Translate

Tuesday 30 January 2018

Ακάμας:Από τα τελευταία οχυρά της βιοποικιλότητας του τόπου μας-webTV - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 28/1/2018

See also

Το νησάκι στον Ακάμα που μοιάζει με τα νησιά Γκαλαπάγκος (Web Tv) - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 10/12/2017





ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 28.1.2018

Κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο του Γιώργου Κωνσταντίνου

Ο Ακάμας βρίσκεται στο δυτικότερo σημείο της Κύπρου και καλύπτει μια περιοχή 17.917 τ.χλμ εκ των οποίων 7.950 τ.χλμ είναι θαλάσσια περιοχή,  και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της Κύπρου από οικολογικής και τουριστικής άποψης. Είναι ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000. Στον Ακάμα βρίσκονται τα χωριά Πέγεια, Κάθικας, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ίνεια, Δρούσεια, Φάσλι, Ανδρολίκου και Νέο Χωρίο. Το μέγιστο υψόμετρο της περιοχής φτάνει στα 669 m στους λόφους του χωριού Ίνεια.

Η χερσόνησος του Ακάμα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ξένων και ντόπιων επισκεπτών  συμπεριλαμβανομένων και πολλών επιστημόνων που μελετούν την θαυμαστή πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Η οικολογική αξία του Ακάμα πηγάζει από την ποικιλομορφία του τοπίου, δάση, μικρά ρυάκια, κοιλάδες, σπήλαια, φαράγγια, αμμώδεις παραλίες, βραχώδεις ακτές και νησάκια.  Η ποικιλία των τοπίων και της βλάστησης, το σχετικά αδιατάραχτο περιβάλλον και η ομορφιά του φυσικού τοπίου και των γραφικών χωριών καθιστούν την περιοχή πραγματική απόλαυση για τον περιπατητή και το φυσιοδίφη. Η περιοχή αποτελεί ένα καλά διατηρημένο χερσαίο αλλά και θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ μου, διάρκειας 20 λεπτών, για το οποίο θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Τηλέμαχο Ιωαννίδη για την εκφώνηση, την οποία έκανε αφιλοκερδώς: 




Η χερσαία πανίδα περιλαμβάνει αρκετά είδη νυχτερίδων και άλλα 29 είδη θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων. Όλα τα άγρια χερσαία και ιπτάμενα θηλαστικά του Ακάμα είναι νυκτόβια. Αλεπούδες, λαγοί, σκαντζόχοιροι, τρωκτικά και νυχτερίδες αποτελούν τα θηλαστικά του Ακάμα. Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus) εμφανίζεται κατά καιρούς στις θάλασσες του Ακάμα και πολύ πιθανών να αναπαράγετε εκεί σε απόμερες θαλάσσιες σπηλιές.  Συναντάμε και τον γνωστό νυκτοπάππαρο, ο οποίος κινδυνεύει με αφανισμό. 

 Loggerhead sea turtle (Caretta caretta) 

H περιοχή φιλοξενεί περί τα 650 φυτικά taxa (40% των αυτόχθονων) μεταξύ των οποίων 43 ενδημικά που αναλογούν στο 30% του συνολικού αριθμού των ενδημικών φυτών της Κύπρου που είναι 142, μεταξύ των οποίων και 4 σπάνια  απειλούμενα φυτά την Centaurea akamantis την Tulipa akamasica, Arbutus unedo και Bellium minutum που συναντούμε μόνο στον Ακάμα.

Απο τα 48 είδη ορχιδέων που υπάρχουν στην Κύπρο, στον Ακάμα συναντούμε τα 33. Υπάρχουν τρία κύρια δάση, το Δάσος Ακάμα το Δάσος Πέγειας και το Δάσος Μελέτη. Η χερσαία βλάστηση κυριαρχείται από θαμνώνες με Αόρατους (Juniperus phoenicea) και δάση Τραχείας πεύκης (Pinus brutia). Επίσης, αρκετά διαδεδομένα είναι τα φρύγανα, τα δάση ελιάς και χαρουπιάς και οι θαμνώνες. Το χαμηλό δάσος του Ακάμα φτάνει μέχρι την ακτή. Η ιδιωτική γεωργική γη καλύπτεται κυρίως από αμπέλια, χαρουπιές, ελιές, αμυγδαλιές και εποχιακά.

Η παράνομη βόσκηση στον Ακάμα από εκατοντάδες αιγοπρόβατα αποτελεί μάστιγα για την χλωρίδα της περιοχής.   

