ΠΑΥΛΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ, 10.07.2017 1 Comment
Ξαφνικά η κουλουριασμένη φίνα ανασηκώνεται και καταφέρνει ένα αστραπιαίο δάγκωμα στον φακό του, ενώ την κινηματογραφούσε.
Μεσημέρι Δευτέρας στο Γέρι. Η θερμοκρασία στους 41˚C και ο ανεμιστήρας απέναντί μας να δουλεύει ασταμάτητα. Γύρω μας, σε γυάλινες προθήκες στους τοίχους του σαλονιού, ορθώνεται μια αυτοκρατορία από όστρακα. Καθόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή και χαζεύουμε τους ήρωες των ντοκιμαντέρ του: τις δύο φώκιες που πέτυχε στη Γιαλούσα, το σμήνος των τεσσάρων γυπών στον κόλπο Επισκοπής, μικρές κουκουβάγιες να τρέφονται τη νύχτα με σαύρες, μια υγρή μέρα με περίεργα κοιτάγματα αγρινών, την αετογερακίνα να διατηρεί το περήφανο άπλωμα των φτερών, ακολούθως η φίνα που τινάζεται μέσα στο νερό του ποταμού.
«Το φίδι είναι έξυπνο ζώο;», ρωτώ τον Γιώργο Κωνσταντίνου.
«Είναι, αλλά περισσότερο λειτουργεί βάσει ενστίκτου».
«Ποιο ζώο είναι πολύ έξυπνο;»
«Οι αλεπούδες κυρίως είναι πολύ έξυπνες. Φαντάσου πόσο δύσκολο είναι να τραβήξεις 10 λεπτά βίντεο με αλεπούδες. Πλησιάζονται πολύ δύσκολα, σε παίρνουν είδηση, σε μυρίζονται».
«Δάγκωμα» φίνας
Ξαφνικά η κουλουριασμένη μπεζ φίνα που συνάντησε στον κορμό του δέντρου νιώθει να απειλείται, σέρνεται ελάχιστα, ανασηκώνεται και καταφέρνει ένα αστραπιαίο δάγκωμα στον φακό του, ενώ κινηματογραφούσε.
Και όμως, για τον ίδιο το συγκεκριμένο δάγκωμα είναι τόσο αθώο σε σύγκριση με αυτό που νιώθει να του έχουν καταφέρει δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς: πάνω από 650 ντοκιμαντέρ για την κυπριακή βιοποικιλότητα, χιλιάδες φωτογραφίες και άλλα τόσα κινηματογραφικά πλάνα, συνεχίζουν να παραμένουν αναξιοποίητα από το κράτος και τους ιδιωτικούς φορείς, στους οποίους κάθε τόσο απευθύνεται. Είναι το προϊόν πείρας 50 χρόνων επαφής με τη βιοποικιλότητα, από έναν άνθρωπο που γνωρίζει πού να βρει και πώς να προσεγγίσει το κάθε τι, σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου, οποιαδήποτε ώρα και όσο χρειαστεί. Εξάλλου για τον μικρό κύκλο των φυσιοδιφών και ερευνητών της βιοποικιλότητας, ο Γιώργος Κωνσταντίνου είναι ό,τι καλύτερο έχει η Κύπρος στην έρευνα απολιθωμάτων.
Τους έκοψαν κάθε στήριξη
Όπως αναφέρει στον «Π» ο κ. Κωνσταντίνου, ο σύνδεσμος στον οποίο είναι πρόεδρος, ο Σύνδεσμος Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου, λάμβανε κάποιες χορηγίες πριν την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας ή απολιθωμάτων και συνέδρια. Κατόπιν όλα αυτά εξανεμίστηκαν και ο μοναδικός τρόπος προβολής της βιοποικιλότητας παραμένει το διαδίκτυο.
Αν και έχει αποταθεί σε διάφορους φορείς, δημόσιους και μη, για αξιοποίηση των ταινιών και των φωτογραφιών του, ο κ. Κωνσταντίνου συνάντησε μόνο πόρτες κλειστές. «Εκτός από τα ολοκληρωμένα ντοκιμαντέρ, που είναι πάνω από 650, έχω τραβήξει άλλες χιλιάδες βίντεο για την κυπριακή βιοποικιλότητα», λέει, «ένα υλικό με το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν δεκάδες ντοκιμαντέρ για την κυπριακή φύση (για τα ερπετά της Κύπρου, τις χελώνες, τα έντομα, τα φυτά, τα θηλαστικά, τα αποδημητικά πουλιά κ.λπ.)». «Παρόλα αυτά», σημειώνει, «δεν ενδιαφέρεται κανένας».
