Translate

Sunday, 18 October 2015

.Το κατεχόμενο Χωριό Όρκα - Orka village - Cyprus

See also

The view from Livera village towards Orka and Vassilia villages - Η θέα απο το χωρίο Λιβερά προς τα χωρία Όρκα και Βασίλεια

Αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Κερύνειας, περί τα 28 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Κερύνειας. Βρίσκεται στην κατεχόμενη από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής περιοχή της Κύπρου.

Η Όρκα είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, σε μέσο υψόμετρο 110 μέτρων και σ΄απόσταση μόλις 800 μέτρων από την θάλασσα. Το υψόμετρο στην περιοχή της γενικά αυξάνεται από τα παράλια προς το εσωτερικό και στα νοτιοδυτικά του οικισμού φθάνει τα 343 μέτρα.

Η Όρκα δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 475 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή του χωριού καλλιεργούντο, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, οι χαρουπιές, οι ελιές και τα σιτηρά. Υπήρχαν επίσης ακαλλιέργητες εκτάσεις που καταλαμβάνονταν από ποικίλη φυσική βλάστηση.

Η κτηνοτροφία ήταν περιορισμένη. Το 1973 εκτρέφονταν από 26 άτομα 168 πρ'όβατα, 2 βόδια και 347 πουλερικά.

Η οδική σύνδεση της Όρκας με τη γύρω περιοχή γίνεται με σκυρόστρωτους δρόμους. Στα βορειοδυτικά συνδέεται με το χωριό Λιβερά και στα ανατολικά με τον δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας μέσω Μύρτου.

Το χωριό το 1973 είχε 115 κατοίκους.

Το όμορφο καταπράσινο τοπίο του χωριού και τα δαντελωτά του ακρογιάλια άρχισαν, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 να προκαλούν το ενδιαφέρον για τουριστική ανάπτυξη. Στην περιοχή του κτίστηκαν εξοχικές κατοικίες που αγοράστηκαν από ξένους συνταξιούχους ενώ υπήρχαν σχέδια για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων.

Το χωριό αυτό δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές και φαίνεται να είναι νεώτερο των Μεσαιωνικών χρόνων ιδρυμένο δηλαδή στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ο G. Jeffery, γράφει ότι τις μέρες του το χωριό κατοικείτο μόνο κατά τις περιόδους του θερισμού, τούτο όμως δεν φαίνεται να ήταν απόλυτο. Ο ίδιος συγγραφέας μνημονεύει την σύγχρονη εκκλησία του χωριού, αναφέρει όμως και ερείπια ξωκλησιού σε λόφο πάνω από το χωριό. Φαίνεται πάντως ότι αρχικά στην περιοχή μετακινούνταν κατά εποχές γεωργοί από κοντινά χωριά, βασικά όμως από τον Καραβά, για εργασίες στα χωράφια που διέθεταν εκεί, στα διακά δε κτίστηκαν υποστατικά και τελικά δημιουργήθηκε το χωριό.

Μερικοί αποδίδουν την ονομασία του χωριού στο όνομα της πρώτης κατοίκου στην περιοχή του,που υποθέτουν ότι ήταν κάποια γυναίκα που λεγόταν Όλγα. Τούτο όμως δεν τεκμηριώνεται. Στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα η ορκά αποτελεί μέτρο μήκους και η ρκα σημαίνει την γριά, όμως Όρκα δεν είναι σαφές από που προήλθε. Υπάρχει επίσης τοπική Κυπρία αγία Αρκά ή Αργά, κι ίσως το όνομά της ν΄αποτελούσε παλαιό τοπωνύμιο απ΄όπου πιθανώς προέκυψε η ονομασία του χωριού. Στην περιοχή του χωριού υπάρχει τοπωνύμιο Άγιος Γεώργιος, που ίσως πάλι να σχετίζεται με την ονομασία του χωριού, αφού στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα απαντάται η ονομασία Γιώρκας. Αλλά και η λέξη Ορκός απαντάται, όπως λ.χ. σε δημοτικό τραγούδι.

Μια άλλη εκδοχή είναι πως το χωριό ονομάστηκε έτσι από την κυπριακή λέξη άρκα , που σημαίνει άγρια, εξ αιτίας της αγριότητος του τοπίου στην περιοχή.

Στην περιοχή του χωριού υπάρχει αρχαιολογικός χώρος των Προϊστορικών χρόνων.

Η Όρκα βομβαρδίστηκε από την τουρκική αεροπορία κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής, τον Ιούλη του 1974. Οι κάτοικοι του χωριού προσφυγοποιήθηκαν όλοι μέχρι τον Αύγουστο του 1974. Κατά τα τέλη του 1975 εγκαταστάθηκαν στο χωριό περί τις 35 οικογένειες Τούρκων εποίκων που είχαν μεταφερθεί από την Τουρκία. Αργότερα μεταφέρθηκαν για εγκατάσταση και άλλοι.
Πηγή http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=43&lang=gr

Photos  16/10/2015 by George Konstantinou




































No comments:

Post a Comment