Jersey Tiger, Euplagia quadripunctaria 

Εκατοντάδες είδη εντόμων, αραχνών και πολλά άλλα είδη του μικρόκοσμου συναντώνται στον Ακάμα, πολλά από αυτά ενδημικά. Από τα 52 είδη πεταλούδων που υπάρχουν στην Κύπρο, τα 41 συναντώνται στον Ακάμα. Υπάρχουν και εκατοντάδες είδη νυχτοπεταλούδων. Στο Φαράγγι του Άβακα συναντούμε και την σπάνια για την Κύπρο νυχτοπεταλούδα Jersey Tiger  (Euplagia quadripunctaria) την γνωστή πεταλούδα της Ρόδου η οποία   περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, ως είδος προτεραιότητας.

Πολλά είδη χερσαίων σαλιγκαριών απαντώνται στον Ακάμα εκ των οποίων πολλά είναι ενδημικά όπως το σπάνιο Assyriella bellardii. 


Τα γλυκά νερά των πηγών του Ακάμα έχουν τη δική τους βιοποικιλότητα. Τέσσερα είδη γαστερόποδων και ένα είδος δίθυρου ζουν στα τρεχούμενα νερά του Ακάμα όπως το Melanopsis praemorsa, κοχύλι που ζει μόνο σε καθαρά τρεχούμενα νερά και όχι σε λίμνες. Οι πηγές του Ακάμα είναι πηγές ζωής καθώς όλα τα ζωντανά ξεδιψούν από αυτές. Στα Λουτρά της Αφροδίτης υπάρχουν και τα 4 είδη γαστερόποδων καθώς και χέλια. Χέλια (Anquilla anquilla) υπάρχουν επίσης και στο Φαράγγι του Άβακα. Πολλά είδη εντόμων, όπως λιβελλούλες, αναπαράγονται στα γλυκά νερά του Ακάμα καθώς και τα τρία είδη αμφιβίων που έχουμε στον τόπο μας που υπάρχουν και στον Ακάμα. 
long-eared hedgehog - Cyprus hedgehog - Hemiechinus auritus  dorotheae 

Ο συνολικός αριθμός των ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή ανέρχεται περίπου σε 250. Η περιοχή προσφέρει καταφύγιο σε 55 μόνιμα είδη, 179 αποδημητικά και άλλα 16 σημαντικά είδη. Χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά περνούν από την Χερσόνησο του Ακάμα κατά την περίοδο μετανάστευσης των πουλιών καθώς ο Ακάμας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς διαδρόμους των μεταναστευτικών πουλιών. 


Από τα έξι ενδημικά και ενδημικά υποείδη  πουλιών που υπάρχουν στην Κύπρο τα τρία συναντώνται και φωλιάζουν στον Ακάμα.

Στο μικρό νησάκι Άγιος Γεώργιος κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης αναπαράγεται το είδος γλάρου Ασημόγλαρος της Μεσογείου Yellow-legged Gull (Larus michahellis). Το νησάκι Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την ακτή με φυσικά κοιλώματα και χαμηλή βλάστηση. Οι γλάροι φτιάχνουν τις φωλιές τους στο έδαφος κάτω από χαμηλούς θάμνους. 


Από τα είκοσι δύο είδη ερπετών που συναντάμε στην Κύπρο, τα είκοσι υπάρχουν στον Ακάμα. Συγκεκριμένα  και τα έντεκα είδη σαυρών που υπάρχουν στην Κύπρο συναντώνται στον Ακάμα και από τα οκτώ είδη φιδιών που υπάρχουν στην Κύπρο τα επτά υπάρχουν στον Ακάμα. 

Sling Tailed Agama - Stellagama stellio (Κουρκουτάς) 

Δύο είδη θαλάσσιας χελώνας, η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) και η κοινή χελώνα (Caretta caretta) γεννούν και αναπαράγονται κυρίως στις αμμουδερές παραλίες της Λάρας και Τοξεύτρας στον Ακάμα. 

loggerhead sea turtle (Caretta caretta)  

Ευτυχώς πολλά προγράμματα LIFE και δράσεις έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα για προστασία της βιοποικιλότητας και ανάδειξη της περιοχής. Ελπίζω να συνεχιστή αυτή η καλή δουλειά διότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. 


Ο Ακάμας είναι ένα από τα τελευταία οχυρά της θαυμαστής βιοποικιλότητας του τόπου μας και η προστασία του πρέπει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/akamasapo-ta-teleftea-ochira-tis-viopikilotitas-tou-topou-mas-webtv


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και είναι φυσιοδίφης ερευνητής της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φωτογράφος και κινηματογραφιστής αγρίας ζωής και πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας φυσικής κληρονομίας και βιοποικιλότητας της Κύπρου. Με ακούραστη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας. 


No comments:

Post a Comment