See also
Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Καρπάσια - Churche of the Holy Cross at Karpasia Villages - Cyprus
Karpaseia or Karpasha (Greek: Kαρπάσια is a village in Cyprus, 2 km south of Myrtou.
Karpaseia is the smallest village in population amongst the Maronite villages. In 1778, there were 99 inhabitants; in 1973, they numbered 245. Today, only eleven enclaved Maronites remain in Karpaseia, the rest having fled to the south during the 1974 Turkish invasion.
The village church is dedicated to the Holy Cross. Inside the church, there are remnants of wall paintings. The icons date from the 17th century. There are also two ancient wooden crosses of great value: the first is Byzantine and dates from the 15th century; the other is rustic Cypriot-Byzantine and dates from the 17th century. The two crosses constitute one of the most important possessions of the Maronite community, which celebrates the protector of the village on 14 September, the day on which St. Helen is said to have found the Holy Cross (14 September 320 A.C.)
From Wikipedia, the free encyclopedia
Κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, από το 1974, χωριό της επαρχίας Κερύνειας, περί τα 30 χμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Κερύνειας. Η Καρπάσια μαζί με τον Κορμακίτη, τον Ασώματο Κερύνειας και την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, αποτελούν τα τέσσερα μαρωνιτικά χωριά της Κύπρου.
Το χωριό δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 440 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή του καλλιεργούντο, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, κυρίως τα σιτηρά, τα νομευτικά φυτά, οι χαρουπιές και οι ελιές. Υπάρχουν ωστόσο και αρκετές ακαλλιέργητες εκτάσεις στα νότια και δυτικά του χωριού όπου φυτρώνει μια άγρια φυσική βλάστηση από πεύκα, θυμάρι, αγριελιές και μαζιές. Μέρος του δάσους Καρπάσια εμπίπτει στα διοικητικά όρια του χωριού.
Από κτηνοτροφικής απόψεως, το 1973 εκτρέφονταν στην Καρπάσια 634 πρόβατα, 286 αίγες και 53 αγελάδες. Ο αριθμός των αγελάδων ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος σ΄ολόκληρη την επαρχία, μετά τα χωριά Λάπηθος και Ασώματος.
Από συγκοινωνιακής απόψεως, η Καρπάσια συνδέεται στα βόρεια με το χωριό Μύρτου και μέσω του με την πόλη της Κερύνειας. Συνδέεται επίσης στα βορειοδυτικά με το χωριό Διόριος.
Η Καρπάσια το 1973 αριθμούσε 245 κατοίκους.
Η Καρπάσια είναι το μικρότερο σε πληθυσμό από τα μαρωνίτικα χωριά της Κύπρου.
Το χωριό ήταν, πιθανώς ένα από εκείνα που ιδρύθηκαν από τους Μαρωνίτες μετά τη μαζική εγκατάλειψη της Συρίας και της Παλαιστίνης εξαιτίας αραβικών επιθέσεων, οπότε αρκετοί απ΄αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο μεταξύ 8ου και 10ου αιώνα. Ο πατήρ Lammens, επίσκοπος Dibb, γράφει ότι κατά τον 12ο αιώνα υπήρχε στην Κύπρο, μαρωνίτικη κοινότητα με 30 χωριά. Νέο κύμα Μαρωνιτών έφθασε κι εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, εξαιτίας επιθέσεων των Μουσουλμάνων, κατά τον 12ο/13ο αιώνα. Κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας οι περισσότεροι απ΄αυτούς ήσαν εγκατεστημένοι σε χωριά στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου.
Η Καρπάσια φαίνεται να ήταν ανέκαθεν μαρωνίτικο χωριό, οπωσδήποτε δε είναι ένα από τα λίγα που παρέμειναν μαρωνίτικα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Από το χωριό καταγόταν ο Λουκάς Καρπασιώτης, τελευταίος επίσκοπος των Μαρωνιτών της Κύπρου, αφού μετά τον θάνατο του το 1673, οι Μαρωνίτες της Κύπρου υπάγονται εκκλησιαστικά στην επισκοπική έδρα του Λιβάνου.
Κατά τον Μας Λατρί, το χωριό ήταν αρχοντικό φέουδο κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας, αλλά για κάποια περίοδο ανήκε στα βασιλικά κτήματα.
Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό και, κατά τον Γκάννις, πρόκειται για κτίσμα που αντικατέστησε παλαιότερο. Ο Τζέφρυ αναφέρει ότι είδε στο εσωτερικό της κατάλοιπα τοιχογραφιών. Το εικονοστάσι είναι των αρχών του 17ου αιώνα, με δύο εικόνες της Παναγίας της ίδιας περιόδου. Σημαντικότερο κειμήλιο είναι ένας βυζαντινός σταυρός του 8ου αιώνα, τον οποίο προσπάθησαν να κλέψουν Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι.
Σε παλιούς χάρτες το χωριό βρίσκεται σημειωμένο ως Carpos.
Μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή του 1974, στην Καρπάσια παρέμειναν εγκλωβισμένοι αρκετοί Μαρωνίτες κάτοικοι. Το δημοτικό σχολείο του χωριού λειτούργησε ξανά στο τέλος του 1975 και το 1981 είχε 10 μόνο μαθητές.
Πιστεύεται ότι το χωριό ονομάστηκε Καρπάσια από την Καρπασία, σ΄ανάμνηση του γεγονότος ότι στην περιοχή εκείνη της Κύπρου έφθασαν από την Συρία οι περισσότεροι Μαρωνίτες πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην Κύπρο.
Πηγή http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=34&lang=gr
Photos 4/9/2016 by George Konstantinou
No comments:
Post a Comment