Translate

Saturday 17 June 2023

Το Φράγμα Κούρη και η βυθισμένη εκκλησία Άγιος Νικόλαoς - The Kouri Dam and the sunken church Saint Nicholas - Cyprus

See also

List of dams and lakes of Cyprus

Το Φράγμα Κούρη είναι το μεγαλύτερο φράγμα ενός δικτύου 107 φραγμάτων στην Κύπρο .  Βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού και τροφοδοτείται από τον ποταμό Κούρη μαζί με άλλα μικρότερα υδάτινα ρεύματα, συμπεριλαμβανομένου του ποταμού Διαρίζου, ο οποίος εκτρέπει το νερό του στο φράγμα Κούρη μέσω υπόγειου αγωγού.

Ιστορία

Το φράγμα βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και συλλέγει το νερό που διοχετεύουν οι ποταμοί Κούρης, Λιμνάτης και Κρυός. Επιπλέον, το νερό από τον ποταμό Διαρίζο εκτρέπεται στο φράγμα Κουρή μέσω μιας μακράς συνδετικής σήραγγας 14,5 χιλιομέτρων. Έχει συνολική λεκάνη απορροής 300 χιλιόμετρα.  Το φράγμα βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού και 6 χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Ύψωνας . Για την κατασκευή του ολόκληρο το χωριό της Άλασσας έπρεπε να μεταφερθεί σε μια κοντινή τοποθεσία με θέα στη δεξαμενή (μεταξύ των κοιλάδων Κουρή και Λιμνάτη) με κόστος περίπου 5.000.000 κυπριακές λίρες

Η κατασκευή του επικρίθηκε από περιβαλλοντικές ομάδες που ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της εκτροπής του νερού στην Αλυκή Λεμεσού, έναν υγρότοπο που βρίσκεται στο ρεύμα προς τα ποτάμια και χρησιμοποιείται από αποδημητικά πτηνά. Το φράγμα αποτελεί μέρος του Νότιου Σχεδίου Μεταφοράς, το οποίο μεταφέρει νερό από τη ΝΔ πλευρά της Κύπρου στο ΝΑ τμήμα του νησιού, σε απόσταση 120 χλμ. Το φράγμα έχει επίχωμα χωματουργικής ζώνης κεντρικού πυρήνα με ύψος 110 μέτρα και μήκος κορυφής περίπου 550 μέτρα παρέχοντας όγκο αποθήκευσης νερού 115 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. 

Η κατασκευή του φράγματος προτάθηκε για πρώτη φορά από το Συμβούλιο Ανάπτυξης Υδάτων Κύπρου το 1968. Μετά από αρκετές μελέτες σκοπιμότητας, η γαλλική εταιρεία μηχανικών Sogreah  ολοκλήρωσε τη λεπτομερή μελέτη το 1981. Η σύμβαση για την κατασκευή του ανατέθηκε τον Ιανουάριο του 1984 σε κοινοπραξία που αποτελείται από την J&P και την Impregilo της Ιταλίας.

Το κόστος κατασκευής ανήλθε σε 29.000.000 κυπριακές λίρες. Μέρος της χρηματοδότησης προήλθε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων . Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1988. Εγκαινιάστηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο, Γιώργο Βασιλείου, στις 22 Απριλίου 1989.

Από την κατασκευή του έχει ξεχειλίσει δύο φορές, στις 4 Μαρτίου 2004  και στις 6 Απριλίου 2012 

Στη λαϊκή κουλτούρα

Το 2008, φήμες υποστήριζαν ότι ένας κροκόδειλος ή άλλο μεγάλο ερπετό κολυμπούσε στο φράγμα, οδηγώντας σε χιουμοριστικές αναφορές σε ένα «Κυπριακό Τέρας του Λοχ Νες». Οι τοπικοί ηγέτες της κοινότητας επέτρεψαν μια έρευνα αλλά δεν βρήκαν τέτοιο πλάσμα.Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια





Η ιστορία πίσω από τη βυθισμένη εκκλησία στο φράγμα του Κούρη

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το φράγμα υπήρχε το χωριό της Άλασσας και ο Άγιος Νικόλαoς ήταν η εκκλησία του.

Η κοινότητα, βρισκόταν μεταξύ των ποταμών Ζυγού και Κούρη και με την κατασκευή του φράγματος μετακινήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. 

 Η μετακίνηση ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 1995, με τα σπίτια των κατοίκων να κατεδαφίζονται, όχι όμως και η εκκλησία. 

 Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του 2012, η εκκλησία καταστράφηκε. 







No comments:

Post a Comment