη της Θάλασσας): κτίστηκε το 1496 από τον Nicolao Prioli, έναν από τους Ενετούς στρατηγούς της Αμμοχώστου. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι, έμβλημα της Βενετίας. Στο μάρμαρο είναι χαραγμένο το όνομα του Nicolao Prioli και το οικόσημό του. Η σιδερένια κινητή είσοδος ανεβοκατέβαινε με αλυσίδες και κατασκευάστηκε από τους Ενετούς. Οι ξύλινές της θύρες προστέθηκαν από τους Οθωμανούς.
Πηγή http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/0/6D878CF2DACB1208C2257273003A6490?OpenDocument
Photos 8/9/2016 by George Konstantinou
See also
No comments:
Post a Comment