Μέχρι να ολοκληρωθεί ένα ντοκιμαντέρ
«Η διαδικασία για να γίνει ένα ντοκιμαντέρ», σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου «εμπεριέχει κόπο αφάνταστο». Όπως αναφέρει, μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ώρες ατέλειωτες σε κάποιο σημείο ή και μέρες, προκειμένου να αποσπάσει τα πλάνα που χρειάζονται. Να είναι απαρατήρητος, τολμηρός και ασφαλώς υπομονετικός, αναλόγως του είδους πανίδας που θα αποτελέσει θέμα έρευνας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να διανυκτερεύσει έξω στο ύπαιθρο για τις ανάγκες του έργου του.
Στη συνέχεια, εξηγεί, ακολουθεί η δουλειά στο σπίτι με το μοντάζ. «Δουλεύω πάνω από 15 ώρες την ημέρα, είτε με τις ταινίες είτε με τις φωτογραφίες ή τις ιστοσελίδες και όλα αυτά αφιλοκερδώς», αναφέρει, εκτιμώντας πως όλη αυτή τη δουλειά εάν αναλάμβανε να την κάνει η επίσημη πολιτεία θα χρειάζονταν κάποια εκατομμύρια, μιας και θα έπρεπε να την αναθέσει σε βιολόγους, βοτανολόγους, εντομολόγους, ιχθυολόγους, ερπετολόγους κ.λπ. Όλα αυτά τα κάνει μόνος του, έχοντας αποκομίσει εδώ και πέντε δεκαετίες γνώσεις εμπειρικές, έχοντας μελετήσει και συζητήσει με επιστήμονες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ακόμα και για έρευνες άλλων, όπως επιστημόνων από άλλες χώρες, δεν είναι λίγες οι φορές που αναλαμβάνει τον ρόλο του οδηγού και του ειδικού που θα τους κατατοπίσει.
Με NATIONAL GEOGRAPHIC και DISCOVERY CHANNEL
Στην απογοήτευσή του για την κυπριακή πραγματικότητα, ήρθε πρόσφατα να προστεθεί και η αντιμετώπιση που είχε από τους διεθνείς κολοσσούς των ντοκιμαντέρ για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, τους NATIONAL GEOGRAPHIC και DISCOVERY CHANNEL, οι οποίοι, σημειωτέον, επικοινώνησαν από δική τους πρωτοβουλία μαζί του και ενδιαφέρθηκαν για τη δουλειά του. «Πριν μερικούς μήνες», αφηγείται ο κ. Κωνσταντίνου, «επικοινώνησε μαζί μου το NATIONAL GEOGRAPHIC, ζητώντας μου ορισμένες κινηματογραφικές σκηνές για τη φίνα. Όταν όμως τους ανέφερα ότι πρέπει να πληρώσουν για να τις πάρουν, τότε μου ανέφεραν ότι δεν ενδιαφέρονται». Μετά από έναν μήνα συνέβη το ίδιο και με το DISCOVERY CHANNEL. «Πώς γίνεται εταιρείες εκατομμυρίων να θέλουν δωρεάν από εμένα;», διερωτάται προβληματισμένος ο κ. Κωνσταντίνου.
Βιβλία που δεν μπορούν να εκδοθούν
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου έχει γράψει ένα βιβλίο, 350 σελίδες, για τα σαλιγκάρια της Κύπρου (είναι γύρω στα 120 είδη στο νησί, μαζί με αυτά του γλυκού νερού, όπως μας πληροφορεί). Ένα θέμα για το οποίο -τουλάχιστον σε τέτοια έκταση- δεν έχει γραφτεί κάτι μέχρι σήμερα. Κι όμως, δεν υπάρχουν τα χρήματα για να εκδοθεί. «Θα μπορούσα με τις φωτογραφίες που έχω να γράψω και άλλα βιβλία, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα», προσθέτει.
Ανακάλυψε νάνο ελέφαντα
Την ίδια ώρα ο ίδιος συμβάλλει στην εκπόνηση μελετών για φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μια από αυτές αφορούσε καθηγητές πανεπιστημίου του εξωτερικού για την ανακάλυψη νάνου ελέφαντα που προϋπήρχε του γνωστού νάνου ελέφαντα της Κύπρου -ο γνωστός ζύγιζε 200-250 κg, ενώ αυτός που ανακαλύφθηκε γύρω στα 600 kg. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο ίδιος και η ομάδα του συνδέσμου ανακάλυψαν τα απολιθώματα του συγκεκριμένου είδους, το 2010 στην περιοχή Ξυλοφάγου. Επίσης οι ίδιοι, με δικά τους έξοδα, έφεραν τους επιστήμονες στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα ήταν οι επιστήμονες να εκπονήσουν μια μελέτη όπου μέσα αγνοείται ο σύνδεσμος και η συνεισφορά του.
Μπορείτε να βρείτε ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες του Γιώργου Κωνσταντίνου στις εξής ιστοσελίδες:
http://biodiversitycyprus.blogspot.com.cy
http://reptilescyprus.blogspot.com.cy
http://mammalscyprus.blogspot.com.cy
Και στο κανάλι στο youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCBROBxegNh2NuXbYvOXu_zQ/videos
No comments:
Post a Comment