Translate

Friday 8 July 2022

Το παρατηρητήριο στην κορυφή του Όρους Γιούτι και ο σπήλιος του Παπά Λουκά στο κατεχόμενο χωριό Επτακώμη της επαρχίας Αμμοχώστου - Cyprus


Η Επτακώμη ήταν ένα μεικτό χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου και βρίσκεται γεωγραφικά στα βόρεια της πόλης της Αμμοχώστου, σε απόσταση περίπου 42 χιλιομέτρων. Το χωριό σήμερα είναι κατεχόμενο και οι Τούρκοι το ονόμασαν Yedikonuk. Στα βόρεια το χωριού υπάρχουν όρη που αποτελούν προέκταση της οροσειράς του Πενταδακτύλου. Το ψηλότερο από αυτά τα όρη της Επτακώμης ονομάζεται Γιούτι και προς στην βόρεια και απόκρημνη πλευρά του όρους αυτού υπάρχει μια μεγάλη και απρόσιτη σπηλιά που βλέπει προς την θάλασσα.
Η σπηλιά αυτή έμεινε ιστορικά γνωστή ως «ο σπήλιος του παπάλουκα» για τον εξής λόγο: Κατά το καιρό της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, κατά την οποία οι Τούρκοι στην Κύπρο συνέλαβαν τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τον απαγχόνισαν, καρατόμησαν επίσης και άλλους όπως Μητροπολίτες, ηγουμένους μονών, πολλούς ιερείς και προύχοντες του νησιού.
Ένας από αυτούς τους ιερείς που οι Τούρκοι ήθελαν να συλλάβουν και να καρατομήσουν ήταν και ο ιερέας της Επτακώμης, ο παπά Λουκάς, ή Παπαλουκούϊν όπως τον αποκαλούσαν οι συγχωριανοί του. Επειδή δεν ήταν εύκολο να βρουν και να να κάνουν άλλον ιερέα, οι Επτακωμίτες παρότρυναν τον ιερέα τους να καταφύγει στα όρη για να σωθεί και να τον γλυτώσουν από τους Τούρκους. Έτσι, τον οδήγησαν στο όρος Γιούτι και τον κατέβασαν με σχοινί μέσα στη σπηλιά. Εκεί, τον προμήθευαν κάθε τόσο με φαγητό και νερό για να μπορέσει να ζήσει.
Αφού έζησε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα (όπως λέγεται 40 μέρες), μέχρι που πέρασε ο διωγμός και ο κατατρεγμός των Ρωμιών, βγήκε από τη σπηλιά και γύρισε στο σπίτι του και την οικογένειά του. Το έμαθαν, όμως, οι Τούρκοι και αφού τον συνέλαβαν τον οδήγησαν στις φυλακές της Λευκωσίας.
Τότε η σύζυγός του η παπαδιά, πούλησε όλη τη περιουσία του παπά- Λουκά και και πήρε όλα τα χρήματα και τα πρόσφερε στον Πασά της Κύπρου και τον παρακάλεσε να ελευθερώσει τον σύζυγό της. Ο Πασάς μόλις είδε τόσα χρήματα που του προσφέρονταν αμέσως διέταξε και ελευθέρωσαν τον παπά- Λουκά.
Όταν ο παπά Λουκάς, η παπαδιά και η συνοδεία τους επέστρεψαν στο χωριό, τους καλωσόρισαν οι συγχωριανοί τους και ακολούθως έγινε έρανος σ' όλο το χωριό και βοήθησαν περιουσιακός τον ιερέα και την οικογένειά του.

                                      Photos  4/7/2021 by George Konstantinou

Μια από τις τρεις φυσικές καμάρες στο όρος Γιούτι

Η σπηλιά του Παπάλουκα στο όρος στο Γιούτι



Η θέα από το παρατηρητήριο πραγματικά σου κόβει την ανάσα 







                              Το παρατηρητήριο στην κορυφή του Όρους Γιούτι




  Photos 22/2/2010 by George Konstantinou


No comments:

Post a Comment