Translate

Friday, 21 October 2016

Το κατεχόμενο χωριό Τριμίθι - Treminthi Village - Cyprus

See also

Η εκκλησία άγιος Χαράλαμπος στο κατεχόμενο χωριό Τριμίθι - Churche Agios Charalampos at Treminthi Village - Cyprus


Παναγία Χρυσοτριμιθιώτισσα στο κατεχόμενο χωριό Τριμίθι - Churche Panagia Chrisotremithiotissa at Treminthi Village - Cyprus


Αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Κερύνειας, περί τα 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κερύνειας. Βρίσκεται στην κατεχόμενη από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής περιοχή της Κύπρου.

Το Τριμίθι είναι κτισμένο στη βόρεια πλευρά του Πενταδάκτυλου, σε μέσο υψόμετρο 120 μέτρων. Το τοπίο του έχει μια κλίση από τα νότια προς τα βόρεια. Το υψόμετρο από τα 150 μέτρα στα νότια του σύνορα μειώνεται στα 120 μέτρα στον οικισμό και στα 20 μέτρα στα βόρεια του σύνορα.

Το Τριμίθι δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 540 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή του καλλιεργούντο πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, τα σιτηρά, οι ελιές, οι χαρουπιές και τα εσπεριδοειδή (λεμονιές και κιτρομηλιές).

Όσον αφορά τη κτηνοτροφία, το 1973 εκτρέφονταν από 60 κτηνοτρόφους 261 πρόβατα, 58 κατσίκες και 1.890 πουλερικά.

Από συγκοινωνιακής απόψεως, το Τριμίθι συνδέεται στα βορειοανατολικά με το χωριό Άγιος Γεώργιος, στα ανατολικά με το χωριό Τέμπλος και στα νότια με το χωριό Κάρμι.

Το χωριό, λόγω κυρίως της μικρής του απόστασης από την πόλη της Κερύνειας, γνώρισε σχεδόν συνεχή πληθυσμιακή αύξηση. Το 1973 κατοικούσαν 353 κάτοικοι.

Η ονομασία του χωριού, όπως και διαφόρων άλλων στην Κύπρο, καθώς και πολλών τοπωνυμίων, είναι φυτώνυμη, από το φυτό τρεμιθκιά ή τριμιθιά.

Τοπ χωριό πιθανό να υφίστατο κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια. Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει χωριό με την ονομασία Τριμίθι το οποίο ο βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβος Α είχε εκχωρήσει στον πρίγκιπα της Αντιόχειας. Δεν είναι όμως απόλυτα σαφές εάν επρόκειτο γι΄αυτό ακριβώς το χωριό ή άλλο με παρόμοια ονομασία. Λογικό είναι, πάντως,να υποθέσουμε ότι το Τριμίθι, ευρισκόμενο πολύ κοντά στο χωριό Κάρμι, είχε ίσως διατελέσει κι αυτό ιδιοκτησία των Καρμηλιτών μοναχών που κατείχαν την περιοχή.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον άγιο Χαράλαμπο, αρχικά μεσαιωνικό οικοδόμημα που ωστόσο καταστράφηκε από ανακαινίσεις. Ο Enlart θεωρεί ότι η εκκλησία ήταν του 16ου αιώνα. Ο G. Jeffery θεωρεί όι το χωριό ήταν κάποτε μαρωνίτικο, βασιζόμενος σε κατάλογο του Dandini, του 1596. Ωστόσο ο Dandini αναφέρει χωριό μαρωνίτικο με την ονομασία Τριμιθιά και όχι Τριμίθι. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να βασιστούμε με βεβαιότητα στην πληροφορία αυτή.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία Χρυσοτριμιθιώτισσα, κτισμένη στη θέση μικρής βυζαντινής εκκλησίας που προεκτάθηκε.

Πολλοί Έλληνες κάτοικοι του χωριού αναφέρεται ότι κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ήσαν εργαζόμενοι στα κτήματα του Τούρκου δικαστή Χατζηχαβούζ που κατείχε μεγάλη έκταση στην περιοχή. Λέγεται μάλιστα ότι αρκετοί απ΄αυτούς ήσαν εργάτες και γεωργοί τους οποίους ο τσιφλικάς αυτός έφερε από την επαρχία Πάφου για να εργάζονται στα κτήματα του και που τελικά παρέμειναν κι απέκτησαν δικές τους περιουσίες.

Οι κάτοικοι του χωριού προσφυγοποιήθηκαν εξ αιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974.
Πηγή http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=49&lang=gr

Photos 20/10/2016 by George Konstantinou














No comments:

Post a Comment