Translate

Thursday 14 December 2017

Ποια είναι η περιβόητη Πουρτάλλα ? - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Περιοδικό Hunt & Shoot - Τευχος 28.10.2017


Κείμενο φωτογραφίες Γιώργος Κωνσταντίνου

Η πουρτάλλα η αλλιώς Ερημοπεριστερόκοτα  με το διεθνές κοινό όνομα Black-Bellied Sandgrouse και το επιστημονικό όνομα Pteroclis orientalis της οικογενείας sandgrouse.
Είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί με την κοιλιά μαύρου χρώματος που φαίνεται πιο καθαρά όταν πετάει εξού και το όνομα black-bellied sandgrouse .
Είναι πουλί που ζει και αναπαράγετε στο έδαφος όπως και η  πέρδικα και τρέφετε με σπόρους χόρτα και έντομα κυρίως σε νεαρή ηλικία.
Δραστηριοποιούνται κυρίως το πρωί και το σούρουπο, αναζητώντας νερό και τροφή.
Η Πουρτάλλα αρέσκεται να συχνάζει σε άγονες πεδιάδες, και αμμώδης εδάφη με πολύ χαμηλή βλάστηση .
 Αν και φαίνεται κάπως ογκώδες πουλί και με κοντή σχετικά ουρά εν τούτοις έχει πολύ γρήγορο πέταγμα που μοιάζει πολύ με του περιστεριού. 
Το αρσενικό με το θηλυκό διαφέρουν σε χρώμα αφού το αρσενικό έχει πιο έντονους χρωματισμούς και είναι πολύ πιο όμορφο.
Τις περισσότερες φορές μετακινούνται σε κοπάδια. Το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βουνά της βόρειας Αφρικής, την Ιβηρική χερσόνησο, τη Μέση Ανατολή, Κανάριους νήσους , Τουρκιά , Ιράν , και Ισραήλ όπου στις περισσότερες χώρες δέχεται ανελέητο κυνήγι.
Είναι τώρα ένα σπάνιο μεταναστευτικό πουλί για τον τόπο μας  που πριν 50 χρόνια υπήρξε μόνιμος κάτοικος της Κύπρου οπού και αναπαραγόταν κανονικά.
Οι παλαιότερες αναφορές για το πουλί αυτό είναι από την περιοχή ΜεσαορΊας κυρίως στην περιοχή Τύμπου και Ποταμιάς  όπου το πουλί αυτό υπήρχε σε ικανοποιητικούς αριθμούς.
Σύμφωνα πάντα με τις παλιές αναφορές οι κυνηγοί έστηναν καρτέρι τους καλοκαιρινούς μήνες σε νερά όπου τα πουλιά συνήθιζαν να πίνουν νερό και τα κυνηγούσαν ανελέητα με αποτέλεσμα τον διαπαντός αφανισμό του τοπικού πληθυσμού από την Κύπρο.   
Ακόμα ένα παράδειγμα αλόγιστου κυνήγιού με τραγικά και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.
Ως παθιασμένος λάτρης της κυπριακής βιοποικιλότητας και φωτογράφος άγριων πουλιών πάντα είχα ως όνειρο να δω και να φωτογραφίσω αυτά τα υπέροχα πουλιά, και αυτό έγινε πραγματικότητα στις 24 Ιανουαρίου του 2015.
Ένας καλός φίλος Τουρκοκύπριος επίσης μανιώδης φωτογράφος άγριων πουλιών με πληροφόρησε ότι υπήρχε εν κοπάδι Πουρτάλλες στο Ακρωτήριο Κορμακίτη.
Την επόμενη μέρα πήγαμε στο σημείο και πράγματι βρήκαμε το κοπάδι που αποτελείτο από 39 Πουρτάλλες, το μεγαλύτερο κοπάδι που έχει αναφερθεί ποτέ στην Κύπρο.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο πολύ μακρινά καθώς τα πουλιά ήταν πολύ φοβισμένα λόγο του ότι στην περιοχή επιτρεπόταν το κυνήγι  και δεν πλησιάζονταν με τίποτα.
Φύγαμε με αισθήματα χαράς και λύπης, χαρά που επιτέλους της είδαμε για πρώτη φορά και λύπη που δεν καταφέραμε να βγάλουμε κοντινές φωτογραφίες.
Δεν πέρασαν 3 μήνες από τότε και στις 22 Απρίλιου 2015 ακούσαμε ότι ξένοι παρατηρητές πουλιών  είδαν στις Αμμοθίνες του Ακρωτήριού Λεμεσού τέσσερίς πουρταλλες και συγκεκριμένα 2 ζευγάρια.
Μέσα σε μια βδομάδα πήγαμε από Λευκωσία 3 φορές για να τις βρούμε αλλά μάταια.
Αποφασίσαμε να πάμε μια τέταρτη και τελευταία φορά και η τύχη επιτέλους μας χαμογέλασε.
Ήταν αργά το απόγευμα και τις εντοπίσαμε μέσα σε ένα θερισμένο χωράφι που πήγαν για να τραφούν, μόλις μας είδαν έγιναν ένα με το χώμα και σχεδόν αμέσως πέταξαν αστραπιαία προς κάτι αμμόλοφους κοντά στην θάλασσα.
Η αγωνία στα ύψη καθώς πλησιάζαμε το σημείο που τις είδαμε να πηγαίνουν, και απότομα τις είδαμε μπροστά μας στα 10 μέτρα να βόσκουν και οι τέσσερις αμέριμνα.
Οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά, μας έδωσαν 3 με 4 λεπτά μέχρι να φύγουν αλλά ο χρόνος αυτός ήταν αρκετά ικανοποιητικός όμως για να μας δώσουν απίστευτες φωτογραφίες και βίντεο όπως και απερίγραπτη χαρά.
Το 2016 έχει αναφερθεί ακόμα ένα κοπάδι Πουρτάλλες στο κατεχόμενο χωριό Καπούτι.
Να αναφέρω επίσης ότι κάθε χρόνο κατά την περίοδό κυνήγιού σκοτώνονται αρκετές Πουρταλλες κυρίως στην κατεχόμενη Μεσαορία όπου πολλοί από τους κυνηγούς αυτούς αναρτούν φωτογραφίες των σκοτωμένων πουλιών στο f/b ζητώντας να τους πουν τι πουλί είναι. Κρίμα μεγάλο διότι πολλά από αυτά τα πουλιά μπορούσαν να αναπαραχθούν ξανά στην Κύπρο.
Δεν πρέπει να πυροβολούμε ποτέ και να σκοτώνουμε πουλιά που δεν ξέρουμε τι είναι διότι είναι προφανές ότι για να μην το ξέρουμε σίγουρα είναι κάποιο σπάνιο και προστατευόμενο είδος.
Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα αναπαραχθούν ξανά στην Κύπρο και να έχουμε ξανά ένα μόνιμο πληθυσμό όπως παλιά.









No comments:

Post a Comment